Voorbeschouwing etappe 16 Vuelta a Espana | Nog een dag lijden tot de rustdag Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 16 Vuelta a Espana | Nog een dag lijden tot de rustdag

Door Ward Hilhorst 09 september 2019 | 12:31


Op de dag voor de rustdag worden in Spanje nog even alle laatste beetjes kracht uit de renners geknepen. Met drie enorme beklimmingen, waarvan de laatste top ook de finish vormt, zullen de klassementsrenners zeker weten aan de bak moeten.

Historie etappe 16 Vuelta a Espana

Waar de zestiende etappe vorig jaar een tijdrit was, gewonnen door Rohan Dennis, is dat dit jaar helemaal anders. De etappe leidt ons van Pravia naar Puerto de La Cubilla. Over die startplaats valt weinig te vertellen, het is een relatief klein dorp in het noorden van Spanje dat te maken heeft met flinke bevolkingskrimp, zoals veel dorpen in Spanje overigens.

De top van de slotklim Puerto de La Cubilla is noemenswaardiger. Karsten Kroon zal content zijn dat hij voor Eurosport verslag mag doen van deze etappe, we rijden namelijk een natuurgebied in, vol met mooie dieren. Tussen de zeldzame beren, vogels en kikkers gaan de renners omhoog voor de zestiende etappe.

Etappe zestien is historisch gezien heel erg lucratief voor de Nederlandse renners. Zeven keer was een landgenoot als eerste aan de eindstreep in de zestiende rit van de Vuelta. De eerste was Henk Nijdam, die in 1966 als eerste in Burgos was. De laatste keer is niet zo recent. In 1994 was Bart Voskamp de beste. De andere vijf winnaars waren Gerben Karstens, Joop Zoetemelk, Adri van Houwelingen, Mathieu Hermans en Tom Cordes.

Parcours etappe 16 Vuelta a Espana

De etappe van vandaag is relatief kort, met 144,4 kilometer. De rustige aanloop van de dag is dan ook weer erg kort, twintig kilometer hebben de renners de tijd om innerlijke rust te vinden, alvorens het zware werk begint. Na twintig kilometer begint het namelijk langzaam op te lopen. Dat duurt dertig kilometer lang, waarna de eerste echte klim op het programma staat. 

De Puerto de San Lorenzo is die eerste klim, die tien kilometer lang is. Hij is onregelmatig, met zelfs een heel klein stukje vlak in het midden. Toch zal het peloton hier al flink afgemat raken, door stroken van boven de twaalf procent. Na de afdaling mogen de renners even een hapje eten in het dal, maar lang duurt de rust niet. Na 92 kilometer moeten ze weer aan de bak, op de Alto de la Cobertonia.

Die klim is acht kilometer lang en wat geleidelijker. Het stijgingspercentage ligt rond de acht procent. Het is te hopen voor de klassementsmannen dat het er hier nog redelijk rustig aan toe gaat, want de slotklim is niet mis. Steil is hij niet, nergens komt het percentage boven de tien procent uit. Wat hem zo zwaar maakt is de lengte. Bijna achttien kilometer lang moeten er overbrugd worden. Een ideale klim voor Steven Kruijswijk, die helaas al lang niet meer in koers is. Kan Roglic het dan weer voor Jumbo-Visma?

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana

Een vergelijkbaar scenario als een dag eerder ligt op de loer voor de renners in de Vuelta. Het is daarom niet ondenkbaar dat er wederom een vluchter met de dagzege aan de haal gaat. Verschillende goede klimmers zijn al kansloos voor het algemeen klassement en maken daarmee een goede kans op de dagzege.

Een groot lijstje potentiëe kandidaten is wat volgt. Pierre Latour was er al eerder dichtbij, maar ook de mannen van INEOS moeten hun Vuelta nog zien te redden. Tao Geoghegan Hart was niet opgewassen tegen de ontketende Sepp Kuss, maar heeft nu nieuwe kansen. Inmiddels staan ook Dylan Teuns, Mikel Nieve en Esteban Chaves op een dusdanig grote achterstand dat ze best mee kunnen zitten in de vlucht.

Andere renners die het al veelvuldig probeerden in het verleden zijn Oscar Rodriguez, Ruben Guerreiro en Marc Soler. Het kwartje moet echter voor al deze namen maar nét de goede kant op vallen, waardoor het lastig is om hier een concrete voorspelling over te doen.

Mocht het peloton er toch zin in hebben, is het eigenlijk uitkijken naar maar één man: Primoz Roglic. Hij bleek in de vijftiende etappe opnieuw ongenaakbaar te zijn met alleen Alejandro Valverde nog aan zijn zijde. Tadej Pogacar en Miguel Angel Lopez lijken verwikkeld in een koude oorlog om de jongerentrui, waardoor de kans op een overwinning van hun klein is.

TV en tijden etappe 16 Vuelta a Espana

De TV-zenders zijn er vandaag vroeg bij. Eurosport en Sporza zenden de volledige etappe volledig uit. De start van deze etappe is gepland om half twee. De finish vindt naar alle waarschijnlijkheid iets na half zes plaats. Het liveblog van In de Leiderstrui zal openen rond half één. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws