Voorbeschouwing Bretagne Classic Ouest-France | Sprint of klassiekerspecialist? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Bretagne Classic Ouest-France | Sprint of klassiekerspecialist?

Door Jorn Schulting 31 augustus 2019 | 08:18


Op zondag 1 september wordt de 82e editie van de Bretagne Classic Ouest-France verreden. Hoewel het parcours van de West-Franse eendagskoers vrij glooiend is, zullen met name de sprinters uitkijken naar deze wedstrijd, in de hoop een gooi naar de zege te kunnen doen. Elia Viviani verkeert echter in topvorm na zijn overwinning in de EuroEyes Cyclassics. Kan iemand de Europees kampioen van een nieuwe zege afhouden? In de Leiderstrui blikt met u vooruit op de race. 

Historie Bretagne Classic Ouest-France

Al sinds 1931 wordt er gekoerst over de West-Franse wegen wat betreft de zege in de Bretagne Classic Ouest-France. Oorspronkelijk was het nieuwsblad L'Ouest-Eclair verantwoordelijk voor de organisatie van de koers, maar veranderde de naam van het mediabedrijf later in Ouest-France. 

Dit jaar zal alweer de 82e editie van de race plaatsvinden, wat het de oudste koers van de regio maakt (toch een noemenswaardige prestatie in een wielerminnend land als Frankrijk). Aan dat stukje trots leek aan het begin van dit jaar een einde te komen, toen France Télévisions Sport twijfelde om de koers nog rechtstreeks op de televisie uit te zenden. Zodoende zou ook de WorldTour-licentie worden ingetrokken. Met name dat laatste zou voor de organisatie de doodsteek zijn. 

Eind goed, al goed. De koers wordt ook dit jaar live op de (Franse) televisie uitgezonden en kan dan ook gewoon plaatsvinden. Wanneer men naar de erelijst kijkt, zullen er voornamelijk Franse winnaars te vinden zijn. Hoewel de eerste Belgische overwinning pas in 1996 door niemand minder dan Frank Vandenbroucke werd opgeëist, waren de Nederlanders er ruim eerder bij. Frits Pirard mocht in 1980 zijn handen in de lucht steken toen hij als eerste over streep kwam in het Franse Plouay. Het bleef echter de enige Nederlandse zege ooit tot nu toe. De Belgen zouden, zoals hieronder te zien is, succesvoller blijken. Met name Oliver Naesen schijnt zich bijzonder prettig te voelen over de West-Franse wegen. 

Laatste winnaars Bretagne Classic Ouest-France

2018 Oliver Naesen
2017 Elia Viviani
2016 Oliver Naesen
2015 Alexander Kristoff
2014 Sylvain Chavanel
2013 Filippo Pozzato
2012 Edvald Boasson Hagen
2011 Grega Bole
2010 Matthew Goss
2009 Simon Gerrans

Deelnemende ploegen Bretagne Classic Ouest-France

De Bretonse koers valt binnen de kalender van de WorldTour. Zodoende zal het desbetreffende peloton aan de start verschijnen. Zij zullen in dit geval worden vergezeld door een contingent Franse Pro-Continentale ploegen, te weten Vital Concept, Total-Direct Energie, Cofidis, Arkéa-Samsic en Delko-Marseille Provence. Ook de Israel Cycling Academy en Wanty-Groupe Goubert zullen acte de présence geven. 

De volledige deelnemerslijst kunt u hier vinden.

Parcours Bretagne Classic Ouest-France

We hebben het hieronder dan wel over de sprinters, het gaat de hele dag op en af in de Franse koers. In totaal koersen we 251 kilometer en we tellen twaalf klimmetjes en twee kasseistroken. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om de sprinters af te matten, maar de ervaring leert dat dit zelden lukt. De korte muurtjes zijn steiler, maar vaak net niet lastig genoeg en de langere beklimmingen mogen lopers worden genoemd. 

De moeilijkheid zit hem daarom vooral in de afstand, de opeenvolging van klimmetjes en het tempo, dat hoog zal moeten worden gehouden om iedereen af te matten. Op die manier is de organisatie wel al jaren verzekerd van het feit dat de winnaar ook vaak de beste en sterkste man in koers is gebleken. 

Favorieten Bretagne Classic Ouest-France

Hij is weliswaar al meerdere malen benoemd, maar hij is dan ook de absolute topfavoriet voor deze wedstrijd. Kan iemand Elia Viviani stoppen? Nadat de Europees kampioen aankondigde volgend jaar voor Cofidis te rijden, lijkt de Italiaan te zijn begonnen aan een afscheidstournee bij Deceuninck-Quick-Step, waarbij hij zijn vertrek in stijl wil vormgeven. 

Dat betekent niet dat de koers van te voren al gelopen is en Viviani de zege cadeau zal krijgen. In tegendeel, er zal een goed startveld in Plouay verschijnen. Wat te denken van bijvoorbeeld Arnaud Démare? De Fransman zal toch iets willen laten zien na zijn afwezigheid in zowel de Tour als de Vuelta. Hij zal echter wel moeten opboksen tegen op papier sterkere renners wat betreft het glooiende parcours in West-Frankrijk. Michael Matthews lijkt daarom iets beter uit de voeten te kunnen wat betreft het wedstrijdtype. Dat mag zeker ook worden gezegd van Matteo Trentin. Ook hij vertrekt bij zijn ploeg en zal nog een afscheidscadeautje aan Mitchelton-Scott willen geven.

Een andere Italiaanse kanshebber naast Viviani en Trentin, is Giacomo Nizzolo. De sprinter van Dimension-Data lijkt op papier wellicht de mindere, maar kan op een goede dag wellicht uit zijn slof schieten. Dat liet hij wel zien met ritwinst in Burgos. Hij zal door de Zuid-Afrikaanse formatie in ieder geval als kopman worden uitgespeeld. Hetzelfde geldt overigens voor Christophe Laporte, de andere Franse troef naast Démare. Cofidis zal volgend jaar kunnen rekenen op de kunsten van Viviani, maar zal voorlopig het vertrouwen geven aan één van 's lands beste sprinters. 

De Belgen hebben ten slotte flink wat kanshebbers. Zo zal Oliver Naesen zichzelf maar al te graag willen opvolgen. Hij won de koers overigens ook al in 2016. Hij zal een serieuze kanshebber worden indien de koers erg hard wordt gemaakt en de sprinters het tempo niet zullen kunnen volgen. Zodoende zullen er meerdere Belgen meerdere ijzers in het vuur hebben. Wat te denken van Greg Van Avermaet, Tim Wellens en Tiesj Benoot? Ook zij hebben baat bij een zware race. 

Wat betreft de Nederlanders lijkt Danny van Poppel de enige kandidaat te zijn om zich in het rijtje der favorieten te mogen scharen. Eventueel kan Niki Terpstra daaraan worden toegevoegd, al zal dit wel erg van het koersverloop en zijn persoonlijke vorm afhangen. In zijn categorie zijn er nog veel meer. Wat te denken van klassiekerspecialisten zoals Amund Grondahl Jansen, Davide Ballerini, Matej Mohoric,  Michael Valgren, Sep Vanmarcke en Sören Kragh Andersen. 

TV en tijden Bretagne Classic Ouest-France 

Helaas zal de Bretagne Classic Ouest-France niet op NOS, Sporza of Eurosport worden uitgezonden. Wel kan er door middel van de Eurosport Player vanaf 13.00 uur naar de koers worden gekeken. Ook France 3 zendt de koers live uit vanaf 13:35 uur. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws