Voorbeschouwing Primus Classic | Van der Poel treft WK-rivalen in laatste test Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Primus Classic | Van der Poel treft WK-rivalen in laatste test

Door Ward Hilhorst 21 september 2019 | 08:02


De Primus Classic van 2018 werd gewonnen door de Nederlander Taco van der Hoorn. Ook dit jaar wordt de wedstrijd weer verreden. Waar het deelnemersveld voornamelijk bestaat uit renners die nog een laatste stukje willen voorbereiden op het WK, zal er ook hier hard gestreden worden om de winst. In de Leiderstrui kijkt vooruit naar het Belgische evenement.

Historie Primus Classic

Sinds 1982 wordt de Primus Classic verreden, met uitzondering van 1995 tot 2010. De wedstrijd heeft een aantal verschillende namen gekend. Waar het begon als de Grote Prijs Raymond Impanis, werd het later bekend onder de naam Grote Prijs Impanis-Van Petegem en nog later als Primus Classic Impanis-Van Petegem.

In totaal heeft de wedstrijd dus 21 keer deel uitgemaakt van de wielerkalender. In al die jaren was het negen keer een Belg die er met de winst vandoor ging. Vlak daarachter komt Nederland met zes zeges. Australië completeert het podium met drie zeges. Er is maar één man die de wedstrijd twee keer wist te winnen: onze landgenoot Wiebren Veenstra was in 1990 en 1991 de sterkste.

Laatste winnaars Primus Classic

2018 Taco van der Hoorn
2017 Matteo Trentin
2016 Fernando Gaviria
2015 Sean De Bie
2014 Greg Van Avermaet
2013 Sep Vanmarcke
2012 André Greipel
2011 Sander Cordeel

Deelnemende ploegen Primus Classic

De helft van de WorldTour-ploegen staat zaterdag in België aan de start. Om precies te zijn zijn dit BORA-hansgrohe, CCC Team, Deceuninck-Quick-Step, Jumbo-Visma, Lotto Soudal, Trek-Segrafredo, Team Sunweb, Dimension Data en Katusha-Alpecin. Het veld wordt aangevuld met (pro)continentale ploegen, waaronder het Nederlandse Roompot-Charles, het Total-Direct Energie van Niki Terpstra en het Corendon-Circus van Mathieu van der Poel.

Parcours Primus Classic

Het parcours leidt de renners van Brakel naar Haacht. Het peloton bedwingt in de 197 kilometer vijftien heuvels, waarvan er twee een kasseienoppervlak hebben. Geen van deze heuvels is individueel echt zwaar, gemiddeld overleggen ze allemaal zo'n dertig hoogtemeters. Toch kan de opstapeling hiervan wel voor een schifting in het peloton zorgen, die de echte sprinters zou kunnen uitschakelen.

De meeste heuvels zijn te vinden in het midden van het parcours, en de laatste hindernis wordt al twintig kilometer voor het einde bedwongen. Het is dus vrij aannemelijk dat een groot deel van het peloton het redt tot een massasprint. Het laatste deel van het parcours loopt weer met 1,5 procent op, dus dat geeft een voordeel voor sprinters met iets meer inhoud.

Favorieten Primus Classic

Als we zoeken naar favorieten in deze wedstrijd, kijken we voornamelijk naar drie types. Ten eerste is er het scenario waarin heel het peloton mee mag sprinten om de winst. In dat geval kijken we als Nederlanders vooral naar Dylan GroenewegenFabio Jakobsen en Cees Bol. Deze drie sprinters krijgen concurrentie van Pascal AckermannJakub MareczkoMark CavendishGiacomo NizzoloAndré Greipel en Marco Haller.

Er zijn dus veel renners die hopen op een massasprint. Er is ook een tweede groep, die waarschijnlijk wel wil sprinten, maar met een uitgedunde groep. Als Groenewegen niet mee kan, zal Jumbo-Visma Danny van Poppel kunnen uitspelen. Katusha-Alpecin heeft Jens Debusschere mee voor dit scenario. Daarnaast kunnen Peter Sagan en Mathieu van der Poel dit type sprint ook zeker winnen, dat hebben ze al vaak genoeg bewezen.

Het derde type renner is de groep die goed is in de klassiekers en het liefst solo, of als deel van een klein groepje, aankomt. Sagan en Van der Poel kunnen op die manier natuurlijk ook winnen, net als Mike TeunissenGreg Van Avermaet en Niki Terpstra. Voor veel van de genoemde namen is de winst hier niet het belangrijkste, omdat vooral wordt gekoerst ter voorbereiding op het WK. 

TV en tijden Primus Classic

Op 21 september om kwart over twaalf wordt het startschot gegeven. Sporza neemt de wedstrijd serieus, en zal er vanaf 14.30 uur live bij zijn. Om 15.45 uur stroomt ook Eurosport in, en beide zullen ze er tot de finish bij zijn. Rond vijf uur zullen we weten hoe de kanshebbers voor het WK in vorm zijn, en wie de Primus Classic heeft gewonnen. (Foto: Proshots)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws