Voorbeschouwing Ronde van Burgos | Carapaz en Sosa toppen favorietenlijst Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Burgos | Carapaz en Sosa toppen favorietenlijst

Door Jannick van der Hooft 13 augustus 2019 | 08:59


De Vuelta staat voor de deur en dus moeten de renners goed voorbereid zijn op de pittige Spaanse omstandigheden van de laatste grote ronde. Dat kan deze week al, want de Ronde van Burgos is een ideale voorbereider. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie Ronde van Burgos

De Ronde van Burgos bestaat al sinds 1946, maar moest na twee edities lang wachten op een derde. De streek moest tot 1981 wachten tot de koers nieuw leven ingeblazen werd, maar stond sinds die tijd wel steevast op de internationale wielerkalender.

Niet verwonderlijk is het dat de ronde de meeste winnaars kent uit het thuisland. Maar liefst 29 keer wist een Spanjaard te zegevieren. Marino Lejaretta mag zich de koning van de Ronde van Burgos noemen: hij wist de koers vier maal  te winnen eind jaren tachtig. Daarmee troeft hij onder meer Nairo Quintana en Alejandro Valverde met twee eindzeges af.

De laatste editie van de race ging echter niet naar een Spanjaard, maar naar een Colombiaan. In de laatste etappe wist Ivan Ramiro Sosa zijn talent te tonen en zijn landgenoot Miguel Angel Lopez te kloppen. Mede dankzij deze overwinning wist het supertalent een contract bij het toenmalige Team Sky af te dwingen. 

Laatste winnaars Ronde van Burgos

2018 Ivan Ramiro Sosa
2017 Mikel Landa
2016 Alberto Contador
2015 Rein Taaramae
2014 Nairo Quintana
2013 Nairo Quintana
2012 Dani Moreno
2011 Joaquim Rodriguez
2010 Samuel Sanchez
2009 Alejandro Valverde

Deelnemende ploegen Ronde van Burgos

Ondanks de HC-status van de ronde staan er slechts vier WorldTour-formaties aan de start in Burgos: Movistar, Team INEOS, UAE Emirates en Dimension Data. Verder staan de ProContinentale teams Delko Marseille, Caja Rural, Wanty - Gobert, Burgos, Androni Giocattolli, Vital Concept, Nippo Vini Fantini, Israel Cycling Academy, Gazprom-RusVelo en Euskadi op de deelnemerslijst.

Als dat nog niet genoeg is zijn er ook nog een aantal continentale teams die op de startlijst prijken. Dat zijn Kometa Cycling Team, W52/FC Porto, Funacion Euskadi en IAM Escelsior.

Parcours Ronde van Burgos

Etappe 1, dinsdag 13 augustus: Burgos - Burgos (162 km)
Het is de Ronde van Burgos, dus is de gelijknamige stad logischerwijs opgenomen in het rondeboek van de editie van 2019. De start vindt plaats bij de kathedraal van de stad in noord-Spanje en voert over 162, veelal vlakke, kilometers terug naar de stad. Daar zullen de renners finishen op de Alto del Castillo: een venijnige klim van bijna een kilometer aan gemiddeld 6,1%. De aanwezige springveren kunnen zich opmaken voor meteen een explosieve finish.

Etappe 2, woensdag 14 augustus: Gumiel de Izan - Lerma (155 km)
De tweede etappe kent een min of meer vergelijkbaar profiel met dat van de eerste rit. Ditmaal reizen de renners naar Lerma, even ten zuiden van Burgos. In de finishplaats zal de beslissing wederom vallen op een helling die geschikt is voor de aanwezige punchers. De laatste kilometer bevat namelijk een stijging van zo’n 5%. Deze is tevens bezaaid met kleine tegeltjes, wat genoeg spektakel op kan leveren.

Etappe 3, donderdag 15 augustus: Sargentes de la Lora - Picon (150 km)
In de derde etappe mogen de klassementsrenners dan eindelijk aan de bak. Onderweg moeten de renners al vier beklimmingen van de derde categorie bestijgen, maar dan moet het toetje van de etappe nog komen: de Picon Blanco. Deze klim van bijna acht kilometer kent een stijgingspercentage van 9,3%. Hier zal de basis gevormd worden voor het eindklassement van de Ronde van Burgos.

Etappe 4: vrijdag 16 augustus: Atapuerca - Ciudad Romana de Clunia (174 km)
Na de monsterbeklimming van een dag eerder mogen de renners even bijkomen met een wat eenvoudigere etappe. De vierde etappe is vrijwel volledig vlak, wat het een interessante rit voor de aanwezige sprinters maakt. Deze moeten echter wel uit goed hout gesneden zijn, want de laatste kilometer loopt lichtelijk omhoog. De 3% van deze rit zal alleen aanvoelen als een peulenschil in vergelijking met wat er nog op de slotdag te wachten staat.

Etappe 5: zaterdag 17 augustus:  Santo Domingo de Silos - Lagunas de Neila (146 km)
De laatste kans voor de klassementsmannen om zichzelf te laten zien. Het eindverdict van de Ronde van Burgos zal plaatsvinden in Lagunas de Neila op een beklimming van de buitencategorie. Deze berg is met zijn elf kilometer aanzienlijk langer dan die van de derde etappe, maar ook een stuk minder steil: ‘slechts’ 5,6%. Hier kan alles of niets gespeeld worden om nog wat van het klassement te maken.

Favorieten dagzeges Ronde van Burgos

De Ronde van Burgos is geen gemakkelijke wedstrijd als het gaat om het aantal klimkilometers en dat kunnen we terugzien in het aandeel sprinters op de deelnemerslijst. Wie een goede blik werpt, ziet dat er toch nog een paar afgereisd zijn naar Burgos om zich te mengen in de schaarse kansen die ze hebben. Zo zijn onder meer Eduard Grosu, Jon Aberaturi, Manuele Belletti en Mikhel Raim te spotten tussen alle namen.

Ook zijn er enkele renners aanwezig die zich hebben gespecialiseerd in de oplopende finishes die te vinden zijn in Burgos. Juan Jose Lobato en Francesco Gavazzi mogen kansen toegedicht worden in dit type aankomsten. Andere namen die kunnen verrassen zijn die van Lorenzo Manzin, Kristian Sbaragli, Dylan Page en Enrique Sanz.

Voor de renners die kans maken op de beklimmingen in de derde en vijfde etappe verwijzen we u graag door naar de favorieten voor het eindklassement van de Ronde van Burgos. De afwezigheid van een tijdrit zorgt ervoor dat de mannen die hier goed presteren automatisch ook een goed klassement zullen rijden.

Favorieten klassement Ronde van Burgos

Voor de favorieten voor het eindklassement kijken we meteen naar de winnaar van vorig jaar, Ivan Ramiro Sosa. De Colombiaan reist dit jaar opnieuw af naar Burgos om te winnen en krijgt, met alle respect voor zijn voormalige werkgever, dit jaar nog een sterker team met zich mee. Met mannen als Tao Geoghegan Hart, David de la Cruz en Kenny Elissonde heeft Team INEOS vier namen mee die allemaal hoog kunnen eindigen.

De grootste uitdager van Team INEOS moet gezocht worden in het kamp van Movistar. Daar staat Giro-winnaar Richard Carapaz voor het eerst sinds het behalen van de roze trui aan de start van een UCI-wedstrijd. Het wordt zien hoe fit hij terugkeert in competitie, anders heeft het Spaanse team weinig om op terug te vallen.

Hierna lijkt een groot gat te vallen voor mogelijke kanshebbers op de eindzege. Wanty komt met Guillaume Martin, de nummer 12 uit afgelopen Tour de France, en UAE Emirates heeft met roze truidrager Jan Polanc een uitstekende klimmer binnen de gelederen. Zij lijken echter wel van een wat mindere klasse dan de hiervoor genoemde kanshebbers.

Misschien mogen we ons verheugen op de doorbraak van de nieuwe Colombiaanse klimgeneratie, want deze is aanwezig en Burgos heeft een parcours dat op hun lijf geschreven is. Het gaat hierbij om Daniel Munoz en Alejandro Osorio. Als dat nog niet genoeg is, kunnen we ook nog uitkijken naar de soms verrassende Sergei Chernetskiy of een mogelijke wederopstanding van eeuwig talent Louis Meintjes.

TV en tijden Ronde van Burgos

Voor de Ronde van Burgos zal er afgestemd moeten worden op Ziggo Sport. Hier is dagelijks live de etappe te volgen vanaf 15:00. De finish zal telkens ongeveer twee uur later plaatsvinden.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws