Like ons!
Voorbeschouwing etappe 2 Vuelta a Espana | Kans voor sprinters en aanvallers

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 2 Vuelta a Espana | Kans voor sprinters en aanvallers

Van Benidorm naar Calpe, die route legt het peloton af in de tweede etappe van de Vuelta. De bekende badplaats, vooral bekend vanwege de overwinterende ouderen, is zoals wel vaker decor van de start van een Vuelta-etappe. Na 193 is het nog maar de vraag of we gaan sprinten. Onderweg liggen er namelijk wat leuke hellinkjes. 

Historie etappe 2 Vuelta a Espana 

Benidorm is zeker geen onbekende plaats in de Vuelta. In 2016 was het voor het laatst het decor van de start van een etappe. Toen won Pierre Latour na 193 kilometer koers op de Alto de Aitana, Robert Gesink werd vijfde. In 1994 won er een Nederlander een etappe die startte in Benidorm, Jean-Paul van Poppel kwam toen als eerste over de meet. 

De laatste Nederlander die in Benidorm zelf won was Fedor den Hertog. Voor die overwinning moeten we helemaal terug naar 1977. Calpe is in de Vuelta een nauwelijks beschreven blad. Alleen in de jaren zeventig kwam er twee keer een etappe aan. In 2010 was het nog wel de startplaats van de negende etappe, gewonnen door David Lopez. 

Parcours etappe 2 Vuelta a Espana

Een pittig vervolg van de Vuelta in de tweede etappe die over 199.6 kilometer leidt van Benidorm naar Calpe. De kans op een sprint met een uitgedund groepje is groot, want de benen worden meteen flink getest. De eerste tien kilometer van de klim zijn nog redelijk vlak, daarna wordt er meteen twee keer geklommen naar de Puerto de Confrides en de Alto de Benilloba. Met de Confrides is de langste klim van de dag ook meteen achter de rug.

Gedurende de rest van de etappe is het Spaans vlak, dat wil zeggen: constant op en af, maar nooit echt lastig. Dat verandert wel in de finale, als met nog 27 kilometer te gaan opeens de Alto de Puig Llorenca opduikt. Een relatief korte, maar zeer steile klim van de tweede categorie. Hij is vier kilometer lang en is gemiddeld 7%, maar dat komt vooral door een korte afdaling in het midden. Onderaan de klim liggen al stroken tot 20% en ook op het einde stijgt het hellingspercentage vaak tot boven de 10%.

Een echte kuitenbijter dus. Na een korte afdaling blijft het nog enkele kilometers oplopen, waarna er in de laatste 15 kilometer moet worden gedaald voordat er een vlakke finish ligt in Calpe.

Favorieten etappe 2 Vuelta a Espana

Er zijn meerdere scenario's mogelijk en elk scenario heeft zijn eigen favorieten. Een sprint is niet ondenkbaar. In dat geval is het uitkijken naar Sam BennettFernando GaviriaFabio JakobsenJohn Degenkolb en Luka Mezgec. Mocht een uitgedunde groep hier gaan sprinten, moeten we ook de namen van Alejandro ValverdePatrick Bevin en Edvald Boasson Hagen absoluut noemen.

De kans bestaat ook dat er een (vroege) vlucht met de zege vandoor gaat. Dat koersverloop is lastiger te voorspellen, en door de kleine klassementsverschillen misschien niet heel aannemelijk. Mocht het gebeuren, dan kan Thomas De Gendt er wel eens bijzitten. Andere erkende vluchters zijn Luis Leon SanchezPhilippe Gilbert en Ben King

TV en tijden etappe 2 Vuelta a Espana

Op TV zal deze etappe te bekijken zijn bij Eurosport vanaf 16.45. Vanaf 15.00 hebben zij al een stream online. Op Sporza begint de uitzending iets eerder, om 16:30. De NOS zal ook aandacht hebben voor de etappe. De renners zijn dan al een tijdje onderweg, namelijk sinds tien voor half een. De mannen passeren de finish rond half zes. Het liveblog van In de Leiderstrui zal openen vanaf ongeveer half twaalf. (Foto: La Vuelta)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven