Like ons!
Voorbeschouwing EuroEyes Cyclassics Hamburg | Gaat Viviani op voor zijn derde?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing EuroEyes Cyclassics Hamburg | Gaat Viviani op voor zijn derde?

Op zondag 25 augustus wordt de 24e editie van EuroEyes Cyclassics Hamburg verreden. Zoals gebruikelijk in de afgelopen edities zullen alle ogen op de sprinters gericht zijn. Elia Viviani staat aan de start voor niet alleen zijn derde eendaagse WorldTour-overwinning dit jaar, maar ook voor zijn derde overwinning op rij in Hamburg. Wat kunnen we verwachten en wie zijn de uitdagers? In de Leiderstrui beschouwt met u voor.

Historie EuroEyes Cyclassics Hamburg

Sinds 1996 kent Duitsland een heuse wielerklassieker. Tijdens opkomst van het Duitse wielrennen midden jaren negentig, met de T-Mobile-ploeg en natuurlijk Jan Ullrich, werd de klassieker voor het eerst georganiseerd. Jan Ullrich prijkt ook op de erelijst in 1997, het jaar van zijn overwinning in de Tour de France. Dat was wel voordat de koers aan de toenmalige wereldbeker werd toegevoegd. 

Nadat de EuroEyes Cyclassics Hamburg in 1998 aan de wereldbeker werd toegevoegd, groeide ook de interesse van de coureurs in de koers. Léon van Bon was de eerste en voorlopig laatste Nederlander die de klassieker won. Hij won direct in het eerste jaar dat de koers de wereldbekerstatus had voor toppers van die tijd, Michele Bartoli en Ludo Dierckxsens.

De koers startte in 1996 onder de naam HEW Cyclassics Hamburg, maar toen de sponsor in 2006 werd overgenomen door Vattenfal, veranderde de naam in Vattenfall Cyclassics Hamburg. Inmiddels heeft de klassieker weer een nieuwe sponsor. Ditmaal is het een groep van oogklinieken die de koers haar naam geeft. In 2016 werden zij de nieuwe naamsponsor en sindsdien heet de koers de EuroEyes Cyclassics Hamburg. 

Laatste winnaars EuroEyes Cyclassics Hamburg

2018 Elia Viviani
2017 Elia Viviani
2016 Caleb Ewan
2015 André Greipel
2014 Alexander Kristoff
2013 John Degenkolb
2012 Arnaud Démare
2011 Edvald Boasson Hagen
2010 Tyler Farrar
2009 Tyler Farrar

Deelnemende ploegen EuroEyes Cyclassics Hamburg

Als onderdeel van de WorldTour mag de EuroEyes Cyclassics Hamburg zich verheugen op deelname van alle ploegen uitkomend in de WorldTour. Naast deze achttien ploegen van het hoogste mondiale wielerniveau zijn ook twee ploegen van een niveau lager uitgenodigd. Het ProContinentale Arkea-Samsic met de gewezen Duitse topsprinten André Greipel in de gelederen en het eveneens ProContinentale Gazprom-RusVelo zijn de tweede genodigden.

De volledige deelnemerslijst kunt u hier vinden.

Parcours EuroEyes Cyclassics Hamburg

De renners moeten maar liefst 224 kilometer afleggen tijdens de EuroEyes Cyclassics Hamburg. Dit doen zij door in een grote platte acht in en rond Hamburg te rijden. De renners vertrekken vanuit Hamburg in oostelijke richting om bij het keerpunt in Trittau voor het eerst te gaan sprinten voor de punten. Na Trittau buigt het peloton in zuidelijke richting weer terug af richting Hamburg. Na een kleine honderd kilometer komen de renners door Hamburg om ditmaal de stad richting het westen te verlaten. 

Na 133.5 kilometer is er wederom een sprint die de terugtocht richting Hamburg markeert. De streep van de tweede van totaal drie sprints ligt in Wedel. Dit is vlak voor de heuvelzone richting de stad. Ondanks dat het parcours vanaf dat moment steeds op en af loopt is er slechts één gecategoriseerde klim in de koers opgenomen. De Waseberg is slechts 700 meter lang, maar kent wel een gemiddelde van 9,7%. Voor de organisatie reden om de smalle klim in totaal vier keer aan te doen. 

De renners rijden twee rondjes op en rond de Waseberg om vervolgens door te rijden naar de finish in Hamburg. Op de finish ligt de derde een laatste tussensprint van de dag. Na de finish zet het peloton weer koers richting de Waseberg om deze nogmaals twee keer te beklimmen. Na de laatste beklimming rest de renners nog zestien kilometer naar de laatste finishpassage in Hamburg.

Favorieten EuroEyes Cyclassics Hamburg

Het parcours van de Cyclassics Hamburg leent zich uitstekend voor sprinters. Dat getuigt ook wel de erelijst van de afgelopen jaren. Daarbij is het één van de vijf Worldtour-races waarvan de kans groot is dat in een massasprint eindigt. Reden genoeg voor menig sprinter om deze klassieker in de agenda aan te stippen. 

Eén van die sprinters is Elia Viviani. De Italiaan is samen met Tyler Farrar de enige renner die de koers tweemaal wist te winnen. Viviani deed dat in de jongste twee edities en kan dus voor zijn hattrick gaan. Na winst in de Cadel Evans Great Ocean Race en de Prudential RideLondon zou dit de derde eendaagse Worldtour-zege voor de sprinter van Deceuninck-Quick-Step dit seizoen kunnen zijn. Hij moet dan wel afrekenen met Pascal Ackermann. De Duitser rijdt zelf en met de ploeg een thuiswedstrijd. Zij zullen dan ook maar al te graag deze koers willen winnen. Een tweede geduchte concurrent is Caleb Ewan. In de afgelopen editie van de Tour de France heeft de sprinter van Lotto-Soudal laten zien de stap naar de absolute wereldtop te hebben gezet met drie etappeoverwinningen.

Achter de drie genoemden sprinters zijn er nog veel rappe mannen die startlijst An der Alster in Hamburg zullen ondertekenen. Zo komt BORA-Hansgrohe naast Ackermann ook met Peter Sagan aan de start. Oud-winnaar Arnaud Démare is van de partij, evenals Matteo Trentin. De Italiaan rijdt een consistent seizoen en heeft met zijn etappeoverwinning in de Tour al een vette vis binnen dit seizoen. Een andere rappe Italiaan om naar uit te kijken is Matteo Mosschetti. De jongeling van Trek-Segafredo reed een goede Giro, maar moest opgeven na een val. Daarna wil het nog niet vlotten, maar wie weet kan in de straten van Hamburg zijn belofte van de Giro kracht bijzetten.

Inmiddels hebben we al zeven namen genoemd en dan ontbreken renners als Alexander Kristoff, Jasper Philipsen, Kristoffer Halvorsen, Sonny Colbrelli en Magnus Cort nog. Kortom, het deelnemersveld is doordrenkt met rappe mannen. Als de verwachte sprint er komt, dan zal het eneverenden laatste kilometers opleveren.

In het onwaarschijnlijke geval dat het niet tot een beslissende sprint komt, kunnen we uitkijken naar mannen als Nils Politt, Nathan Haas ,Michal Kwiatkowski of het Team Sunweb duo Marc Hirschi en Lennard Kämna. Stuk voor stuk hardrijders of renners in vorm, die het niet op een sprint zullen willen laten aankomen. Al hebben de laatste twee met Cees Bol nog wel een troef in handen.

TV en tijden EuroEyes Cyclassics Hamburg

De renners worden om 11.45 uur in Hamburg weggeschoten om rond de klok van 17.00 uur weer aan de finish te worden verwacht. De EuroEyes Cyclassics wordt in Nederland niet live uitgezonden. In Duitsland heeft de ARD de rechten. Daar begint de uitzending om 16.00 uur.
Op Eurosport 1 is na de uitzending van de Vuelta het laatste uur van de koers te zien vanaf 18.15 uur. (Foto: Sirotti)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven