Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen | Groenewegen vs Jakobsen? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen | Groenewegen vs Jakobsen?

Door Aljan Wassens 20 september 2019 | 08:10


We duiken na de Vuelta het wielernajaar in. Uiteraard wordt er ook op de Belgische wegen weer genoeg gekoerst. Zo staat vrijdag 20 september het Kampioenschap van Vlaanderen op het programma. Dylan Groenewegen wil zijn zege van vorig jaar evenaren en krijgt met Fabio Jakobsen een grote concurrent uit eigen land.

Historie Kampioenschap van Vlaanderen

De eerste editie van deze koers stond in 1908 al op de kalender. In de jaren rondom de wereldoorlogen werden er een paar edities niet gereden, waardoor we toe zijn aan de 104e editie van deze koers. Uiteraard zijn de Belgen veelwinnaar in eigen land. De overwinning ging in 84 gevallen naar een Belg. Zeven keer wist een Nederlander te winnen. 

De erelijst wordt gesierd door enkele fraaie namen. Briek Schotte en Rik van Steenbergen wonnen in het verre verleden. Ook Rik van Looy, Freddy Maertens en Eddy Merckx staan op de lijst van oud-winnaars. Vanuit Nederlands oogpunt zijn Jelle Nijdam, Theo de Rooij en Steven de Jongh bekende namen, naast de al genoemde Groenewegen. In het huidige decennium schreven enkele topsprinters het Kampioenschap van Vlaanderen op hun naam. Marcel Kittel, André Greipel, Arnaud Démare en Fernando Gaviria misstaan op geen enkele erelijst.

Laatste winnaars Kampioenschap van Vlaanderen

2018 Dylan Groenewegen
2017 Fernando Gaviria
2016 Timothy Dupont
2015 Michal Golas
2014 Arnaud Démare
2013 Jens Debusschere
2012 Ronan van Zandbeek
2011 Marcel Kittel
2010 Leigh Howard
2009 Steven de Jongh

Deelnemende ploegen Kampioenschap van Vlaanderen

Acht WorldTour-ploegen staan er aan de start. Uiteraard zijn Deceuninck-Quick Step en Lotto Soudal in eigen land van de partij. Naast Jumbo-Visma en Team Sunweb strijden ook Trek Segafredo, Dimension Data, Team CCC en Katusha Alpecin voor de winst.

Naast een sterke afvaardiging uit Groot-Brittanië, die meedoen als landenploeg, staan er ook een paar sterke procontinentale ploegen aan de start, zoals Sport Vlaanderen-Baloise, Corendon-Circus, Wanty-Gobert, Total Direct Energie en Roompot-Charles. Vanuit Nederlands oogpunt zijn ook de BEAT Cycling Club, SEG Racing Academy en Vlasman CT interessante ploegen op de startlijst.

Parcours Kampioenschap van Vlaanderen

De wedstrijd wordt afgewerkt op een lokale ronde van bijna elf kilometer. Zestien rondes van elf kilometer zorgen voor een afstand van 185 kilometer, omdat de officiële start plaatsvindt vlak voor kilometer drie van het parcours, de zeventiende ronde. Hoogteverschil is er nauwelijks en in de laatste anderhalve kilometer is het rechttoe rechtaan naar de finish.

Favorieten Kampioenschap van Vlaanderen

Uiteraard is Dylan Groenewegen als titelverdediger de favoriet in Koolskamp. Daarbij krijgt hij geduchte concurrentie van Fabio Jakobsen. Trek-Segafredo heeft met Edward Theuns en Matteo Moschetti twee ijzers in het vuur en hetzelfde geldt voor de Britten, die met Chris Lawless en Ben Swift twee sprinters mee hebben. Bij Dimension Data kan er gekozen worden tussen Mark Cavendish en Giacomo Nizzolo.

De kopmannen bij de overige WorldTour-ploegen lijken Jakub Mareczko, Jasper De Buyst, Jens Debusschere en Max Walscheid. Ook bij de kleinere ploegen zitten behoorlijk wat snelle mannen. Timothy Dupont won al eens in Koolskamp en we mogen zeker de Belgisch kampioen niet vergeten. Tim Merlier zal een grote uitdager zijn. De laatste zege van Andre Greipel dateert van januari dit jaar, daar zal de Duitser verandering in willen brengen. Daarnaast een speciale vermelding voor Piotr Havik, die de toptien klasseringen aaneenrijgt dit jaar.

TV en tijden Kampioenschap van Vlaanderen

Om 13.20 uur starten de renners aan de koers en rond de klok van half zes wordt verwacht de winnaar over de streep te zien komen. De Belgische zender Eén is vanaf 16.00 uur live. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws