Voorbeschouwing Ronde van Lombardije | Roglic of eindelijk weer een Nederlander? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije | Roglic of eindelijk weer een Nederlander?

Door Ward Hilhorst 12 oktober 2019 | 09:55


Het wielerjaar is bijna afgelopen. Vier monumenten zijn allang verreden, de renners zijn van Italië naar België naar Frankrijk gegaan en terug naar België. Nu, maanden later, is het tijd om nog een keer terug te gaan naar waar het begon: in Italië. De Ronde van Lombardije heeft weer een spetterend deelnemersveld en belooft een mooie editie te worden. Bij deze de voorbeschouwing van In de Leiderstrui!

Historie Ronde van Lombardije

'Il Lombardia' is in 1905 voor het eerst verreden. Omdat de Italianen in de Tweede Wereldoorlog wat druk waren, staat er voor 1943 en 1944 niemand op de erelijst. Daarom zijn we nu toe aan editie nummer 113. ‘De koers van de vallende bladeren’ is altijd het laatste monument op de wieleragenda geweest. Lang was het ook de laatste klassieker, maar die eer heeft de organisatie van Parijs-Tours weten weg te kapen.

De meeste overwinningen van de Ronde van Lombardije zijn binnen de laars gebleven. Om precies te zijn 69 stuks. Relatief is de erelijst dus nog redelijk internationaal. Vooral de Belgen en de Fransen hebben wel in de loop der jaren wel een en ander in de pap te brokkelen gehad. Beide landen gingen met twaalf overwinningen aan de haal.

Wat dat betreft doet Nederland het beduidend minder goed. Drie overwinningen kwamen ons land binnen, waarvan de laatste voor Hennie Kuiper was, in 1981. Het wordt dus weer eens tijd. De andere twee Nederlandse zeges waren van Jo de Roo, in 1962 en 1963. Een land dat nog mist op de erelijst is Slovenië. Hier op de redactie kennen wij er wel eentje die daar verandering in zal willen brengen...

Laatste winnaars Ronde van Lombardije

2018 Thibaut Pinot
2017 Vincenzo Nibali
2016 Esteban Chaves
2015 Vincenzo Nibali
2014 Daniel Martin
2013 Joaquim Rodríguez
2012 Joaquim Rodríguez
2011 Oliver Zaugg
2010 Philippe Gilbert
2009 Philippe Gilbert

Deelnemende ploegen Ronde van Lombardije

Vanzelfsprekend nemen alle WorldTour-formaties deel aan dit monument. De ploegen die het veld aanvullen zijn voornamelijk Italiaans. Androni, Bardiani en Neri Sottoli staan aan de start. Verder komen uit het (pro)continentale circuit ook Cofidis, Gazprom-RusVelo, Israel Cycling Academy en Vital Concept met een ploeg op de proppen.

Parcours Ronde van Lombardije

Het parcours is zoals gebruikelijk lang en zwaar. De renners overbruggen 243 kilometer, over een paar serieuze hindernissen. De top van de eerste hindernis, de Colle Gallo, ligt na 55 kilometer koers. Hij is zeven en een halve kilometer lang, en kent pittige stroken van ruim tien procent. Het is natuurlijk nog te ver van de streep, maar deze pijn in de benen nemen de renners mee naar de tweede helft van de koers.

Na die eerste klim krijgen de renners een periode van relatieve rust. Pas vijftig kilometer later hoeven ze namelijk aan de tweede klim te beginnen. De Colle Brianza is acht kilometer lang en loopt wat minder stijl op. Daarna begint het echte werk. De klimmen worden zwaarder, en hun namen poëtischer. Na 170 kilometer is het definitief gedaan met de rust. Vanaf de voet van de Madonna del Ghisallo is het constant op en af. Die Ghisallo is gemiddeld 6.2% en bijna negen kilometer lang, maar dat is niet alles. Hij is zeer onregelmatig en kent stroken van 14%.

Dan, op zestig kilometer van de streep, krijgt het peloton te maken met de zwaarste klim van de dag. De Colma di Sormano begint rustig. De eerste vijf kilometer zijn onder de tien procent. Daarna is het echter uit met de pret. Het laatste stuk van twee kilometer is gemiddeld zestien procent, en kent stroken tot 27%. Kortom, gekkenwerk. Na een lange afdaling zijn er dan nog twee plekken waar het verschil gemaakt kan worden, de Civiglio en de San Fermo della Battaglia. Het Monument eindigt met een afdaling van vijf kilometer.

Favorieten Ronde van Lombardije

Er staan hier twee mannen aan de start die de koers al twee keer op hun naam zetten. Alleen al om die reden kunnen Vincenzo Nibali en Philippe Gilbert niet ontbreken op de favorietenlijst. Zij krijgen wel stevige concurrentie. Uit Zuid-Amerika komen bijvoorbeeld nogal wat kleppers die een stevige demarrage in de benen hebben als het steil wordt. We hebben het bijvoorbeeld over Miguel Ángel López, Egan Bernal en oud-winnaar Esteban Chaves. Ook vanuit Australië is er een kanshebber. Michael Woods bewees in Milaan-Turijn in topvorm te steken.

Toch komt er ook nog een en ander uit ons eigen Europa ingevlogen. Diego Ulissi bewees in de Giro dell’Emilia en in Canada prima in vorm te zijn en wil zich in eigen land graag laten zien. Datzelfde geldt voor Diego Rosa, die in 2016 al tweede werd. Adam Yates won overtuigend in de Ronde van Kroatië en wil waarschijnlijk wel bewijzen dat hij op hetzelfde niveau hoort als zijn broer. Alejandro Valverde werd al twee keer tweede en zal namens Movistar niet anoniem rond willen rijden.

Waarschijnlijk vond u het al lang duren, maar natuurlijk noemen we Primoz Roglic ook. Twee eendagskoersen dit jaar, twee overwinningen. Hij is in topvorm en sowieso een van de beste renners van dit peloton. In zijn ploeg rijdt ook een Nederlander die de overwinning na een jaar hard werken ten zeerste zou verdienen. Robert Gesink is onverminderd sterk en zou misschien voor eigen kans mogen rijden. Een andere Nederlandse kanshebber is Bauke Mollema, voor Trek-Segafredo. Van Laurens ten Dam hoeven we geen uitslag te verwachten, maar we hopen van harte dat deze held Il Lombardia nog één keer uit kan rijden.

TV en tijden Ronde van Lombardije

Om half elf mogen de renners zich aan de start melden voor deze lange tocht. Rond kwart over vijf zullen ze binnen zijn. Op Eurosport wordt het vanaf 14.20 uitgezonden. Sporza en de NOS vinden het WK turnen belangrijker, dus die zijn er niet bij. In de Leiderstrui zal voor u ook een liveblog hebben. We zullen openen om half tien in de ochtend! (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws