Voorbeschouwing Gooikse Pijl | Sagan en Van Avermaet nog eenmaal in België Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Gooikse Pijl | Sagan en Van Avermaet nog eenmaal in België

Door Jelle van Wijk 22 september 2019 | 08:04


De renners beuken maar door in deze dagen van het jaar. Na de Vuelta staat de agenda ramvol met eendagskoersen in alle landen van Europa. Daar mag België natuurlijk niet in ontbreken. In de Gooiske Pijl belooft het oorlog, gezien het deelnemersveld.

Historie Gooikse Pijl

De Gooikse Pijl is een nog jonge koers, want de wedstrijd in en rondom Gooik bestaat sinds 2004. Renaud Boxus was de eerste winnaar van de eendagskoers, die onderdeel uitmaakt van de UCI Europe Tour. De Vlaams-Brabantse koers is in 2019 toe aan zijn zestiende editie.

Dat doet het met de winnaar van vorig jaar aan de start, Jordi Meeus. De talentvolle Belg van SEG Racing Academy verraste met een knappe sprintzege. Kijkend naar de erelijst valt op dat de koers nog niet veel grote winnaars kent. In 2005 won Jürgen Roelandts en in 2015 Oliver Naesen. Andere ook bekende winnaars zijn Roy Jans en Kenny Dehaes.

Sowieso is het een wedstrijd die door de thuisrijders wordt gedomineerd. Van de vijftien keer won er liefst elf maal een Belg. Opvallend: de Litouwers doen het hier ook goed. In 2006 won Vytautas Kaupas en in 2016 Aidis Kruopis. Ken Hanson en Vegard Bugge zijn de enige andere niet-Belgische winnaars. Een Nederlander won er nog nooit.

Laatste winnaars Gooikse Pijl

2018 Jordi Meeus
2017 Kenny Dehaes
2016 Aidis Kruopis
2015 Oliver Naesen
2014 Roy Jans
2013 Vegard Bugge
2012 Ken Hanson
2011 Benjamin Verraes
2010 Eliot Lietaer
2009 Dieter Cappelle

Parcours Gooikse Pijl 2019

Het parcours speelt zich af rond het plaatsje Gooik in de provincie Vlaams-Brabant. Liefst negen keer moeten de renners een omloop van 22 kilometer afwerken. Reken maar uit hoeveel kilometer de renners bij de finish in de benen hebben (198 kilometer dus). In het rondje zitten twee belangrijke kasseihellingen in de Turkeyestraat en de Blikheerstraat. Verder zijn er nog passages in Leerbeek, Oetingen, Vollezele en Denderwindeke, om zo weer naar Gooik af te draaien. De start van de Gooikse Pijl is om 11.55 uur. 

Favorieten Gooikse Pijl 2019

Drie WorldTour-teams nemen deel aan de Gooikse Pijl. Het zal voor die ploegen de laatste voorbereidingen zijn op het WK. En de WorldTour-ploegen nemen niet de minste namen mee. BORA-hansgrohe pakt het serieus aan met Peter Sagan en Pascal Ackermann tussen de deelnemers. Team Jumbo-Visma neemt Dylan Groenewegen, Timo Roosen en de nummer twee van vorig jaar, Amund Grøndahl Jansen, mee naar Vlaams-Brabant.

Team CCC laat Greg Van Avermaet in eigen land opdraven en anders hebben zij in Jakub Marezcko nog een sprinterstroef in handen. Verder neemt ook de winnaar van vorig jaar, Jordi Meeus (SEG Racing), deel aan de koers. Namen om in de gaten te houden dus. Outsider voor deze koers is Timothy Dupont namens Wanty-Groupe Gobert.

TV en tijden Gooikse Pijl

De Gooikse Pijl wordt niet live uitgezonden op tv. De koers start zondagochtend om 11.55 uur en finisht rond 17.00 uur. Wel zal Sporza later een samenvatting uitzenden. (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws