Voorbeschouwing Ronde van Slowakije | Secondenspel in lastige laatste etappe Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Slowakije | Secondenspel in lastige laatste etappe

Door Jannick van der Hooft 21 september 2019 | 08:10


Even bijkomen van de Vuelta a Espana? Niet nodig, aanstaande woensdag staat alweer de volgende rittenkoers op het programma: De Ronde van Slowakije. Hier zal er gestreden worden voor de opvolging van niemand minder dan Julian Alaphilippe. In de Leiderstrui blikt vooruit op de kanshebbers én het parcours.

Historie Ronde van Slowakije

Hoewel de Ronde van Slowakije nog een wat onontdekte koers lijkt op de wielerkalender, bestaat de wedstrijd al sinds 1954. In deze tijd was Slowakije nog geen onafhankelijke staat en werd er voornamelijk door locals gestreden om de prijzen. Van alle edities gingen namelijk 25 zeges naar iemand uit het voormalige Tsjecho-Slowakije.

Sinds 2005 maakt de wedstrijd deel uit van de Europe Tour en daarmee heeft de Ronde van Slowakije in rap tempo aan populariteit gewonnen. Toch bulkt de erelijst van de wedstrijd nog niet van de grote namen. Hier kwam daarentegen afgelopen jaar verandering in toen Julian Alaphilippe zijn favorietenstatus waarmaakte. De Fransman klopte Jan Tratnik, de winnaar van de editie ervoor. 

Laatste winnaars Ronde van Slowakije

2018 Julian Alaphilippe
2017 Jan Tratnik
2016 Davide Finetto
2015 Davide Vigano
2014 Oleksandr Polivoda
2013 Petr Vakoc
2012 Enrico Rossi
2011 Nikita Novikov
2010 Robert Vrecer
2009 Leigh Howard

Deelnemende ploegen Ronde van Slowakije

Vijf WorldTour-ploegen maken hun opwachting in het land van Peter Sagan. Dat zijn Deceuninck-Quick-Step, BORA-hansgrohe, CCC Team, UAE Team Emirates en Groupama-FDJ. Met acht ploegen is ook het ProContinentale niveau goed vertegenwoordigd. Daarnaast is het Nederlandse Roompot-Charles is één van die aanwezige teams. Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door een stapel ploegen van continentaal niveau. Ook vaardigt de Slowaakse wielerbond een nationale selectie af.

Parcours Ronde van Slowakije

Etappe 1a, woensdag 18 september: Bardejov - Bardejov

Woensdag krijgen de renners maar liefst twee opdrachten voorgeschoteld: de etappe kent namelijk twee delen. Allereerst staat er een relatief vlakke etappe op het programma. Wel bevindt zich op het circuit rondom Bardejov een klimmetje, maar dat zou de aanwezige sprinters niet hoeven af te schrikken richting een massasprint.

Etappe 1b, woensdag 18 september: Bardejov - Bardejov (ITT)

Het tweede deel van de etappe bestaat uit een individuele tijdrit, die zich eveneens afspeelt in de straten van Bardejov. Het parcours van deze tijdrit kent veel rechte stukken en bevat weinig hoogtemeters. Ideaal dus voor echte tempobeulen.

Etappe 2, donderdag 19 september: Bardejov - Ruzomberok

Op de tweede dag van de Ronde van Slowakije zal het er een stuk zwaarder aan toe gaan. Dan wordt het peloton geloodst over verschillende beklimmingen, waarvan twee van de eerste categorie. Na de laatste klim gaat het parcours in overwegend dalende lijn richting de finishstrook in Ruzomberok. Zal de aanval hier beloond worden?

Etappe 3, vrijdag 20 september: Ruzomberok - Hlohovec

De derde etappe is weer te beschouwen als wat eenvoudiger. Althans, er staan niet zulke grote beklimmingen als een dag eerder uitgestippeld. Toch zullen de renners die voor de eindzege willen gaan hier op hun hoede moeten zijn. In de finale staat er namelijk nog een korte kuitenbijter gepland waar verschillen gemaakt kunnen worden. Daarna kent ook de laatste kilometer nog een venijnig stijgingspercentage.

Etappe 4, zaterdag 21 september: Hlohovec - Senica

De slotdag van de Ronde van Slowakije kent nog een aantal beklimmingen van de tweede categorie, maar deze liggen dusdanig geplaatst dat de tijdsverschillen in het algemeen klassement lastig goedgemaakt kunnen worden. Het meest logische scenario voor deze laatste rit is dan ook dat de sprinters deze kans aangrijpen om nog een dagoverwinning op hun naam te zetten.

Favorieten dagzeges Ronde van Slowakije

Twee potentiële sprintetappes zijn er dus aanwezig voor de renners. Drie sprinters torenen uit boven de rest van het aanwezige sprintersveld. Deceuninck-Quick-Step treedt aan met Elia Viviani en krijgt concurrentie van Alexander Kristoff en Arnaud Demare. In de meest logische sprintscenario's zal de ritoverwinning altijd naar één van deze drie gaan.

Toch zullen zij bestookt worden door enkele sprinters van de tweede rang. Zo staat de rappe Roemeen Eduard Grosu aan het vertrek. Ook Rudy Barbier en Matteo Pelucchi zullen zich vermoedelijk gaan mengen in de massasprints. Die laatste wist vorig jaar nog een etappezege te boeken in de Ronde van Slowakije, maar is dit jaar een stuk minder lekker op dreef.

Voor de individuele tijdrit kunnen ook enkele kleppers opgeschreven worden. Stefan Küng kan primo overweg op een parcours als deze en zal uitgedaagd worden door Yves Lampaert. Overige kanshebbers voor de tijdritzege zijn Maciej Bodnar, Bob Jungels en Tom Bohli.

De renners die kans zouden maken om de tweede of derde etappe op hun naam te schrijven, zullen besproken worden onder het kopje 'Favorieten eindzege Ronde van Slowakije'.

Favorieten eindzege Ronde van Slowakije

Hij werd al kort genoemd bij de favorieten voor de zege in de tijdrit, maar Bob Jungels zou ook perfect in staat moeten zijn om het eindklassement van de Slowaakse rittenkoers te winnen. Na het succesvolle voorjaar beleefde hij een wat mindere periode. Te hopen voor hem is dat hij voldoende rust heeft gepakt om hier opnieuw te kunnen schitteren.

BORA-hansgrohe vaardigt met Emanuel Buchmann de volgende grote naam voor het eindklassement af. De nummer vier van afgelopen Tour de France is papier de beste klassementsman, maar kent als probleem dat er geen aankomst op een grote beklimming is. Dat geldt overigens ook voor David Gaudu, die ook nog eens moet oppassen niet te veel tijd in te leveren in de tijdrit.

Een man in vorm om in de gaten te houden is Alexandr Riabushenko. Een paar dagen terug won de Wit-Rus al zijn eerste wedstrijd bij de profs door in de Coppa Agostino af te rekenen met Alexey Lutsenko. Ook nu zal hij een mooi resultaat willen neerzetten. Daarnaast zouden ook renners van de ProContinentale ploegen nog kunnen verrassen. In de Ronde van Luxemburg lieten Maurits Lammertink en Julien El Fares al zien goed te zijn in dit soort wedstrijden.

Al met al is Deceuninck-Quick-Step de te kloppen ploeg. Het team won dit seizoen alweer 62 keer en zal dat aantal in Slowakije graag opkrikken. Vorig jaar won het in Slowakije vier etappes én pakte het de eindzege.

TV en tijden Ronde van Slowakije

De mensen die de Ronde van Slowakije goed willen volgen, zullen hun agenda nadrukkelijk in de gaten moeten houden. Op dag één zal het eerste deel rond de klok van twaalf uur al finishen, om 's middags de tijdrit op het programma te hebben. De overige dagen zal de wedstrijd, met uitzondering van zaterdag, finishen tussen vijf en zes uur. Zaterdag is het dan weer vroeg dag met een finish rond één uur.

Het is een overvolle week op de koerskalender met veel eendagswedstrijden, waardoor de Ronde van Slowakije helaas niet te volgen zal zijn op televisie. Wel zullen wij bij In de Leiderstrui iedere dag verslag doen van het verloop van de wedstrijd. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws