Voorbeschouwing GP de Fourmies | Eén van de laatste kunstjes van Roompot? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing GP de Fourmies | Eén van de laatste kunstjes van Roompot?

Door Bram van der Ploeg 08 september 2019 | 08:08


Veel renners zien we een dag eerder al in de Brussels Cycling Classic, alvorens ze een dag later in Frankrijk van start gaan voor de GP de Fourmies. De jaarlijkse eendagskoers lijkt een sprint in petto te hebben en In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie GP de Fourmies

De eendagskoers in de gemeente Fourmies in Noord-Frankrijk is een vast terugkerende wedstrijd op de kalender. De race heeft een HC-status en staat gunstig op de kalender in september. Voor de rappe mannen die nog willen winnen of voor de mannen die een WK willen voorbereiden is vaak gebleken dat zulke koersen weleens kunnen helpen. 

De eerste editie van de GP de Fournies dateert alweer van 1928. We zijn dit jaar toe aan de 87e editie. Wie even snel rekent, mist vijf edities en dat klopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er niet gekoerst, met uitzondering van 1941 en 1943. Ook in 1966 stond de wedstrijd niet op het programma.

De erelijst bestaat vooral uit Franse en Belgische vlaggetjes, maar daar is deze eeuw verandering in gekomen. Zo staan ook Italië en Nederland met respectievelijk zeven en vijf zeges inmiddels hoog op de lijst. De eerste Nederlandse overwinning was in 1972 voor Gerben Karstens. Daarna volgden René Pijnen, Jean Habets, Adrie van der Poel en Frans Maassen zijn voorbeeld.

Laatste winnaars GP de Fourmies

2018 Pascal Ackermann
2017 Nacer Bouhanni
2016 Marcel Kittel
2015 Fabio Felline
2014 Jonas Van Genechten
2013 Nacer Bouhanni
2012 Lars Bak Ytting
2011 Guillaume Blot
2010 Romain Feillu
2009 Romain Feillu

Deelnemende ploegen GP de Fourmies 2019

Van de achttien WorldTour-ploegen staan er zes aan de start in Frankrijk, te weten BORA-hansgrohe, Astana, UAE Team Emirates, Groupama-FDJ, Trek-Segafredo en AG2R. Veel pro-continentale ploegen krijgen daarom de kans om zich te meten met de wielertop. Wanty-Groupe Gobert, Total Direct Energie, Cofidis, Israël Cycling Academy, Vital Concept, Arkéa-Samsic en Roompot-Charles zijn de meest in het oog springende namen.

Parcours GP de Fourmies 2019

Het gaat de hele dag op en af in Noord-Frankrijk, met een lokaal circuit als slotstuk. In totaal leggen we 204 kilometer af, met de eerste passage van de finishlijn op 54 kilometer van het einde. Daarvoor krijgen de renners al genoeg voor de kiezen met twee grotere lokale rondes. We tellen zes gecategoriseerde klimmetjes: drie keer de Cote du Boguet (700 meter aan 5,6 procent) en de Cote du Sacre-Coeur (1 kilometer aan 5,4 procent). 

In de finale liggen geen gecategoriseerde klimmetjes meer, maar is het geen meter vlak. De weg loopt vanaf de finishlijn eigenlijk constant omhoog, alvorens we in een snelle afdaling terugkeren naar de meet. Dat doen we in totaal dus vijf keer, alvorens er naar alle waarschijnlijkheid gesprint gaat worden. Ergens vreemd, omdat de finale best mogelijkheden biedt voor een late uitval of een goede vlucht. Hieronder vind je de lokale lus in de eerste 150 kilometer en het profiel van het finale-circuit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Favorieten GP de Fourmies 2019

Wat opvalt, is dat de deelnemerslijst vooral bestaat uit rappe mannen. Net als bij de Brussels Cycling Classic lijkt het heuvelachtige parcours niet af te schrikken. Er zijn dus voldoende ploegen die een eventuele achtervolging kunnen en willen leiden. Denk maar aan het BORA van Pascal Ackermann, de titelverdediger. Hij krijgt op papier vooral concurrentie van Alexander Kristoff en Arnaud Démare.

Achter die grote drie zit nog een hele rits rappe mannen, die op een goede dag mee kunnen dingen om de zege. Magnus Cort heeft altijd snelle benen gehad, Matteo Moschetti liet zich zien in de Giro, Jasper Philipsen kan uitpakken als Kristoff niet thuisgeeft en Jasper Stuyven kan na zijn eindzege in de Ronde van Duitsland rekenen op vorm én vertrouwen.

Vanuit de pro-continentale hoek is er van alles mogelijk, met sterke motoren en snelle sprinters. Wanty stuurt Timothy Dupont en Guillaume Martin, Total Direct Energie heeft Thomas Boudat en Lilian Calmejane, Cofidis rekent op Nacer Bouhanni en Israël Cycling Academy heeft Rudy Barbier in de gelederen. Naast Martin en Calmejane zijn er meer echte ras-aanvallers op de deelnemerslijst. Cyril Gautier, Roompot met Maurits Lammertink en Oscar Riesebeek en Giovanni Visconti.

TV en tijden GP de Fourmies 2019

Via de officiële website van de organisatie worden twee zenders aangegeven voor live beelden: Eurosport en 3 hauts-de-france. De conclusie is echter dat er geen zendtijd in de tv gids staat bij Eurosport 1, 2 en de Eurosport Player. 3 hauts-de-france is vaak wel via een stream te vinden. De start is om 12.05 uur, rond 16.50 uur wordt er gefinisht. (foto: Twitter Roompot)

Door: Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws