Voorbeschouwing etappe 12 Vuelta a Espana | Roglic vs Valverde op Spaanse muur? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 12 Vuelta a Espana | Roglic vs Valverde op Spaanse muur?

Door Marijn van den Berge 05 september 2019 | 15:10


Een rit met het venijn in de staart: zo kunnen we de twaalfde etappe van de Vuelta a Espana kort introduceren. De renners gaan in deze rit op weg naar het Baskische en wielergekke Bilbao en In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie etappe 12 Vuelta a Espana

Bilbao is al vaak verschenen in het rondeboek van de Vuelta. De laatste keer dat het peloton aankwam in de grootste stad van het Baskenland won de Belg Jens Keukeleire. Hij sprintte destijds het snelst van een uitgedunde groep, voor Maxime Bouet en Fabio Felline.

Ook Nederlanders zijn in het verleden al vaak succesvol geweest in Bilbao. Gerben Karstens spant de kroon wat betreft het aantal Nederlandse ritzeges in de stad van het Guggenheim museum. Hij pakte er in de jaren ‘60 drie keer de winst. Ook Hennie Kuiper en Bas Maliepaard boekten hier ritzeges voor de Nederlanders.

Parcours etappe 12 Vuelta a Espana

De etappe van 171 kilometer heeft in het begin weinig om handen. De eerste 130 kilometers kennen alleen een beklimming van de derde categorie als obstakel. Daarna komen de renners na een korte duik aan in een wat meer heuvelachtige zone.

In die zone kan het verschil gemaakt worden. Vier korte, maar steile beklimmingen, waarvan er drie gecategoriseerd zijn van het derde niveau, scheiden de renners van de finishstreep. De eerste gecategoriseerde klim is 2.5 kilometer lang, maar wel steil met zijn 9.2%. De voorlaatste klim is langer en minder steil: 4.3 kilometer aan 7.7% De laatste heuvel, de Alto de Arraiz, ligt op zo’n tien kilometer van het einde. Daarna zal er in dalende lijn richting de finish gereden worden.

Het belooft een spectaculair slot te worden, want de Alto de Arraiz kent een gemiddeld stijgingspercentage van liefst 12,2% volgens het rondeboek. Met een lengte van 2,2 kilometer en hellingsgraden tot maximaal 25% (!) biedt dit genoeg kansen voor aanvallers die hun kans ruiken, of klassementsmannen die een slag willen slaan. Na de top is het nog 7.5 kilometer razendsnel dalen naar de streep. 

Favorieten etappe 12 Vuelta a Espana

Een sprint met een grote groep zal het zeker niet worden, want veel renners zullen hun kuiten figuurlijk breken op de steile klimmen in de slotfase. Wel is het voer voor aanvallers of renners die nog wat te bewijzen hebben. Als ze mogen van hun kopman, kunnen Omar Fraile en Ion Izagirre van Astana hier misschien iets moois laten zien. Ook zou het de kans kunnen zijn voor Sergio Higuita om zich eens te laten zien.

We zagen Mikel Nieve al aanvallen, maar nog zonder succes. Succes had ook initieel klassementsman en ploeggenoot Esteban Chaves nog niet, maar wellicht kan hij deze rit gebruiken om er een geslaagde Vuelta van te maken en misschien wel een sprong te maken, terug het klassement in. Ook Wout Poels kwam als klassementsman naar Spanje, maar zal zich anders moeten bewijzen, net als ploeggenoot Tao Geoghegan Hart. De Nederlander kan de steilte in ieder geval aan.

Maar ook de Belgen maken kans op de bloemen. Dylan Teuns rook al aan de ritzege, maar zag in de zesde etappe toch Jesus Herrada juichen. Ook de Spanjaard schrijven we op, maar Teuns is geknipt voor dit werk. En misschien komt Philippe Gilbert eens uit zijn hok. Het is mogelijk iets te steil voor de Belg, maar hij kan een pittig heuveltje zeker aan. Pittige heuvels, daar houdt ook Gianluca Brambilla van. De Italiaan was tot dusver vrijwel onzichtbaar. Angel Madrazo zal aanvallen voor zijn bergpunten, maar verwachten we niet bij de besten aan de streep.

Natuurlijk kijken we ook naar de klassementsrenners. Primoz Roglic, zelf ook groot kanshebber voor deze rit, moet aangevallen worden. Deze rit is op het lijf geschreven van Alejandro Valverde en vindt in zijn aanval op Roglic wellicht een kompaan in Miguel Angel Lopez, de Colombiaanse springveer. Hij zal het echter niet moeten hebben van de sprint en er een solo uit moeten knallen. Nairo Quintana, de andere Colombiaan moet het normaliter niet hebben van de steile sprintjes bergop.

TV en tijden etappe 12 Vuelta a Espana

Om 13:12 zullen de renners starten aan de twaalfde etappe van deze Vuelta. Vervolgens kunt u voor live beelden van de koers inschakelen op Sporza en Eurosport vanaf 15.00 uur. Rond de klok van half zes worden de renners bij de aankomst in Bilbao verwacht. Tussendoor kunt u live op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen in de koers door middel van een liveblog bij In de Leiderstrui, dat iets na twaalven online komt. (Foto: Sirotti)

Lees 3 reacties

Tags:

Reacties

Retro Lex
5 Sep 2019 om 12:20
Quote van 19.8
Laten we inderdaad hopen dat Movistar en Astana gezamelijk in de aanval gaan. Maar hoewel het parcour lastig is denk ik toch niet dat Roglic echt in de problemen gaat geraken. Jammer trouwens dat de finish niet boven op de Alto de Arraiz ligt.... dat zou voor Valverde mogelijkheden bieden om wat tijd op Roglic terug te winnen.

3x8.6 // PB op WF

19.8
5 Sep 2019 om 07:44

Laten we inderdaad hopen dat Movistar en Astana gezamelijk in de aanval gaan. Maar hoewel het parcour lastig is denk ik toch niet dat Roglic echt in de problemen gaat geraken. Jammer trouwens dat de finish niet boven op de Alto de Arraiz ligt.... dat zou voor Valverde mogelijkheden bieden om wat tijd op Roglic terug te winnen.

Retro Lex
5 Sep 2019 om 00:10

Ik vind die afdaling na 100km wel verraderlijk. Tegen die tijd zal de kopgroep wel vooruit zijn met vooruitgeschoven pionnen van Astana en Movistar. ( LLS en Ion bijv ).
In de afdaling kan er verschil gemaakt worden. En Valverde of Lopez die er opeens vandoor blijken te zijn (Het organiseren van de ploegen duurt even). In de finale zijn de er ook nog eens 2 afdalingen. Movistar en Astana hebben baat bij chaos en onoverzichtelijkheid.

Reageren


Meer nieuws