Voorbeschouwing etappe 14 Vuelta a Espana | Eindelijk kans voor arme sprinters Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 14 Vuelta a Espana | Eindelijk kans voor arme sprinters

Door Arnout Tamerus 07 september 2019 | 07:59


Na al het vuurwerk van de afgelopen dagen krijgt het peloton in de veertiende etappe relatieve rust. Op deze zaterdag de zevende september zullen de renners een groot gedeelte van de etappe de Atlantische Oceaan aan hun rechterhand zien. Zij rijden namelijk vanuit San Vicente de la Barquera naar Oviedo. Een kans voor de sprinters, maar wel één met een groot vraagteken.

Historie etappe 14 Vuelta a Espana

Het is de derde keer dat de Vuelta San Vincente de la Barquera aan doet. Zowel in 2008 als in 2013 was het stadje in natuurgebied Oyambre Nature Park gastheer als plaats van vertrek. In 2008 ging de etappe niet gemoedelijk richting Oviedo, maar lag de finish op de gevreesde Angliru. Alberto Contador gaf daar een tik aan de concurrentie en legde daarbij de basis voor zijn Vuelta-zege. Robert Gesink gold toen als groot rondetalent en dat onderstreepte hij die dag met een zesde plek.

Aankomstplaats Oviedo is een vaak geziene gast in La Vuelta. Echter werd in de stad zelf de laatste dertig jaar niet gefinisht. De bergen in de omgeving hadden een te grote aantrekkingskracht op de parcoursbouwers, waardoor de Vuelta wel door Oviedo kwam, maar finishte op de nabijgelegen Alto del Naranco. Om vaak weer de volgende dag vanuit Oviedo te starten. In 1987 was de laatste finish in Oviedo. Tot een massasprint kwam het niet. Carlos Hernandez won die dag met dertien seconden voorsprong op Christophe Lavainne en Pascal Poisson. 

Nederlands succes hebben we ook gehad in veertiende etappe van La Vuelta. De meesten van u zullen zich de veertiende etappe van de Vuelta van 2016 nog wel kunnen herinneren. Gesink reed die dag naar zijn mooiste overwinning in een wielerkoers tot nu toe. Hij versloeg Kenny Elissonde en Egor Silin in een sprint, die uit zijn tenen kwam. Gesink is in goed gezelschap qua Nederlandse overwinningen in de veertiende etappe. Natuurlijk Mathieu Hermans, maar ook Cees Priem, Jan Serpenti en Jos van der Vleuten wisten voor Nederlands dagsucces te zorgen in La Vuelta.

Parcours etappe 14 Vuelta a Espana

De 188 kilometer die deze etappe telt zijn vrijwel vlak. Vlak is in Spanje echter natuurlijk nooit écht vlak, en dat zal vandaag niet anders zijn. Het peloton zal veel kleine heuveltjes moeten bedwingen op de weg naar de finish. Één daarvan is gecategoriseerd: de Alto La Madera, waarvan de top op 23 kilometer van de finish ligt, heeft het label derde categorie meegekregen. Als er mannen zijn die vandaag willen voorkomen dat het een sprint wordt, zullen ze het hier moeten doen.

De intocht in Oviedo is niet bijzonder technisch of lastig. De doorgaande weg wordt met nog één kilometer te gaan verlaten en wordt verruild voor een tweebaansweg zonder bochten richting de finish. Wel lopen de laatste twee kilometer in stijgende lijn, waarbij nog zo’n vijftig meter aan hoogteverschil overwonnen moet worden. Het is dus zaak voor de sprinters om juist te timen en niet te snel uit hun hok te komen.

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana

Wie heeft de monsterrit van vrijdag goed verteerd? De sprinters hebben zich niet voor niets uit elkaar getrokken op de vele steile beklimmingen; zij willen in principe wel weer eens sprinten. Sam Bennett lijkt in dat opzicht de snelste man van het peloton. Fabio Jakobsen was hem al wel één keer te snel af, maar dat kwam meer omdat Bennett fouten maakte. De twee concurrenten lijken ook weer te kunnen rekenen op Fernando Gaviria, die hersteld is van zijn val in de ploegentijdrit.

Omdat Edward Theuns bij Trek-Segafredo in de kreukels ligt, zal de ploeg vermoedelijk gokken op John Degenkolb. De Duitser reed tot dusverre een vrij onzichtbare Vuelta. Ook Luka Mezgec zal op meer hebben gehoopt. De Sloveen is in topvorm en mikte voor de start op in ieder geval één ritzege. Jon Aberasturi mengde zich namens Caja Rural ook al in de eerdere sprintdebatten. Andere snelle mannen zijn Szymon Sajnok, Clement Venturini, Edvald Boasson Hagen en Max Walscheid.

Als een vlucht het wil halen, dan zal het allereerst veel ruimte moeten krijgen en dan zal het enige klimmetje van de dag aangeboord moeten worden om flink te versnellen. Acht kilometer aan 3,5 procent gemiddeld is echter niet heel steil. We zoeken dus naar renners met een grote motor, maar de weinigen die er zijn, zitten meestal met een sprinttrein aan boord. 

TV en tijden etappe 14 Vuelta a Espana

Om kwart voor één mogen de renners vertrekken. Ongeveer vier uur en drie kwartier later, rond half zes, zal de winnaar zijn handen in de lucht mogen steken. Iets voor twaalven zal ons liveblog online worden gegooid. De etappe is ook op televisie te volgen, vanaf 15.00 uur op Eurosport en de NOS. Sporza schakelt vanaf 16.20 uur in vanwege de live-uitzending van de Brussels Cycling Classic. (foto: Sirotti)

Lees alles over de Vuelta a Espana op onze pagina!

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

19.8
7 Sep 2019 om 11:15

Edward Theuns zal waarschijnlijk nog niet volledig hersteld zijn en dus hoop ik op Fabio Jacobsen. Ik ben alleen bang dat het weer Bennett gaat worden...

Reageer


Meer nieuws