Voorbeschouwing Milaan-Turijn | Oudste koers van de kalender zoekt opvolger Pinot Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Milaan-Turijn | Oudste koers van de kalender zoekt opvolger Pinot

Door Marijn van den Berge 09 oktober 2019 | 08:00


Milano-Torino, of op zijn Nederlands Milaan-Turijn, is één van de Italiaanse klassiekers die het najaar kleur geven. Milaan-Turijn is echter niet zomaar een koers, maar de oudste nog verreden koers ter wereld.

Historie Milaan-Turijn

De telefoon wordt uitgevonden, de indianen vechten in Amerika voor bestaansrecht, het Noordzeekanaal wordt geopend, net als het Central Park in New York, en Heinz maakt haar eerste tomatenketchup. Het gebeurde allemaal in hetzelfde jaar als de oprichting van Milaan-Turijn: 1876. Dit jaar is de koers toe aan haar honderdste editie. Verschillende malen werd de koers niet verreden. Dit gebeurde voor het laatst in tussen 2008 en 2011.

De eerste editie van de koers werd gewonnen door Paolo Magretti, die naast wielrenner ook gespecialiseerd was in de insectenwetenschap. Daarna zouden nog 74 Italiaanse zeges volgen. Het duurde tot 1911 voor een ‘buitenlander’ won. De Fransman Henri Pelissier had die eer, al moet erbij vermeld worden dat dat slechts vijf edities later was dan die van Magretti. Wel was een niet-Italiaanse een unicum in de twintigste eeuw. Pas na 1987 waren de Italianen in de minderheid qua overwinningen.

Voor Nederlandse overwinningen zorgde het niet, maar de Spanjaarden en de Zwitsers wonnen beiden vijf keer door onder meer Alberto Contador, Igor Astarloa, Markus Zberg en Niki Aebersold. België won dankzij Roger De Vlaeminck, Rik van Linden en Georges Pintens vier keer.

Laatste winnaars Milaan-Turijn

2018 Thibaut Pinot
2017 Rigoberto Uran
2016 Miguel Angel Lopez
2015 Diego Rosa
2014 Giampaolo Caruso
2013 Diego Ulissi
2012 Alberto Contador
2007 Danilo Di Luca
2006 Igor Astarloa
2005 Fabio Sacchi

Deelnemende ploegen Milaan-Turijn

Vanwege de status van de koers zijn er zestien WorldTour-ploegen aanwezig. Enkel Jumbo-Visma en AG2R hebben afgezegd. Het deelnemersveld bestaat verder uit Androni Giocattoli, Bardiani-CSF, Neri Sottoli, Nippo Vini Fantini en Arkea-Samsic.

Parcours Milaan-Turijn

In Magenta, vlak bij Milaan, starten de renners voor een tocht van 179 kilometers. Magenta is overigens de geboorteplaats van Davide Villella. Vanuit Magenta rijdt het peloton eerst zo’n 75 kilometer in zuidelijke richting om daarna het parcours te volgen in westelijke richting voor bijna alle resterende kilometers richting Turijn. Het grote zwaartepunt van de koers ligt in de slotfase als er twee maal een lokale ronde wordt gereden met daarin de beklimming van de Basilica di Superga. De eerste keer dat de top wordt gerond zijn er nog twintig kilometer te rijden. Ook is het een half uurtje later de aankomstplek. 

De klim is 4,9 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1%. Ongeveer halverwege ligt het zwaarste gedeelte met een uitschieter naar 14%. De laatste kilometer blijft het gewoon lastig met een gemiddelde van 8,7%. 

Favorieten Milaan-Turijn

Er staan twee oud-winnaars aan de start in Magenta. Diego Rosa en Miguel Angel Lopez. Drie mannen kleurden naast de twee oud-winnaars al eerder het podium. Rafal Majka werd al twee keer tweede, Adam Yates deed dat een keer en Alejandro Valverde werd al eens derde. Bij zijn eerste deelname vorig jaar eindigde Mattia Cattaneo als vierde, die prestatie zal hij graag willen verbeteren.

Naast Lopez heeft Astana nog een ijzer in het vuur met Jakob Fuglsang. BORA-hansgrohe heeft een sterk duo aan de start met Emanuel Buchmann en Davide Formolo. Rosa krijgt ook een sterke kompaan mee in Egan Bernal. De Colombianen hebben sowieso een sterke afvaardiging want ook Sergio Higuita en Carlos Betancur zullen zich willen laten zien.

Vanuit Nederlands oogpunt springen twee namen er uit. Bauke Mollema rijdt tot nu toe een sterk najaar en zal ook hier zichzelf kansen toedichten. Wilco Kelderman rijdt zijn eerste koers sinds de Vuelta in aanloop naar de Ronde van Lombardije en zal de benen ook weer eens willen testen.

TV en tijden Milaan-Turijn

De koers wordt verreden op woensdag 9 oktober. Om 12.10 start het peloton aan de tocht, en rond 16.30 wordt de finish verwacht. Eurosport is er vanaf 14.45 uur live bij. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws