Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van Denemarken | Kan Jumbo-Visma blijven winnen?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Denemarken | Kan Jumbo-Visma blijven winnen?

Na de prachtige uitzichten die we tijdens de Arctic Race of Norway hebben mogen aanschouwen is het nu de beurt aan een ander Scandinavisch land om het decor te zijn van een rittenkoers. Vanaf 21 augustus staat namelijk de Ronde van Denemarken op het programma. Vijf dagen lang zullen er verschillende Deense steden aangedaan worden tijdens dé belangrijkste koers van het land.

Historie Ronde van Denemarken

Denemarken is een land met een rijke wielerhistorie. Zo bracht het land onder meer Tourwinnaar Bjarne Riis voort, die later met zijn Deense team wederom successen boekte in het peloton. Tegenwoordig mogen de Denen juichen voor toppers als Jakob Fuglsang. De renner van Astana wist de ronde van zijn thuisland bijvoorbeeld drie keer te winnen. Deze editie staat hij niet aan de start.

Ook voor de Nederlanders is de Ronde van Denemarken een graag gezien toneel. In het verleden waren drie landgenoten succesvol in het Scandinavische land. In 1997 was het Servais Knaven die de ronde als eerste op zijn naam schreef, gevolgd door Lieuwe Westra en Wilco Kelderman in het begin van dit decennium.

Laatste winnaars Ronde van Denemarken

2018 Wout van Aert
2017 Mads Pedersen
2016 Michael Valgren
2015 Christopher Juul Jensen
2014 Michael Valgren
2013 Wilco Kelderman
2012 Lieuwe Westra
2011 Simon Gerrans
2010 Jakob Fuglsang
2009 Jakob Fuglsang

Parcours Ronde van Denemarken

Etappe 1, woensdag 21 Augustus: Silkeborg – Silkeborg (170 kilometer)

De eerste etappe in de Ronde van Denemarken zal starten en finishen in Silkeborg, thuisstad van de binnenkort stoppende Lars Bak. Op een relatief vlak parcours mogen de renners zich opmaken voor een plaatselijke ronde in de stad. Daarin zullen zij nog wel enkele beklimmingen moeten overwinnen. Dit biedt kans om de massasprint te ontlopen.

Etappe 2, donderdag 22 Augustus: Grinsted – Grinsted ITT (17 kilometer)

In de tweede rit zijn de renners aan zet die hun oog hebben laten vallen op de eindzege van de Ronde van Denemarken. Er worden namelijk 17 kilometers afgelegd in een race tegen de klok. Het parcours is vrijwel volledig vlak, waardoor de sterke tempobeulen hier hun slag kunnen slaan.

Etappe 3, vrijdag 23 Augustus: Holstebro – Velje (200 kilometer)

Op de derde dag staat de langste etappe op het programma. Het begin is nog vrij vlak, maar in de slotfase krijgen de renners een stuk uitdagender parcours voor de kiezen. Hierin mogen ze enkele pittige heuvels beklimmen. Ook wordt er gefinishd op een helling aan 6,4% gemiddeld. De punchers zullen hier hun zinnen op gezet hebben.

Etappe 4, zaterdag 24 Augustus: Korsor – Ansaes Indelukke (175 kilometer)

Ook de vierde etappe kent het patroon van een makkelijkere beginfase, gevolgd door een heuvelachtig slot. Op het lokale rondje rond Ansaes Indelukke mogen de renners wederom enkele beklimmingen afleggen. De finish is gelegd op een strook die aan 6,6% omhoog loopt.

Etappe 5, zondag 25 Augustus: Roskilde – Frederiksberg (165 kilometer)

De laatste etappe is niet voor de punchers, maar voor de sprinters. De rit is 165 kilometer lang en gaat over een vrijwel vlak parcours. De rit zal eindigen op een lokaal circuit rondom Frederiksberg. Er zit een kleine helling in het circuit, maar deze zal niet zwaar genoeg zijn om de aanwezige sprinters af te schrikken.

Favorieten dagzeges Ronde van Denemarken

Veel van de etappes in Denemarken lijken uit te monden in een sprint. Een aantal van deze sprint zal na lastigere finales licht heuvelop lopen. Daardoor lijken de meeste etappes te gaan naar de snelle mannen. Wanneer we op de startlijst kijken valt meteen de naam van Tim Merlier op. De Belgisch kampioen wist dit seizoen al een aantal keer vriend en vijand te verrassen en mag zich daardoor misschien wel topfavoriet noemen voor de sprints in deze ronde. Als hij succesvol wil zijn zal hij wel moeten afrekenen met zijn grootste uitdager Bryan Coquard. De Fransman in dienst van Vital Concept rijgt de overwinningen in kleinere koersen dit jaar aaneen en zal ook in Denemarken graag wat toevoegen aan zijn palmares.

Naast Tim Merlier komen ook Lotto-Soudal & Sport Vlaanderen met snelle Belgische mannen aan de start. Voor Lotto-Soudal zijn Jasper de Buyst en Gerben Thijssen mannen met een goede sprint in de benen, terwijl Sport Vlaanderen op Sasha Weemaes en de in vorm lijkende Amaury Capiot mag rekenen. In hun thuisland mogen ook de Denen natuurlijk niet ontbreken. Alexander Kamp is een naam om rekening mee te houden, zeker wanneer de weg licht omhoogloopt. Het jonge ColoQuick staat aan de start met het grote talent Niklas Larsen. Let daarnaast ook op de wat onbekendere Frederik Rodenberg, deze Deense baanwielrenner beschikt over een meer dan behoorlijke sprint.

Favorieten klassement Ronde van Denemarken

In Denemarken staat één van de ploegen in vorm aan de start. Jumbo-Visma start ook hier weer met een aantal kanshebbers voor de eindzege. Allereerst hebben ze met Koen Bouwman een man die dit werk goed aan kan, hij heeft een redelijke tijdrit en ook een prima versnelling. Daarnaast staat met Jonas Vingegaard een man aan de start die wist te verrassen in de zesde etappe van de ronde van Polen. Om het af te ronden starten ze ook nog met Amund Grondahl Jansen, die op dit moment misschien wel de belangrijkste schakel gaat zijn in de geel-zwarte brigade.

De belofteploeg van Hagens Berman Axeon staat met twee goede tijdrijders aan de start. Zowel Mikkel Bjerg als Ian Garrison maken op dit parcours kans wanneer ze in de tijdrit echt uit weten te pakken. Voor Israel Cycling Academy mag Krists Neilands de honneurs waarnemen, de Let laat al het hele seizoen zien dat hij in dit soort rondes prima uit de voeten kan. Ook vanuit Scandinavische hoek zijn er nog een aantal extra kanshebbers. Met name aan Lasse Norman Hansen, Mads Wurtz Schmidt, Markus Hoelgaard en Rasmus Quaade mag dan gedacht worden.

TV en tijden Ronde van Denemarken

De Ronde van Denemarken zal dagelijks live te volgen zijn bij Eurosport. Voor beelden van de koers moet u dan inschakelen op het tweede kanaal of op de Eurosport player. Dit zal vanaf 13:00 zijn, waarna zo'n twee uur later de finish te aanschouwen zal zijn.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven