Voorbeschouwing etappe 8 Vuelta a Espana | Vluchters of toch sterke sprinters? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 8 Vuelta a Espana | Vluchters of toch sterke sprinters?

Door Ward Hilhorst 31 augustus 2019 | 08:17


Waar het tijdens de zevende etappe opletten geblazen was voor de klassementsrenners, zal dat in de achtste etappe andere koek zijn. De etappe is verre van vlak, maar normaal gesproken is het nergens steil genoeg om echt verschillen te kunnen maken. Normaal gesproken zal er zelfs een vrij grote groep gaan sprinten om de winst. Maar bestaat ‘normaal gesproken’ wel in Spanje? Dat valt nog te bezien.

Historie etappe 8 Vuelta a Espana

Het parcours van de achtste etappe leidt ons van Valls naar Igualada, beide gesitueerd in het mooie Catalonië. In Valls zag Xavier Tondó in 1978 het eerste levenslicht. Op 32-jarige leeftijd overleed hij, nog tijdens zijn actieve carrière als wielrenner. Beide plaatsen hebben vaak als start- of eindplaats gefungeerd in de Ronde van Catalonië. 

In de achtste etappe van de Vuelta heeft al erg lang geen Nederlander beslag kunnen leggen op de winst. Bart Voskamp was de laatste, in 1997. In totaal was er zeven keer een Nederlander trefzeker. Onder anderen Joop Zoetemelk en Jean-Paul van Poppel hadden die eer, in respectievelijk 1979 en 1994.

Parcours etappe 8 Vuelta a Espana 2019

Het parcours van vandaag leent zich het beste voor sprinters met heuvelcapaciteiten, of heuvelrenners die een sprint in de benen hebben. Van de 167 kilometer die de renners moeten afleggen zijn de eerste 132 glooiend te noemen. Spaans vlak, dus met veel op en af. Toch zijn er in dat eerste deel geen gecategoriseerde beklimmingen.

Daar is er vandaag namelijk maar eentje van. Op 35 kilometer van de meet wordt de Puerto de Montserrat bedwongen. Deze beklimming van de tweede categorie zal wellicht gebruikt worden om de sprinters van het puurste soort overboord te gooien. Na een stuk vlak is het tijd voor een steile afdaling, waarna de laatste vijf vlakke kilometers gebruikt kunnen worden om de sprinttreinen in stelling te brengen.

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2019

Sprinters met heuvelcapaciteiten, of heuvelrenners die een sprint in de benen hebben kunnen hier de rit even pakken. Het kan zowaar alle kanten op, en het is nog maar af te wachten welke sprintploeg in deze etappe krachten wil verspelen om de vlucht terug te nemen. Een beklimming van zeven kilometer aan bijna zeven procent lijkt simpelweg te lastig voor Fabio Jakobsen en Sam Bennett, al heeft de Ier vorig jaar al verrast in de lastige Giro-rit richting Imola, waar hij de snelste was in een peloton van vijftig man sterk. Als dat opnieuw het geval zou zijn, zijn de Sloveen Luka Mezgec en Spanjaarden Ion Aberasturi en Alex Aranburu waarschijnlijk overlevers.

Toch kijken we eerder in de hoek van de routiniers van vluchtpogingen. In het verleden hebben Thomas De Gendt, Silvan Dillier, Zdenek Stybar, Valerio Conti en Nelson Oliveira al gelijkaardige ritten gewonnen in grote rondes. Jesus Herrada deed het zelfs al tijdens deze Vuelta. Aangezien de laatste twintig kilometer in dalende lijn lopen, lijken echte klimmers in het nadeel. Al is het nog maar de vraag of hardrijders als Rémi Cavagna het selectieve parcours overleven vanuit de vlucht.

Jetse Bol kan het ongetwijfeld opnieuw proberen en ook zijn ploegmaat Angel Madrazo zal enkele bergpuntjes willen versieren. Wat met een sterke beer als Mark Padun of Edvald Boasson Hagen? Enrico Battaglin heeft een keurige sprint, maar kwam de afgelopen dagen al ten val. Ook Sergei Chernetskii kan meedoen.

Er zijn heel wat deelnemers die in de achtste etappe een mogelijkheid zien, maar dit is alleszins een vluchtersrit uit het boekje. Het zal wat van de vermoeidheid in de benen afhangen. Philippe Gilbert zal bijvoorbeeld de pijn in zijn benen nog voelen van de voorbije rit, net als een Dylan Teuns, die het een dagje rustig aan zal willen doen.

TV en tijden etappe 8 Vuelta a Espana

Om 13.12 uur wordt aan de renners het startsein gegeven, en kan de strijd om een plek in de kopgroep losbarsten. De finish zal rond half 6 plaatsvinden, zo voorspelt het meest waarschijnlijke schema. Eurosport en Sporza zenden de etappe vanaf 15.00 uur uit. Het liveblog van In de Leiderstrui zal vlak na het middaguur online staan.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws