Like ons!
Voorbeschouwing Arctic Race of Norway | Kan Van der Poel meteen weer winnen?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Arctic Race of Norway | Kan Van der Poel meteen weer winnen?

Voor veel liefhebbers van het wielrennen zal de Arctic Race of Norway in het teken staan van de terugkeer van Mathieu van der Poel op de weg. Na zijn overwinning in de Amstel Gold Race nam de alleskunner op de fiets even rust en knalde hij daarna van overwinning op overwinning in het mountainbiken. Nu is hij terug in de koers, waar hij vorig jaar twee etappes won. 

Historie Arctic Race of Norway

Sinds 2013 wordt de Arctic Race of Norway gereden door het profpeloton. Met thuisrijder Thor Hushovd kreeg het de gedroomde winnaar in de eerste editie. Voor een nog jonge koers is er sowieso niets mis met de lijst van winnaars. Met onder meer Gianni Moscon en Steven Kruijswijk prijken er nog twee fraaie namen op de erelijst. 

Nederlands succes was er in de zes edities tot nu toe al behoorlijk vaak. De eerste ritwinnaar en daardoor ook drager van de leiderstrui in de Scandinavische koers was in 2013 Kenny van Hummel. Een jaar later won Kruijswijk het algemeen klassement door Alexander Kristoff net voor te blijven. Ook in 2016 was er Nederlands succes. Danny van Poppel wist namens Team Sky de tweede etappe te winnen in de massasprint. De laatste twee ritzeges kwamen in 2018 uiteraard van Van der Poel. Zowel de eerste als de laatste rit werd met lengtes voorsprong gewonnen.

Laatste winnaars Arctic Race of Norway

2018 Sergei Chernetski
2017 Dylan Teuns
2016 Gianni Moscon
2015 Rein Taaramäe
2014 Steven Kruijswijk
2013 Thor Hushovd

Deelnemende ploegen Arctic Race of Norway

Vier ploegen uit de WorldTour reizen dit jaar af naar de noordelijkste koers op de UCI-kalender. Astana, Katusha en Dimension Data zijn van de partij. Uiteraard start ook Jumbo-Visma in het thuisland van de tweede naamgever van de ploeg. Uit het pro continentale circuit staan er een paar sterke ploegen aan de start. De Franse afvaardiging is groot met Total Direct Energie, Cofidis, Arkéa Samsic, Vital Concept-B&B Hotels en Delko Marseille Provence. Ook de Belgen doen een aardige duit in het zakje met Wanty Gobert-Wallonie Bruxelles, Sport Vlaanderen-Baloise en uiteraard Corendon-Circus. 

Het Amerikaanse Rally UHC Cycling moet een behoorlijk eindje reizen om te starten. Waarschijnlijk doet de ploeg grotendeels mee met de selectie die zondag in Nederland aan de start stond in de Slag om Norg. De Israel Cycling Academy, Riwal Readynez, Euskadi Basque Country zijn de drie resterende pro-continentale ploegen. Ook zijn er nog drie continentale ploegen uitgenodigd die een thuiswedstrijd rijden. Team Coop, het Uno-X Norwegian Development Team (waar Tobias Foss, de toekomstig renner van Jumbo-Visma onder contract staat) en Joker Fuel Norway zullen zich willen laten zien. 

Parcours Arctic Race of Norway 2019

Etappe 1, donderdag 15 augustus: Å - Lekness (181 km)

Om half twee starten de renners in de eerste etappe die vertrekt in Å. Onderweg liggen er drie klimmetjes van de tweede categorie. De laatste klim start op 24 kilometer van het einde en is 1,8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 procent. Op tien kilometer van de meet ligt ook nog een klein klimmetje, maar die is niet zwaar genoeg om er bergpunten te verdienen. De laatste kilometers zijn zo goed als vlak, een massasprint rond de klok van zes ligt dan ook in de lijn der verwachtingen.

Etappe 2, vrijdag 16 augutus: Henningsvaer - Svolvær (164 km)

Iets voor tweeën worden de renners in Henningsvaer op gang geschoten voor de tweede etappe richting Svolvær. De etappe is zo goed als vlak, maar er moet zoals eigenlijk in elke etappe in deze ronde rekening worden gehouden met de wind. Er wordt namelijk gekoerst op de prachtige eilanden. Vandaag, net als donderdag, op de Lofoten. De finish vindt wederom plaats rond de klok van zes uur.

Etappe 3, zaterdag 17 augustus: Sortland - Storheia summit (Melbu) (176,5 km)

Door naar de volgende eilandengroep, de Vesterålen. De etappe waarin het verschil moet worden gemaakt met het oog op het algemeen klassement. In de eerste helft van de etappe liggen er drie klimmetjes van de tweede categorie, maar uiteindelijk zal het allemaal aankomen op de slotklim. Na 173 kilometer koersen krijgen de renners de Storheia voor de kiezen. Een klim van 3,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 11,8 procent. De eerste kilometer is ongelooflijk steil met stukken van 14 procent. In het middenstuk liggen de ‘makkelijke meters’ met stukken aan gemiddeld ruim 8 procent. De laatste kilometer is weer slopend met weer stukken van 13 procent. Iets eerder naar huis gaan en de finish rond zessen meepakken lijkt helemaal geen verkeerd advies voor de wielerliefhebber.

Etappe 4, zondag 18 augustus: Lødingen - Narvik (165,5 km)

De organisatie noemt de etappe vlak op haar site. Dat is echter totaal niet het geval. Een lastige slotrit, waarbij de klassementsmannen nog een keer aan de bak moeten om hun plekje te verdedigen of nog wat plaatsen winst te pakken. In het aanloopgedeelte van de etappe liggen er al drie klimmetjes om de renners wat te vermoeien. Eenmaal aangekomen op de afsluitende lokale ronde, die drie keer moet worden gereden, ligt er een klim te wachten op de renners van 2,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent. De lokale ronde is 10,5 kilometer lang. De laatste keer dat de renners boven komen op het lastige klimmetje is op 5,5 kilometer van de finish. In de laatste kilometer loopt de weg nog heel lichtjes omhoog.

Favorieten dagzeges Arctic Race of Norway

Het parcours lijkt niet heel veel uit te maken, Mathieu van der Poel kan elke etappe in principe aan, behalve de derde misschien. Mits hij alweer in ‘weg-modus’ is, is de winnaar van drie MTB-wereldbekers dit seizoen een gevaarlijke klant. Vanuit Nederland is het ook kijken naar de verrichtingen van Danny van Poppel en zijn Noorse lead-out Amund Grondahl Jansen.

De Fransen hebben ook een paar rappe mannen opgesteld met onder meer Bryan Coquard. De wisselvallige sprinter kan ook een heuvel aan. Christophe Laporte rijdt weer zijn eerste koers na een DNF in de Tour de France. Iemand als Jonathan Hivert kan ook goed mee als het parcours heuvelachtiger wordt. Magnus Cort en Sondre Holst Enger mogen we ook niet afschrijven.

De favorietenlijst wordt eventueel aangevuld als de volledige startlijst bekend is.

Favorieten eindzege Arctic Race of Norway

Voor de eindzege is Mathieu van der Poel een kanshebber, maar normaliter is etappe 3 te zwaar voor de Nederlander. Wie zijn er dan wel? Alexey Lutsenko is misschien wel de grootste kanshebber, met al meerdere goede klassementen dit jaar. Ook Ilnur Zakarin is een grote naam op papier.

Total Direct Energie heeft met Lilian Calmejane en Rein Taaramae twee goede klimmers aan boord. En natuurlijk noemen we ook Warren Barguil. Zijn vormpeil is wel een groot vraagteken na de Tour.

Jumbo-Visma moet het gaan doen met Floris De Tier, toch zeker ook een outsider. Brandon McNulty heeft ook klimmerskwaliteiten, getuige onder meer een top-tien in het eindklassement van de Tour of Oman en de eindzege in de Ronde van Sicilië. Komend jaar rijdt de renner van Rally voor Team UAE.

De favorietenlijst wordt eventueel aangevuld als de volledige startlijst bekend is.

TV en tijden Arctic Race of Norway 2019

De uitzendingen op Eurosport 1 beginnen elke etappe om 17.00 uur. De finish wordt elke dag verwacht rond de klok van zes. (foto: Proshots)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven