Voorbeschouwing Tour of Guangxi | Wie pakt bloemen in laatste WorldTour-rit? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Tour of Guangxi | Wie pakt bloemen in laatste WorldTour-rit?

Door Jannick van der Hooft 21 oktober 2019 | 20:35


De bladeren in Lombardije zijn al gevallen, maar toch is het WorldTour-seizoen niet ten einde. In China sluit het wielercircus namelijk af met de Tour of Guangxi, die op 17 oktober van start gaat. In de Leiderstrui blikt vooruit op het slotstuk voor de winter intreedt. 

Historie Tour of Guangxi

Voor de geschiedenis van de Tour of Guangxi hoeven we niet diep de geschiedenisboeken in te duiken, de koers bestaat namelijk pas sinds 2017. In het kader van mondialisering van de wielersport pompte de UCI een koers in China uit de grond. Tim Wellens was de allereerste renner die deze wedstrijd op zijn naam wist te schrijven.

Een jaar later was de Belg niet van de partij, dus stond het vooraf al vast dat een nieuwe renner zich op het palmares van de koers zou vestigen. In een door sprints gedomineerde rittenkoers was het Gianni Moscon die de enige slag bergop wist te winnen. Daarin legde de Italiaan ook direct de basis voor zijn naderende eindzege in de koers.

Laatste winnaars Tour of Guangxi

2018 Gianni Moscon
2017 Tim Wellens

Deelnemende ploegen Tour of Guangxi

Bijna de voltallige WorldTour is aanwezig in China om nog de laatste punten en centen te sprokkelen. Alleen AG2R, Groupama-FDJ en Movistar zijn niet van de partij. Het deelnemersveld wordt verder aangevuld met drie ProContinentale ploegen: Israel Cycling Academy, Wanty-Gobert Cycling Team en Team Total Direct Energie.

Parcours Tour of Guangxi

Etappe 1, Donderdag 17 oktober: Beihai - Beihai (135.6 km)

De Tour of Guangxi start met een vlakke etappe rond Beihai. Op een plaatselijke ronde dat driemaal afgelegd wordt, zullen de renners in de havenstad gaan sprinten om de eerste dagzege. Op het parcours is namelijk alleen een klimmetje van de tweede categorie opgenomen, dat de rappe mannen niet veel angst zal inboezemen. 

Etappe 2, vrijdag 18 oktober: Beihai - Qinzhou (152.3 km)

De tweede etappe kent minder hoogtemeters dan de eerste etappe, maar toch zullen de sprinters alert moeten zijn: richting de slotfase doemt namelijk een klein knikje op in het parcours. Niet zwaar genoeg om de rappe mannen eraf te rijden, maar interessant genoeg gepositioneerd voor chaos in het peloton. 

Etappe 3, zaterdag 19 oktober: Nanning - Nanning (143 km)

In de derde etappe zullen de klassementsrenners goed bij de pinken moeten zijn, want in deze rit is een venijnige heuvel opgenomen op het lokale circuit rondom Nanning. Dit parcours zal vijfmaal afgelegd moeten worden, wat dus genoeg kansen biedt voor de explosieve renners om een aanval te plaatsen op de klim.

Etappe 4: zondag 20 oktober: Nanning - Nongla Scenic Area (161.4 km)

Toch zal de echte beslissing voor de Tour of Guangxi pas komen in de vierde etappe. Het peloton klimt hierin naar een hoogte van 590 meter, met een uiterst steile laatste kilometer. Op deze klim legde Moscon een jaar eerder de basis voor de eindzege in de Chinese ronde.

Etappe 5: maandag 21 oktober: Liuzhou - Guilin (212.2 km)

Met 2474 hoogtemeters valt de vijfde etappe in de categorie zwaardere etappes van de Tour of Guangxi, maar het is de vraag hoe bepalend deze etappe gaat zijn voor het eindklassement. De grootste klim van de dag ligt namelijk op 34 kilometer van de finish, waardoor er voldoende tijd lijkt te zijn om terug te keren.

Etappe 6: dinsdag 22 oktober: Guilin - Guilin (168.3 km)

De laatste etappe zal vermoedelijk wederom in een sprint eindigen. De twee beklimmingen van de dag liggen opnieuw ver verwijderd van de finish, waardoor de rappe mannen nog voldoende kunnen recupereren van deze inspanningen. In de straten Guilin was het vorig jaar Fabio Jakobsen die er met de bloemen vandoor ging.

Favorieten dagzeges Tour of Guangxi

De kans is groot dat een hoop etappes in een sprint eindigen. De snelle renners zijn daarom ook in groten getale afgereisd naar China. De te kloppen man daarin zal Pascal Ackermann zijn. In Guangxi kan de Duitser een gooi doen om de titel van zegekoning nog van Dylan Groenewegen af te snoepen en zal daar dus op gebrand zijn.

Hij krijgt in die missie concurrentie van twee landgenoten: John Degenkolb en Phil Bauhaus. Toch lijken zij allebei niet in de vorm van hun leven om de BORA-renner te verslaan. Qua snelheid zou Fernando Gaviria dat wél moeten kunnen, maar ook de Colombiaan loopt nog flink te kwakkelen dit seizoen. Andere kanshebbers in de sprint zijn Matteo Trentin en Ben Swift, maar zij zullen een wat zwaarder koersverloop prefereren om het Ackermann moeilijk te maken. 

Favorieten eindzege Tour of Guangxi 

Veel toppers in dit werk slaan de Ronde van Guangxi over, dus is het uitkijken naar een hoop andere namen. Enric Mas etaleerde een prima vorm in Italië, maar kon dit niet bekronen met een ereplek. In China krijgt hij de volgende kans. Een verrassende uitdager kan Davide Villella zijn. Hij eindigde onlangs tweede in de Ronde van Kroatië en krijgt hier een parcours dat hem prima moet liggen.

BORA-hansgrohe komt met een sterk duo dat een gooi kan doen naar de eindzege. Maximilian Schachmann is de uitgespeelde man, maar hij krijgt de nummer twee van deze ronde van vorig jaar, Felix Grossschartner, met zich mee. Bij EF Education First is Daniel Martinez de man om op te letten op de lastige aankomsten.

Andere namen die we vooraan zouden mogen verwachten zijn die van Guillaume Martin, David de la Cruz en Carl Frederik Hagen. In het kamp van Deceuninck-Quick-Step kan ook Rémi Cavagna nog de rol van kopman overnemen van Mas. De TGV van Clermont-Ferrand werd in de afgelopen editie nog knap vierde en verkeert in hoogvorm dit najaar. 

TV en tijden Tour of Guangxi

Wie bang iets van deze rittenkoers mee wil krijgen zal vroeg op moeten. De meeste etappes eindigen rond 8.45 uur en zijn vanaf 7.00 uur te zien op het Facebook- of Twitterkanaal van Velon.  Ook zal In de Leiderstrui iedere dag verslag doen van het verloop van de wedstrijd, zodat u zo min mogelijk hoeft te missen. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws