Voorbeschouwing etappe 6 Vuelta a Espana | Aanvallers kansrijk in heuvelrit Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 6 Vuelta a Espana | Aanvallers kansrijk in heuvelrit

Door Arnout Tamerus 29 augustus 2019 | 08:25


Nadat alle favorieten voor het klassement in etappe 5 met de billen bloot moesten, is het in de zesde rit waarschijnlijk vooral een dag om bij de les te blijven. In totaal moeten de renners vier gecategoriseerde bergjes over, maar het is heel de dag op en neer. Opvallend genoeg start de rit op 1.020 meter hoogte en eindigt deze op 1.195 hoogte, daartussen wordt er veel geklommen.

Historie etappe 6 Vuelta a Espana 

De Vuelta zal voor het eerst starten in Mora de Rubielos. Het is wellicht niet heel verwonderlijk aangezien het dorp slechts een kleine 1.600 inwoners heeft. Toch zal de start prachtige plaatjes opleveren, want het dorp staat bekend om haar twaalfde eeuwse kasteel van Arabische origine. Waar de startplaats dus al vrij klein is qua aantal inwoners, doet de finishplaats het nog beter: slechts 200 inwoners telt het dorp Ares del Maestrat. Ook hier kwam de Vuelta nog nooit langs. De winnaar van de etappe zal dus op twee manieren historie schrijven.

Nederlands succes was er in de zesde etappe van de Vuelta al in 1967. Evert Dolman was toen de gevierde man. Sowieso blijkt de zesde etappe Nederlanders goed te liggen, want naast Dolman wonnen ook Jos Lammertink, Fons van Katwijk, Jean-Paul van Poppel, Jo de Roo, Luc Suykerbuyk en Mathieu Hermans de zesde rit van de Vuelta. Laatstgenoemde was een veelwinnaar met negen etappes mede dankzij zijn jarenlange Spaanse dienst. In totaal zou Hermans negen etappes in de Vuelta winnen verdeeld over slechts twee edities. 

Parcours etappe 6 Vuelta a Espana

De etappe begint dus al op 1.020 meter hoogte, maar vanuit de start zullen de renners verder omhoog moeten. Na een korte afdaling van zes kilometer volgt namelijk met de Puerto de Noguerluelas de eerste klim van de dag. Na negen kilometer klimmen tegen 4.5% gemiddeld volgt na een korte afdaling direct de volgende gecategoriseerde klim. Waar de eerste klim van tweede categorie was, moeten de renners nu de Puerto de Linares van derde categorie bedwingen. Deze klim doet met een kleine acht kilometer aan 5.7% gemiddeld weinig onder voor de eerste klim. Op de top hebben de renners na 36.5 kilometer het hoogste punt van de dag bereikt.

Wat volgt is een lange overwegend dalende lijn richting de finale van de etappe. De dalende lijn wordt nog een aantal keer onderbroken, door oplopende stukken, maar deze zijn niet gecategoriseerd. Pas bij kilometer 169 volgt de derde en één na laatste beklimming. Ditmaal is het de Puerto de Culla. Met vier kilometer en vier honderd meter aan 5.8% is het geen onoverkomelijk obstakel, maar zal het zeker in de benen van de renners gaan zitten op zo’n lange dag als vandaag.

Met nog een knikje dalen de renners vervolgens af richting de slotklim van de dag; de Puerto de Ares naar finishplaats Ares del Maestrat. De klim is net geen acht kilometer lang en loopt gemiddeld met 5% op. De één na laatste kilometer is een relatief vlak deel van de klim, voordat in de laatste kilometer er weer serieus geklommen moet worden. Het zal neerkomen op een uitstekende timing voor een renner die plannen heeft voor het laatste stuk van de etappe. 

Favorieten etappe 6 Vuelta a Espana

De etappe leent zich uitstekend voor avonturiers. Heel de dag gaat het parcours op en af, maar het middenstuk lijkt vooraf te groot voor klassementsmannen om ambitie te tonen. Als een groepje op de eerste twee beklimmingen afstand kan nemen van het peloton, dan lijkt de kans groot dat zij in het relatief vlakke tussenstuk hun voorsprong zouden kunnen uitbreiden. Vraag blijft natuurlijk wel of explosieve renners met klimvermogen hun ploegen niet gaan laten werken om een kans te maken op de laatste beklimming.

Dit zou wel eens zo'n etappe die rood omcirkeld staat in de agenda van Thomas De Gendt. Echter, er zijn meer kapers op de kust, onder wie landgenoot Dylan Teuns. In het klassement staat iemand als Felix Grossschartner al ver in het klassement, net als Wout Poels. In vluchtersritten is het altijd uitkijken naar renners als Omar Fraile en Luis Leon Sanchez. Goed klimmersbenen en een aanvallende instelling, dat is belangrijk.

Maar misschien dat de explosieve klassementsrenners ook hun kans willen pakken. Natuurlijk hoort daar Alejandro Valverde bij, maar ook Primoz Roglic is rap op zo'n aankomst. Sergio Higuita kan eveneens goed klimmen en sprinten. Datzelfde kan gezegd worden over Davide Formolo.

TV en tijden etappe 6 Vuelta a Espana

De renners worden om precies 12.04 uur in het prachtige Mora de Rubielos op gang geschoten. De eersten worden rond de klok van 17.30 uur aan de finish in Ares del Maestrat verwacht. De etappe wordt uitgezonden op Eurosport en Sporza vanaf 15.00 uur. Natuurlijk kunt u ook de etappe volgen op ons liveblog. Wij verwelkomen u graag rond 11.00 uur om eerst het laatste nieuws door te nemen, alvorens naar het live-verslag te gaan. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws