Voorbeschouwing Parijs-Tours | Terpstra eindelijk koning op het onverharde? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Parijs-Tours | Terpstra eindelijk koning op het onverharde?

Door Marijn van den Berge 13 oktober 2019 | 11:02


Als het gaat om najaarsklassiekers, denkt men vaak vooral aan de Ronde van Lombardije. Maar ook Parijs-Tours is er één. Een onvervalste. Heuvels, onverharde wegen en vaak zware omstandigheden. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie Parijs-Tours

Parijs-Tours vond zijn oorsprong in 1896, toen het magazine Paris-Vélo de nieuwe wielerbaan in Parijs wilde promoten. De wedstrijd werd opengesteld voor iedereen en op allerlei soorten fietsen, en alle finishers kregen een medaille. Een soort Vierdaagse dus, maar dan in één dag. Deze eerste editie werd gewonnen door Eugene Prévost. Vijf jaar later werd hij opgevolgd door Jean Fischer en nog eens vijf jaar later was Lucien Petit Breton de derde Franse winnaar. Sindsdien werd de koers nog 109 keer verreden en dus zijn we dit jaar toe aan de 113e editie.

Vaak staat het land waar de koers verreden werd bovenaan de erelijsten, maar dat is in Parijs-Tours anders. De Vlaamse en Waalse klassiekerkoningen vonden in Parijs-Tours namelijk een prima wedstrijd om hun kunsten ook in het najaar te vertonen. Dat zorgt ervoor dat er 41 keer een Belg won, ten opzichte van 31 keer de Fransen. De meest succesvolle Belgen zijn Gustave Danneels en Guido Reybrouck, die ieder driemaal wonnen, net als Paul Maye en Erik Zabel. Andere Belgische winnaars zijn onder meer Rik Van Looy, Ludo Peeters, Johan Museeuw en Philippe Gilbert. Vergeten we niet nog een grote Vlaamse naam? Nee, Parijs-Tours is één van de weinige koersen die Eddy Merckx niet wist te winnen.

Hebben de Nederlanders dan nog succes gehad in Tours en omstreken? Het was wachten tot 1960, maar toen pronkte er toch een horizontale rood-wit-blauwe vlag op de erelijst. Jo de Haan was de eerste, waarna naamgenoot Jo de Roo in ’62 en ’63 de reeks voorzette en ook in ’65 was het raak voor Gerben Karstens. Na jaren van met name Belgische dominantie lukte het Joop Zoetemelk in 1977 en 1979, met daartussen de winst van Jan Raas, die in 1981 ook weer won. Een dominantie Nederlandse periode, die er eind jaren ’80 weer was met Adrie van der Poel, Peter Pieters en Jelle Nijdam als winnaars tussen 1987 en 1989. De laatste Nederlandse winnaar is Erik Dekker in 2004. Niki Terpstra kwam in 2018 net tekort.

Er wordt sinds 1991 ook een Parijs-Tours voor beloften georganiseerd en grote namen kwamen daar bovendrijven. Onder meer Thor Hushovd en Tom Boonen wonnen de koers als jongere, later volgeden ook Jürgen Roelandts, Huub Duijn en Jelle Wallays. Vanaf 2014 volgt een rijtje inmiddels bekende namen: Mike Teunissen, Sam Oomen, Arvid de Kleijn, Jasper Philipsen en Marten Kooistra.

Laatste winnaars Parijs-Tours

2018 Sören Kragh Andersen
2017 Matteo Trentin
2016 Fernando Gaviria
2015 Matteo Trentin
2014 Jelle Wallays
2013 John Degenkolb
2012 Marco Marcato
2011 Greg Van Avermaet
2010 Oscar Freire
2009 Philippe Gilbert

Deelnemende ploegen Parijs-Tours

Ondanks de status van de koers valt de deelnemerslijst toch wat tegen. Slechts zeven WorldTour-ploegen staan aan het vertrek en de meesten niet met hun allerbeste opstelling: Sunweb, AG2R, Groupama-FDJ, Lotto Soudal, Dimension Data, UAE Emirates en Katusha. Ook Total Direct Energie, Cofidis en Vital Concept zijn erbij, net als de meeste andere grote ProContinentale ploegen als Wanty, Israel Cycling Academy, Wallonie-Bruxelles, Sport Vlaanderen-Baloise en Roompot-Charles. De afwezigheid van veel ploegen is te wijten aan de dag eerder verreden Ronde van Lombardije, en de grote kritiek op de onverharde stroken.

Parcours Parijs-Tours

Al jaren start Parijjs-Tours niet meer in Parijs. Dit jaar ligt de start in Chartres, de finish is wel gewoon in Tours. Daartussen liggen 217 loodzware kilometers, al is vooral de finale het zwaarste. De eerste 164 zijn namelijk licht glooiend over normaal terrein, met hier en daar wat hoogteverschillen. In kilometer 164, met nog maar 53 kilometer te gaan, ligt echter het eerste obstakel in de vorm van de Cote Goguenne. Deze is 650 meter lang en gemiddeld gaat het aan 7.2% omhoog. Dat is niet het enige, want op deze klim ligt ook de eerste van negen onverharde stroken van de dag.

Daarna gaat het snel met de hindernissen in de wijnstreek. In kilometer 168 volgt de tweede grindweg en in kilometer 172 wordt er weer een onverharde strook gecombineerd met een klim: de Cote de Chancay is 750 meter lang aan 6.6%. Dat is ook het geval bij de Cote de la Vallee du Vau, die 1100 meter lang is aan 4.5%. Met nog 30.5 kilometer te gaan ligt de vijfde onverharde weg op de renners te wachten. De zesde is op 28.5 kilometer van de streep te vinden op de Cote de la Rochère, die 400 meter lang is en aan 8.7% stijgt.

De absolute finale is nu ingeluid en dat wordt doorgetrokken op de Chemin de Vigne de la Solidarite, die zevende onverharde strook van de dag. Twee kilometer later starten de renners aan de Cote de la Vallee Chartier, in combinatie met de achtste grindstrook. Deze heuvel is 600 meter lang aan 5.7% stijgingspercentage. Na 199.5 kilometer koers volgt de Cote de Vouvray, 500 meter à 5.2%, en 2.5 kilometer later ligt de laatste onverharde weg van de dag. Nu maar hopen op geen last-minute lekke band. Met de Cote de Rochecorbon ligt er nog een lastig laatste obstakel: 800 meter à 4%.

Na deze heuvel rijdt het peloton Tours binnen langs de oevers van de Loire. In de finale liggen nog een stuk of vijf bochten, maar heel technisch is het niet in de richting van de finish op de Avenue de Grammont in hartje Tours.

Favorieten Parijs-Tours

De favorieten zijn in twee groepen onder te verdelen: de klassieke types en de sprinters. De eerste groep moet het hebben van harde koers en aanvallen, terwijl de tweede groep vooral moet bijblijven om het met een laatste krachtinspanning af te maken. Bij veel ploegen kent men dit scenario en eet men van twee walletjes. Sunweb heeft met Søren Kragh Andersen de winnaar van vorig jaar in huis en met Cees Bol een uitstekende snelle man.

Ook in de ploeg van misschien wel de topfavoriet durft men op twee paarden te wedden. De eerste, en misschien wel de topfavoriet, heet Niki Terpstra. Hij won nog nooit, maar werd in 2012 en 2017 al eens derde en vorig jaar zelfs tweede. In 2013 plakte hij daar nog een tiende plaats aan vast. Hij toonde de afgelopen periode goede benen. Dat deed ook zijn rappe ploeggenoot Anthony Turgis, die onlangs Parijs-Chauny won.

Nog een ploeg met meerdere tactieken: Groupama-FDJ. Met Stefan Küng heeft het de man van het WK in huis en iemand die al in koersen als Parijs-Roubaix huishield. Met Arnaud Démare heeft het een man die heuvels op zijn tandvlees kan overleven, om er nog een eindsprint van jewelste uit te toveren. Die rolverdeling hebben oud-winnaar Jelle Wallays en Jens Keukeleire ook bij Lotto-Soudal, al is de sprint van de laatste op papier minder dan die van Démare. Bij AG2R is Oliver Naesen de grote man, met Clement Venturini en Silvan Dillier in de kantlijn. Katusha heeft met Nils Politt een héél gevaarlijke renner voor de zege.

De outsiders bevinden zich in de groep snelle mannen. Christophe Laporte zweeft een beetje tussen favorieten en outsiders in, maar Bryan Coquard, Timothy Dupont, Tom Van Asbroeck, Baptiste Planckaert, Amaury Capiot en Boy van Poppel zullen de beste dag van hun leven moeten hebben om kans te maken op de zege.

TV en tijden

Om 11.40 op zondag 13 oktober gaan de renners van start in de neutralisatie, rond 12.00 wordt de vlag definitief gezwaaid. De finish wordt rond de klok van 17.00 uur verwacht. Uitzendingen zijn er op Sporza, Eurosport en de NOS. Sporza is er bij op Één, maar wel pas om 16.30 uur in verband met de Memorial Rik van Steenbergen. Wel heeft de Belgische zender om 15.30 uur een livestream op de site. De NOS heeft uitzendrechten, maar onduidelijk is hoelaat en hoeveel er wordt uitgezonden in verband met andere sportevenementen. Eurosport is erbij op Eurosport 2 vanaf 15.30 uur, of via de Eurosport Player. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws