Like ons!
Voorbeschouwing Trofeo Matteotti | Kan Trentin zonder Van der Poel wel winnen?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Trofeo Matteotti | Kan Trentin zonder Van der Poel wel winnen?

In de Italiaanse herfst van de internationale wielerkalender is het dringen geblazen voor koersen. De ene prachtige Italiaanse koers volgt de andere op richting de Ronde van Lombardije. Zo ook de Trofeo Matteotti. Het criterium in en rond Pescare mag dan al jaren niet meer om het Italiaans kampioenschap gaan, toch heeft het een mooie plaats op de kalander. In de Leiderstrui blikt met u vooruit.

Historie Trofeo Matteotti

De historie van de Trofeo Matteotti is nogal rijk te noemen. Aan het einde van de tweede wereldoorlog, in 1945, werd de wedstrijd namelijk voor het eerst verreden. In de tussentijd is hij alleen in 1952, 2009 en 2014 niet georganiseerd. In totaal zijn er dus 71 edities geweest. 57 van deze edities kwamen op naam van een Italiaan. Één daarvan, Francesco Moser, is recordhouder met drie zeges.
Van de drie overwinningen van Moser was er eentje extra bijzonder. In 1975 was de Trofeo namelijk ook de wedstrijd waar de Italiaanse kampioenstrui te verdienen viel. In 1995 was dat ook zo, toen ging Gianni Bugno er mee aan de haal. Zoals gezegd is het in de geschiedenis niet vaak voorgekomen dat de trofee de landsgrenzen over ging. De eerste niet-Italiaan die deze wedstrijd won was Ole Ritter in 1968.

In het rijtje winnaars heeft hij daarna gezelschap gekregen van drie Zwitsers, twee Belgen, een andere Deen en twee Russen. Ook is de prijs een keer mee gegaan naar Australië (Michael Wilson), Zweden (Alf Segersall), Oekraïne (Roeslan Pidhorny) en Wit-Rusland (Jevgeni Syniusjkin). Geen enkele buitenlander won de wedstrijd meer dan eenmaal. In de lijst met winnaars vinden we ook geen Nederlanders terug.

Laatste winnaars Trofeo Matteotti

2018 Davide Ballerini
2017 Sergej Sjilov
2016 Vincenzo Albanese
2015 Jevgeni Sjaloenov
2013 Sébastien Reichenbach
2012 Pierpaolo De Negri
2011 Oscar Gatto
2010 Riccardo Chiarini
2008 Paolo Bettini
2007 Filippo Pozzato

Deelnemende ploegen Trofeo Matteotti

Als 1.1 koers is het hopen voor de organisatie op klinkende namen aan de start. Natuurlijk staat er een sterk contigent procontinentale Italiaanse ploegen aan de start, maar ook nog eens vier WorldTour-formaties. Movistar Team was één van de eerste teams om de samenstelling van ploeg bekend te maken en lijkt er zin in te hebben. Zijn worden vanuit de WorldTour geflankeerd door Astana Pro Team Team Dimension Data en EF Education First.

Zoals te verwachten valt staan op het procontinentale niveau alle vier de Italiaanse ploegen die op dat niveau actief zijn aan de start. Androni Giocattol -Sidermec, Bardiani-CSF, Neri Sottoli - Selle Italia - KTM en Nippo Vini Fantini Faizanè zullen allen azen op de zege die aanzien geniet in Italië. Vanuit het Procontinentale niveau worden zij aangevuld door Team Total Direct Energie, Israel Cycling Team, Caja Rura - Seguros RGA, Vital Concept - B&B Hotels, Delko Marseille Provence, Wanty - Gobert Cycling Team en Gazprom-RusVelo.

De startlijst wordt gecomplementeerd door ploegen van het continentale niveau, evenals de opleidingsploeg van CCC en een selectie van de Italiaanse wielerbond. De continentale ploegen die hun krachten mogen meten de wereldtop in het professionele wielrennen zijn: Amore & Vita - Prodir, Team Beltrami Tsa – Hopplà – Petroli Firenze, Biesse Carrera, D'Amico - UM Tools, Giotti Victoria - Palomar, Meridiana Kamen Team, Sangemini - Trevigiani - MG.Kvis en Team Colpack.

Parcours Trofeo Matteotti

Het parcours van de Trofeo Mateotti bestaan uit een ronde van vijftien kilometer in en om Pescare. Dit parcours kent 150 hoogtemeters per keer en er dienen dertien toeren te worden afgelegd. In totaal zullen de renners dus 195 kilometer rijden en daarin 1950 hoogtemeters voor de kiezen krijgen. 
De hoogtemeters worden veroorzaakt door een drietal klimmetjes die in het parcours zijn opgenomen. De eerst klim begint 3.2 km na de start. De Salta Timberi telt 1.1 kilometer tegen een gemiddeld percentage van 5,5%.

Hierna krijgen de renners maar even rust. Er wordt namelijk niet weer naar zeeniveau gedaald, maar na een korte dalende strook, wordt koers gezet naar de top van de tweede klim van de dag. De Colle Scorrano is 1 kilometer lang en gaat tegen een percentage van 6.2%. Toch telt er maar één klim voor de bergprijs van de Trofeo Meteotti en dat is de laaste beklimming in het parcours: de Montesilvano Colle. Na een afdaling van kleine twee kilometer beginnen de renners aan deze beklimming van 900 meter à 5.1%.

Nadat de top van de Montesilvano is bedwongen volgt de afdaling naar Pescare. De renners leggen daarin vier en een halve kilometer dalend af. De afdaling kent een aantal bochten, maar is zeker niet technisch. De weg is breed en biedt dus genoeg kans voor hergroepering en organisatie. Na de afdaling is nog slechts twee vlakke kilometers tot de finish.

De klimmen zullen voor het grootste gedeelte op het buitenblad afgewerkt kunnen worden. Daarnaast biedt de relatief lange afdaling terug naar de zee bij Pescare genoeg kans voor organisatie. Hegt parcours lijkt daarmee uitermate geschikt voor de beter klimmende sprinter, zoals Davide Ballerini vorig jaar. Echter kwam toen wel een groep van slechts zetien man met elkaar aan de finish.

Favorieten Trofeo Matteotti

Zoals het een klassieke Italiaanse eendagskoers betaamd, kan de organisatie rekenen op een mooi deelnemersveld. Dat begint bij de nationale ploeg van Italië, waar Giulio Ciccone, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin en Davide Formolo eigenlijk allemaal kunnen winnen op een goede dag. Astana heeft met Davide Ballerini een kanshebber en EF Education First stuurt Alberto Bettiol en Sep Vanmarcke.

Movistar neemt met Carlos Barbero een rappe man mee en bij Nere Selle Italia bewees Giovanni Visconti deze week al in vorm te zijn. Andere rappe man die op de macht kan winnen is Andrea Pasqualon. Een speciale vermelding is er voor Davide Rebellin, die op zijn 48e aan de start staat.

TV en tijden Trofeo Matteotti

Live beelden zijn er zoals wel vaker bij Italiaanse eendagskoersen niet. In de Leiderstrui zal na de meet een verslag op de site zetten. Livestreams zijn eventueel te vinden via de Italiaanse wielersites. (foto: Sirotti)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven