Voorbeschouwing Gran Piemonte | Bernal, Carapaz of toch BORA-blok? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Gran Piemonte | Bernal, Carapaz of toch BORA-blok?

Door Jannick van der Hooft 10 oktober 2019 | 08:05


De Gran Piemonte: de volgende prachtige koers in het rijtje van Italiaanse najaarsklassiekers. Ondanks de dinosaurusstatus van deze wedstrijd staat ons deze editie toch een hoop nieuws te wachten. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie Gran Piemonte

Het is maar liefst de 103e keer dat de Gran Piemonte op het programma staat. Althans, tot 2009 stond de wedstrijd bekend onder de naam Giro del Piemonte en miste ook enkele edities vanwege sponsorproblemen. Die problemen lijken echter achter de rug te zijn, waardoor de wedstrijd nu weer voor het vijfde jaar op rij doorgang vindt.

Jarenlang was de wedstrijd het domein van de Italianen. Pas in 1964 wist Willy Bocklant voor de Belgen de ban te breken met de eerste buitenlandse zege in Piemonte. Internationalere tijden braken aan, maar toch laten de thuisrijders ook de laatste jaren weer goed van zich horen. Met Giacomo Nizzolo, Fabio Aru en Sonny Colbrelli staan er nu drie Italiaanse winnaars op rij op het palmares. 

Met Colbrelli gaan we even terug naar de editie van vorig seizoen. Toen werd de wedstrijd geteisterd door zware regenbuien. Veel renners moesten opgeven, maar een sterke kopgroep bleef over. Daarin was de sterke sprinter te snel voor Florian Sénéchal en Davide Ballerini.

Laatste winnaars Gran Piemonte

2019 Sonny Colbrelli
2018 Fabio Aru
2017 Giacomo Nizzolo
2016 Jan Bakelants
2012 Rigoberto Uran
2011 Daniel Moreno 
2010 Philippe Gilbert
2009 Philippe Gilbert
2008 Daniele Bennati
2006 Daniele Bennati

Deelnemende ploegen Gran Piemonte 

Ondanks het missen van een WorldTour-status is de wedstrijd best populair onder de ploegen van het hoogste niveau. AG2R, Astana, Bahrain-Merida, BORA-hansgorhe, EF Education First, Dimension Data, Movistar, Katusha Alpecin en UAE-Team Emirates staan hier allemaal aan de start. Het deelnemersveld wordt aangevuld met de Italiaanse ProContinentale ploegen, Gazprom-RusVelo, Israel Cycling Academy, Cofidis, Arkéa Samsic en Vital Concept.

Parcours Gran Piemonte

De afgelopen seizoen was de Gran Piemonte een beetje een vreemde eend in de bijt als het gaat om de Italiaanse najaarsklassiekers. Waar er in veel wedstrijden vele klimkilometers bedwongen moesten worden, viel dat in Piemonte in relatief opzicht wel mee. Dit jaar staat er echter een compleet ander parcours gepland.

Deze jaargang staan er namelijk twee pittige beklimmingen gepland op het einde van de eendagswedstrijd. Na een vlakke aanloop zal eerst een klim naar Nelva bedwongen moeten worden. Deze bestaat uit twee delen: het eerste deel is 3.6 kilometer lang met een stijgingspercentage van 6.8%, het tweede deel is met 3.9% een stuk minder steil. Wel is dat laatste stuk bijna negen kilometer lang.

Wat volgt is een afdaling, waarna aan de slotklim naar het Santuario di Oropa geklommen gaat worden. Oropa? Juist ja, de wedstrijd eindigt op de klim waarop Tom Dumoulin in 2017 zegevierde in zijn roze trui tijdens de Giro d’Italia. Een hoop mooie herinneringen dus aan deze klim van 10.6 kilometer aan 6.6%.

 

Favorieten Gran Piemonte

Vanwege de lange klimmen die deze koers gaan beslissen, kijken we dan ook vooral naar de klimmers. Wie dan als eerste opvalt op de startlijst is Tour-winnaar Egan Bernal, die goed op dreef is in de Italiaanse najaarskoersen met onder meer een tweede plaats in de Giro della Toscana. Hij heeft met Ivan Sosa en Gianni Moscon nog goede back-up. Maar er staat nóg een groterondewinnaar aan de start in de persoon van Richard Carapaz. Hij weet zich gesteund door een sterke ploeg.

Over sterke ploegen gesproken: BORA-hansgrohe pakt flink uit. Van de zeven opgestelde renners zouden er op papier vijf kunnen winnen. Rafal Majka heeft het eerste nummer van de ploeg gekregen, maar met Emanuel Buchmann, Patrick Konrad, Gregor Mühlberger en Maximilian Schachmann heeft de Duitse ploeg louter topklimmers in de gelederen. Ga er maar aan staan om dit machtsblok te breken.

Andere ploegen laten het wat minder breed hangen, maar nog steeds zijn er genoeg gevaarlijke renners. UAE komt met Daniel Martin en Jan Polanc en Katusha heeft met Ilnur Zakarin en Ruben Guerreiro een sterk duo. AG2R kan met Francois Bidard en Nans Peters aanpakken en Bahrain-Merida heeft met Mark Padun en Hermann Pernsteiner outsiders, terwijl Cofidis ook sterk is met Nicolas Edet, José Herrada en Luis Angel Maté. Warren Barguil is de eenling van Arkea-Samsic, Ben Hermans die van Israel Cycling Academy. Een andere gevaarlijke kanshebber is Luis Leon Sanchez.

TV en tijden Gran Piemonte

Wie de Gran Piemonte live wil aanschouwen moet inschakelen op Eurosport 2 of de Eurosport Player. Al vanaf 12:45 zal daar de strijd richting Oropa te aanschouwen zijn. Mocht dat te vroeg zijn, staan er ook nog altijd herhalingen op diezelfde zender gepland om 16:00 en 19:00. U hoeft dus weinig te missen van het spektakel, dat om 12.00 uur begint. De finish is gepland tussen 16.15 en 16.45. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws