Like ons!
Voorbeschouwing etappe 19 Vuelta a Espana | Wind, sprint of een explosieve man?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 19 Vuelta a Espana | Wind, sprint of een explosieve man?

Na een waaierrit en een explosieve bergetappe kan de negentiende etappe in de Vuelta a Espana in principe als geroepen komen voor het peloton. Met slechts één klim in de openingsfase lijkt een sprint een realistisch scenario. De finale is echter lastig en na een krankzinnige ronde tot dusverre sluiten we ook een nieuwe windvlaag niet uit.

Historie etappe 19 Vuelta a Espana

Avila is een populaire plaats in de Vuelta a Espana. De stad in centraal Spanje was al vijftien keer eerder present. De laatste keer is echter al wel weer even geleden. In 2009 was Avila startplaats van de negentiende etappe. Opvallend is sowieso dat Avila altijd startplaats was en nog nooit finishplaats.

Dat geldt zeker niet voor Toledo, dat al acht keer de aankomstplaats was in de Vuelta. In 2010 kwam het peloton er aan in de negentiende rit. Philippe Gilbert won toen in een sprint van Tylar Farrar. In 2009 was David Millar de sterkste in een tijdrit van 26 kilometer in Toledo.

In 2008 zegevierde Paolo Bettini uit een sprint en vervolgens moeten we terug naar 1989 voor finishplaats Toledo. Het wordt dus wel weer eens tijd. En de uitslagen uit het verleden bewijzen dat een simpele massasprint zeker geen ABC'tje is. 

Parcours etappe 19 Vuelta a Espana

We gaan van Avila naar Toledo, midden in Spanje. We gaan de hele dag in zuid-oostelijke richting, en dus kan de wind opnieuw een rol spelen. Voor vrijdag wordt bij startplaats Avila alvast windkracht vier voorspeld, dus het zal weer opletten geblazen zijn. Parcours-technisch lijkt dat namelijk veel minder het geval.

Om 13.34 uur starten we en vervolgens gaan we direct twaalf kilometer klimmen op een klim van derde categorie aan 2,5 procent gemiddeld. Het is tevens de enige gecategoriseerde hindernis, al loopt het hier en daar nog stevig heuvelop. Ook in de slotkilometer is alles behalve makkelijk.

Vijf kilometer van de finish gaan we een heuveltje over, alvorens we in dalende lijn naar de slotkilometer knallen. De snelheden zullen hier enorm hoog zijn, en die snelheid kan worden meegenomen naar de meet. De laatste kilometer is bestraat met kasseien en loopt heuvelop, waarbij we in totaal zo'n tachtig hoogtemeters overbruggen.

Favorieten etappe 19 Vuelta a Espana

Ervan uitgaande dat de wind geen rol gaat spelen, kunnen we rekenen op een sprint. De finale is echter lastig, dus de pure sprinters kunnen het weleens lastig krijgen. We noemen dus Fabio Jakobsen, maar de Nederlander zei niet voor niets in een interview al dat hij in principe alleen in Madrid op de slotdag nog een echte sprintkans krijgt. Bij Deceuninck-Quick-Step kan men misschien beter gokken op Maximiliano Richeze, die een lastige finale beter aan kan. Philippe Gilbert is verder de man in vorm bij de ploeg. Hij won twee keer deze Vuelta en won dus in 2010 in finishplaats Toledo.

De belangrijkste concurrent is uiteraard Sam Bennett, misschien wel de snelste man van deze Vuelta. De vraag is wel hoeveel steun hij krijgt, met ploegmaat Rafal Majka hoog in het klassement. Datzelfde geldt voor Fernando Gaviria, die zich nog eens wil laten zien, maar Tadej Pogacar als ploegmaat heeft. Rappe mannen die zich verder al toonden deze Vuelta zijn Szymon Sajnok, Marc Sarreau, Max Walscheid en Jon Aberasturi. Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb zijn mannen van naam, maar lijken deze Vuelta nog niet de vorm te hebben.

Een echte kopgroep lijkt uitgesloten met zo weinig sprintkansen in deze ronde. Maar als de echt rappe mannen afhaken, kunnen naast Gilbert ook andere puncheurs en explosieve renners wat uihalen. Klassieke types zoals Dylan Teuns, Tosh Van der Sande en Nikias Arndt houden we daarom extra in de gaten. Mocht het toch opnieuw een spektakel worden met de wind, dan zijn de rappe mannen hier alvast genoemd. De grote vraag is dan wie er in de voorste groep als eerste aan de meet komt.

TV en tijden etappe 19 Vuelta a Espana

Als alles normaal verloopt en de koers ontploft niet, dan gaan Eurosport en Sporza om 15.00 uur live. De start is zogezegd om 13.34 uur, op basis van het snelste tijdschema zijn de renners om 17.24 uur binnen. Als het tempo wat minder hoog ligt, zal dit uiteraard wat later zijn. In de Leiderstrui gaat een uur voor de start live met het liveblog. (foto: Sirotti)

Door: Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven