Voorbeschouwing Grand Prix de Montreal | Matthews ook in Montreal voor dubbel? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Grand Prix de Montreal | Matthews ook in Montreal voor dubbel?

Door Marijn van den Berge 15 September 2019 08:09


Traditiegetrouw als de wielerwereld en de Canadezen zijn, volgt twee dagen na de Grand Prix Cycliste de Quebec de wedstrijd die dezelfde naam draagt, maar dan in de grootste stad van Canada (Montreal) wordt verreden. In de Leiderstrui blikt vooruit op deze eendagskoers.

Historie Grand Prix de Montreal

Maar eerst blikken we zoals altijd natuurlijk terug op de historie van de wedstrijd. De GP de Montreal is nog niet oud, want ontstond in 2010 samen met de koers in Quebec. Voor Nederland begon het meteen goed, want het was Robert Gesink die namens Rabobank naar de zege reed. Op de laatste klim trok hij ten aanval en bleef daarmee een sprintend groepje achtervolgers, met Peter Sagan voorop, voor.

Het zou de eerste en voorlopig laatste keer zijn dat een Nederlander in Montreal won. Wel waren er genoeg Nederlandse ereplaatsen. In 2018 werd Timo Roosen vijfde, in 2015 reden Wilco Kelderman, Gesink en Tom-Jelte Slagter de top-10 in en het jaar ervoor waren Tom Dumoulin en Bauke Mollema klanten voor de beste tien in de uitslag. In 2017 deed Mollema het opnieuw met een vijfde plaats, terwijl Slagter derde werd.

België pakte in 2015 en 2016 twee zeges achter elkaar met Tim Wellens en Greg Van Avermaet. Wellens won het van Adam Yates en oud-winnaar Rui Costa. Van Avermaet sprintte sneller dan Sagan en Diego Ulissi. Vorig jaar werd Van Avermaet derde in de sprint, maar waren Sonny Colbrelli en winnaar Michael Matthews sneller.

Laatste winnaars Grand Prix de Montreal

2018 Michael Matthews
2017 Diego Ulissi
2016 Greg Van Avermaet
2015 Tim Wellens
2014 Simon Gerrans
2013 Peter Sagan
2012 Lars Petter Nordhaug
2011 Rui Costa
2010 Robert Gesink

Deelnemende ploegen Grand Prix de Montreal

Omdat het een grote WorldTour-wedstrijd is, zijn alle achttien WorldTour-ploegen van de partij. Michael Matthews mag als winnaar van vorig jaar met rugnummer 1 starten. De deelnemerslijst is aangevuld met drie ploegen: Israel Cycling Academy, Rally UHC Cycling en de nationale selectie van Canada. Die lijst is bijna gelijk aan de voorloper in Quebec.

Bekijk de volledige deelnemerslijst voor Quebec en Montreal.

Parcours Grand Prix de Montreal

Er is een 12.2 kilometer lang circuit gelegd, dwars door het hart van de stad. Het parcours snijdt dwars door Parc du Mont-Royal, waar het ziekenhuis en de universiteit op een steenworp afstand liggen en waar talloze prachtige plekjes te vinden zijn. Daar zullen de renners tijdens koers weinig oog voor hebben, want het parcours is zwaar.

Al na een paar honderd meter begint het klimwerk en dat is meteen de zwaarste klim van het rondje. De Cote Camilien-Houde is 1.8 kilometer lang en is steil: gemiddeld 8%. Dan volgt een geleidelijke afdaling en een stukje vlak. Na 5.8 kilometer begint de tweede heuvel, de Cote de Polytechnique. Deze is 780 meter lang aan 6% stijgingspercentage. Wederom volgt een afdaling en een stuk vlak, waarna bij kilometer 8.5 de Claude-Champagne begint: 800 meter aan 4%. In de laatste kilometer van het circuit ligt de Avenue du Parc, die 560 meter lang is en 4% steil.

De laatste twee klimmetjes vallen dus wel mee, maar dit rondje moeten de renners liefst achttien keer afwerken. Vooral de Cote Camilien-Houde kan er flink inhakken bij de renners. Elk rondje heeft 263 hoogtemeters en dat komt uit op een totaal aantal hoogtemeters van 4734 meter. Ga er maar aanstaan. De finish ligt op de Avenue du Parc, die dus 560 meter lang aan gemiddeld vier procent omhoog gaat.

Favorieten Grand Prix de Montreal

De lijst met favorieten is groot en dat is niet gek ook. Veel renners maken hier een kans. Klimmers, heuvelsprinters en aanvallers. Iedereen die heel goed een heuvel over kan, maakt hier kortgezegd kans. Winnaar van vorig jaar Michael Matthews is hier een kanshebber, al was hij tot voor kort niet in de beste vorm van zijn leven. Kan ploeggenoot Marc Hirschi profiteren? Bij Deceuninck-Quick-Step rijdt een machtsblok met alleskunner Julian Alaphilippe, wonderkind Remco Evenepoel en springveer Enric Mas.

Natuurlijk is ook Peter Sagan hier een kanshebber. Hij won al eens en was daarnaast ook meerdere malen dichtbij meer zeges. Dat geldt ook voor Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Diego Ulissi en Rui Costa. Die laatste twee hebben met Daniel Martin nog een gevaarlijke ploeggenoot. Verder zijn er veel koppeltjes. Vincenzo Nibali en Sonny Colbrelli, Geraint Thomas en Michael Kwiatkowski en Pello Bilbao en Magnus Cort. Bij EF zijn ze zelfs met zijn drieën: Michael Woods, Alberto Bettiol en Sep Vanmarcke.

Dat geldt ook voor Jumbo-Visma, dat met Danny van Poppel een uitstekende heuvelsprinter heeft en met Laurens De Plus en Antwan Tolhoek goede klimmers. Eventueel zou Timo Roosen Van Poppel kunnen aflossen, mocht het fout gaan. Natuurlijk hebben we ook nog Bauke Mollema, die altijd goed is in dit soort wedstrijden en vaak bij de besten eindigde. Hij heeft met Richie Porte en Jasper Stuyven twee ploeggenoten die wat kunnen uitrichten. Tom-Jelte Slagter en Michael Valgren zijn present namens Dimension Data. Verdere kanshebbers zijn Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Adam Yates en Daryl Impey.

TV en tijden Grand Prix de Montreal

Als we zondag weten wie de Vuelta heeft gewonnen, kunnen we meteen door naar Canada. Om 20.30 uur start de uitzending van Eurosport 1. Naar verwachting is er rond 22.30 uur een winnaar bekend. Een mooi avondje wielrennen, dus! (foto: Sirotti)


Tags:

Meer nieuws


Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!