Voorbeschouwing DH Famenne Ardenne Classic | Toch nog wegkoers voor Van der Poel Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing DH Famenne Ardenne Classic | Toch nog wegkoers voor Van der Poel

Door Aljan Wassens 06 oktober 2019 | 12:00


We koersen nog even door, ditmaal in België. In de provincie Luxemburg staat zondag de La DH Famenne Ardenne Classic op het programma. Een echte classic is het nog niet met slechts twee eerdere edities, maar er kan wel koers gemaakt worden. Een voorbeschouwing.

Historie La DH Famenne Ardenne Classic 

Historie is een groot woord als we kijken naar de eerdere edities van de La DH Famenne Ardenne Classic. Het wordt dit jaar namelijk pas de  derde editie van de koers. In het eerste jaar sprintte er een kleine dertig man voor de overwinning, die werd opgeëist door Moreno Hofland. Het was de laatste zege van de Nederlander tot nu toe. Hij hield in de sprint Emiel Vermeulen en Maxime Vantomme van de winst. Een jaar later was de groep die de finale in ging ongeveer veertig man groot en ook dit keer werd er gesprint voor de zege. Guillaume Boivin was de snelste voor Quintin Pacher en Danny van Poppel. Ook voor Boivin was het zijn laatste zege tot nu toe.

Laatste winnaars La DH Famenne Ardenne Classic

2018 Guillaume Boivin
2017 Moreno Hofland

Deelnemende ploegen La DH Famenne Ardenne Classic

Eén WorldTour-ploeg in 2017, twee in 2018 en drie in 2019. Jumbo-Visma, Lotto Soudal en het CCC Team zijn de drie grote formaties die starten in België. Van de ploegen uit de tweede lijn, het procontinentale circuit, komt er een sterke afvaardiging. Topsport Vlaanderen-Baloise, Corendon-Circus, Wanty Gobert en Wallonie-Bruxelles zijn de thuisrijders.

Ook zijn onder meer Roompot-Charles, Cofidis, Arkéa Samsic en Total Direct Energie van de partij. Titelverdediger Boivin is ook aanwezig met zijn ploeggenoten van de Israel Cycling Academy. Een speciale vermelding is er voor het sterk presterende BEAT Cycling Club, dat altijd koers wil maken.

Parcours La DH Famenne Ardenne Classic

Er moeten 180 kilometer worden afgelegd. De koers is in twee delen opgedeeld. Het eerste gedeelte is 108 kilometer lang, daarna volgen er drie rondjes van 24 kilometer. 

Na 32 kilometer koersen wacht de eerste echte hindernis met de beklimming van de Côte d’Ortho (3 km, 5,5%). Daarna volgen er nog drie vergelijkbare klimmetjes. Na 67,6 km wordt de top gerond van de Col de Plastrai (3 km, 4,6%), na 85 kilometer is de Côte d’Awenne (2,3 km, 4,5%) bedwongen en direct daarna met de top na 92,5 kilometer koers ligt de Côte du Crawy (2km, 6,8%).

Ook in de lokale ronde is een klim opgenomen in het parcours. De laatste keer dat men boven komt moet er nog 15,6 kilometer worden gereden. De Côte de Roy is 2,3 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 4,8%. In de finale ligt de laatste haakse bocht op 850 meter van de streep. De aankomststreep loopt wat vals plat op waardoor het zaak zal zijn niet te vroeg te beginnen aan de sprint met het risico op stilvallen. 

Favorieten La DH Famenne Ardenne Classic

Bij het zoeken van favorieten op de startlijst is het uiteraard kijken naar snelle mannen die ook een wat hardere koers wel aankunnen. De laatste twee jaar was het peloton dat ging sprinten voor de zege namelijk niet al te groot meer. De eerste naam die dan in je opkomt is Mathieu van der Poel, die last-minute werd ingeschreven voor deze koers. Datzelfde geldt voor Touretappewinnaar Mike Teunissen.

Danny van Poppel is voor Jumbo-Visma ook een mooie pion. De Nederlander komt goed over heuveltjes en ook het vals plat richting de meet moet hem liggen. Ploeggenoot Amund Jansen zou, indien hij weer beter is, ook een mooie rol moeten kunnen spelen. Twee andere Nederlanders die hier potten zouden kunnen breken zijn de rappe Bram Welten en de ijzersterke Piotr Havik.

Uiteraard mag titelverdediger Guillaume Boivin niet ontbreken op de lijst met favorieten. Wel heeft hij sinds zijn zege van vorig jaar, zoals vermeld, geen koers meer gewonnen. Vanzelfsprekend staat er ook een groot aantal Belgen aan de start in eigen land. Mannen die mee kunnen doen om de zege lijken er met Baptiste Planckaert, Tom Van Asbroeck en Amaury Capiot zeker te zijn.

TV en Tijden La DH Famenne Ardenne Classic

Om 12.15 uur begint de koers. Vijf minuten eerder is het départ fictif. Tussen 16.30 uur en 16.45 uur verwacht de organisatie de finish. Vanaf 15.15 uur is de koers te volgen op Eurosport. Het Belgische RTBF heeft ook livebeelden vanaf 14.35 uur op Le Deux. (Foto: Proshots)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws