Voorbeschouwing WK tijdrijden vrouwen | Van Vleuten voor haar derde of Duitse coup? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK tijdrijden vrouwen | Van Vleuten voor haar derde of Duitse coup?

Door Bram van der Ploeg 24 september 2019 | 15:18


Wie houdt Annemiek van Vleuten van haar derde op rij af? Dat lijkt de grote vraag voor het WK tijdrijden bij de vrouwen. Op dinsdag 24 september zijn de dames aan de beurt en Van Vleuten won de vorige twee edities. Kan ze het ook op een tricky parcours in Yorkshire? In de Leiderstrui beschouwt voor.

Historie WK tijdrijden vrouwen

Net als bij de heren bestaat het WK tijdrijden nog helemaal niet zo lang. De wegwedstrijd was het hoofdonderdeel van het WK en de ploegentijdrit kwam daar jarenlang bij. Pas in 1994 stond voor het eerst de individuele tijdrit op het programma. Die is vervolgens niet meer weg te denken van de kalender.

Tijdrijden is een specialisme. Zet iemand onvoorbereid op een tijdritfiets, en hij of zij zal nooit zo hard rijden als op een normale racefiets. Er zitten uren training in, en je moet pijn kunnen lijden. De laatste twee jaar kon Annemiek van Vleuten dat het beste. Vorig jaar was ze dertig seconden sneller dan Anna van der Breggen en in 2017 klopte ze diezelfde Van der Breggen met twaalf seconden.

Van Vleuten is daarmee samen met Leontien van Moorsel de enige Nederlandse die het WK tijdrijden twee keer won. Van Vleuten in 2017 en 2018, Van Moorsel in 1998 en 1999. Ellen van Dijk is de derde en tevens laatste Nederlandse winnares op de erelijst. Zij was in 2013 in Florence de beste, maar is er dit jaar door een blessure niet bij. Zuur, want met haar Europese titel tijdrijden in Alkmaar had ze juist bewezen dat ze in topvorm was richting Yorkshire.

Laatste winnaars WK Tijdrijden vrouwen

2018 Annemiek van Vleuten
2017 Annemiek van Vleuten
2016 Ember Neben
2015 Linda Villumsen
2014 Lisa Brennauer
2013 Ellen van Dijk
2012 Judith Arndt
2011 Judith Arndt
2010 Emma Pooley
2009 Kristin Armstrong

Parcours WK Tijdrijden vrouwen

Op papier is het tijdritparcours van Ripon naar Harrogate een stukje minder zwaar dan in 2017 in Bergen en in 2018 in Innsbruck. Destijds kon Van Vleuten haar benen laten spreken op de wat langer oplopende stukken, maar ook nu hoeft ze niet te treuren. Het wordt pittig! De eerste dertien kilometer zijn vrij vlak. Op de grote plaat rijden de vrouwen richting de eerste hindernis van de dag. Bedlam Road loopt 1,1 kilometer aan 6,6 procent gemiddeld. Halverwege ligt het eerste meetpunt. 

Na een afdaling volgt het tweede pukkeltje. Clapham Green Road is slechts 800 meter lang en stijgt aan 6,5 procent gemiddeld. Er volgen hierna nog twee klimmetjes. Eerst vinden we Hampsthwaite Road, die is 1,5 kilometer lang en loopt niet al te steil op met 4,9 procent. Via Skipton Road belanden we vervolgens in de laatste drie kilometer. Daarin wacht nog Newpark Road; 400 meter aan 7,3 procent gemiddeld. Deze vierde kuitenbijter kan iemand nog flink laten parkeren. De finish wordt in een licht oplopende lijn bereikt.

Favorieten WK tijdrijden vrouwen

We noemden haar al, maar de topfavoriete zit in het Nederlandse kamp. Annemiek van Vleuten won dit jaar haar enige twee tijdritten die ze reed met grote overtuiging. Bij het Nederlands kampioenschap tijdrijden reed ze nummer twee Van Dijk op 1.35 minuten. In de Giro Rosa won ze de individuele tijdrit met 52 seconden op Van der Breggen. Ook won ze de proloog in de Boels Ladies Tour. 

Anna van der Breggen lijkt op papier meteen één van de grootste rivalen, al was ze dit seizoen nog niet zo sterk in de tijdrit als andere jaren. Bovendien is de vraag hoe goed ze in vorm is. Ze won op 31 augustus nog solo de GP de Plouay, dus daarmee lijkt het met die vorm wel goed te zitten. Lucinda Brand is de derde Nederlandse op de startlijst. Dichtbij was ze nooit echt bij winst, maar voor het podium doet ze vaak wel mee.

Duitsers Lisa Klein en Lisa Brennauer presteren dit seizoen ook sterk in de tijdritten. Klein is Duits kampioene en werd tweede en derde achter Van Dijk in de tijdritten in de Healthy Ageing Tour en in Thüringen. Ze was wel de snelste in de BeNe Ladies Tour en werd tweede achter Van Vleuten in de proloog in de Boels Ladies Tour. Brennauer werd daar vijfde, maar zij won al wel een tijdrit in de WNT Madrid Challenge. Verder rijdt ze er vaak minimaal top-5.

Het veld is verder niet heel breed als het echt om de eindwinst gaat. Maar misschien kunnen er dames boven zichzelf uitstijgen? Outsiders met een goede tijdrit zijn in dat geval Pernille Mathiesen (Denemarken) en Brits kampioene Alice Barnes. Maar als alles normaal verloopt, krijgen we vooral een strijd tussen Nederland en Duitsland.

TV en tijden WK tijdrijden vrouwen

De eerste vrouw vertrekt om 14.40 uur Britse tijd, dus de NOS is er vanaf 15.30 uur bij met de start. De laatste vrouw wordt om 16.48 uur binnen verwacht. Dat is in Nederland dus rond 17.48 uur. De NOS heeft ruimte ingepland tot 18.15 uur. Ook via Sporza en Eurosport is de tijdrit van start tot finish te volgen. In de Leiderstrui is er live bij met een liveblog. (Foto: Proshots)

Check hier de starttijden van de vrouwen!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws