Voorbeschouwing etappe 17 Vuelta a Espana | Waaier-alarm in sprintetappe Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 17 Vuelta a Espana | Waaier-alarm in sprintetappe

Door Aljan Wassens 11 september 2019 | 10:40


Vlak durven we het niet te noemen maar het de zeventiende etappe in de Vuelta is wel zo vlak als je het in Spanje gaat krijgen. Van Aranda de Duero naar Guadalajara overbrugt het peloton maar liefst 219,6 kilometer. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie etappe 17 Vuelta a Espana

Ook in 2006 stond er een etappe van Aranda de Duero naar Guadalajara op het programma. Toen reed het peloton overigens wel vijftig kilometer minder dan het dit keer moet doen. De vluchters mochten toen strijden om de overwinning. Een kopgroep van twaalf werd uit elkaar geslagen in de slotfase waar het bijna ieder voor zich was. Luca Paolini was uiteindelijk de gelukkige. Bart Dockx werd tweede voor Paolo Bettini. Ook in 1999 was Guadalajara aankomstplaats in de Vuelta. De vluchters streden ook toen om de dagzege die ging naar Christian Moreni. 

Parcours etappe 17 Vuelta a Espana

Spaans vlak, dat lijkt de beste beschrijving. Het laagste punt van de etappe ligt rond de 700 meter. Het hoogste punt op 1380 meter. Vanaf de start in Aranda de Duero wordt er lange tijd in zuidoostelijke richting gereden tot aan Sigüenza. Vanaf daar volgt het tweede gedeelte van de etappe in zuidwestelijke richting naar Guadalajara. Er zijn geen bergpunten te verdienen in deze etappe. Wel ligt er een sprint na 103 kilometer. 

De finale van de etappe, die maar liefst 220 kilometer lang is, is lastig met twee haakse bochten in de laatste kilometer. De laatste drie kilometers lopen gemiddeld ook met 2% op wat in de benen ook wel wat te voelen zal zijn. Niet te vroeg op kop komen lijkt het devies. 

Tot zover het parcours, want de wind kan vandaag een belangrijke rol gaan spelen. De renners hebben de wind de hele dag schuin in de rug en in de laatste honderd kilometer zijn er meerdere open plekken waar een waaier kan worden getrokken. Willen de sprinters een kans maken, dan moeten ze dus wel mee zitten vooraan, mocht er iemand het lef hebben om gas te geven.

Favorieten etappe 17 Vuelta a Espana

De nog aanwezige sprinters zullen deze rit hebben aangekruist in hun agenda. Na de helletochten over verschillende cols zal deze rit als een verademing aanvoelen. Sam Bennett won reeds twee ritten en is ook deze etappe weer de te kloppen man. Daarin zal hij concurrentie krijgen van de sprinters van Deceuninck-Quick-Step. Fabio Jakobsen versloeg de Ier al een keer en ook Maximilano Richeze was al een paar keer dichtbij als het voor zijn Nederlandse ploeggenoot te zwaar wordt.

Wie ook nog altijd aanwezig is in het peloton is Fernando Gaviria. De Colombiaan lijkt echter nog altijd wat kracht te missen om de favorieten hier te kloppen. Verder wordt het uitkijken naar John Degenkolb, die erg sterk is op licht oplopende finishes. De Fransen mogen hopen op een succesje van Marc Sarreau of Clement Venturini.

Mocht het een chaotische finish worden, zouden mannen als Max Walscheid, Jon Aberasturi of Edvald Boasson Hagen nog wel eens voorin kunnen eindigen. Een overwinning van één van deze mannen zou echter wel beschouwd mogen worden als een kleine verrassing.

Toch bestaat er ook nog altijd een kleine kans dat niet de sprinters, maar de vluchters er vandoor gaan met de dagzege. In dat geval is er een brede groep renners die hier zouden kunnen toeslaan. Te denken valt aan de renners die we al meermaals in de aanval hebben gezien, zoals Alex Aranburu en Philippe Gilbert.

TV en tijden etappe 17 Vuelta a Espana

De etappe start al om 11.49 uur. De eerste renner wordt tussen 17.18 uur en 17.55 uur aan de finish in Guadalajara verwacht. Zowel Eurosport als het Belgische Sporza zenden de koers live uit vanaf 15:00. Ook In de Leiderstrui houdt u op de hoogte in de vorm van een liveblog, startend een uur voor de start van de race.

Lees 1 reacties

Tags:

Reacties

19.8
11 Sep 2019 om 07:47

Nu de Vuelta eigenlijk beslist is heeft mijn interesse zich stilletjes verplaatst naar de tour of Britain. Vooral ook interessant met het oog op het naderende WK in Engeland. Wat de etappe in de Vuelta betreft; Bennett voor nummer drie ; )

Reageren


Meer nieuws