Voorbeschouwing Japan Cup I Mollema, Kruijswijk en Gesink voor de zege? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Japan Cup I Mollema, Kruijswijk en Gesink voor de zege?

Door Tom van der Salm 19 oktober 2019 | 15:22


Nu het Europese wegseizoen op het eind loopt, kiest het profpeloton ervoor om het geluk te gaan beproeven in Azië. De Tour de Guangxi is al even bezig in China, maar ook in Japan gaan diverse goede renners de strijd met elkaar aan. In de Leiderstrui blikt vooruit op de koers, met enkele sterke Nederlanders aan de start. 

Historie Japan Cup

De wedstrijd in het 'land van de rijzende zon' staat sinds 1992 op de kalender. Met name de Italianen prijken veelvuldig op lijst van eerdere winnaars. Onder meer Claudio Chiappucci, Riccardo Ricco, Gilberto Simoni, Damiano Cunego en Ivan Basso kleuren de erelijst. Een Nederlander wist te zegevieren in Japan, Bauke Mollema in 2015. De Groninger staat ook dit jaar aan de start, maar het is maar de vraag of hij nog genoeg in de tank heeft na zijn zege in de Ronde van Lombardije. 

Vorig jaar wist Robert Power zijn werkgever Mitchelton-Scott een mooi afscheidscadeau te geven. De Australiër, die nu voor Team Sunweb koerst, was in een sprint-a-deux de betere van onze landgenoot Antwan Tolhoek. Matti Breschel finishte als derde. 

Laatste winnaars Japan Cup

2018 Robert Power
2017 Marco Canola
2016 Davide Villella
2015 Bauke Mollema
2014 Nathan Haas
2013 Jack Bauer
2012 Ivan Basso
2011 Nathan Haas
2010 Daniel Martin
2009 Chris Anker Sörensen

Deelnemende ploegen Japan Cup

Vijf formaties uit de WorldTour maken hun opwachting. Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott, Bahrein Merida, Trek-Segafredo en EF Education First zijn de ploegen met het hoogste statuur die op de deelnemerslijst aanwezig zijn. Daarnaast staan er vier Pro Continental-ploegen aan het vertrek en wordt de rest van het peloton opgevuld met continentale teams, voornamelijk uit Azië afkomstig. 

Parcours Japan Cup

De renners werken veertien rondes af van 10,3 kilometer, wat een totale afstand van 144 kilometer betekent. Deze ronde begint met een venijnige klim , waarna de renners mogen genieten van een korte afdaling. De finishstrook loopt vervolgens weer vies op, wat het een koers voor sterke mannen maakt. 

Favorieten Japan Cup

Het valt te bezien hoe de sterke WorldTour-teams de Japan Cup aanvatten. Op papier heeft Jumbo-Visma een goede selectie die mooi weer kan maken, met Steven Kruijswijk, Neilson Powless, Robert Gesink en Sepp Kuss als klimmers. Trek-Segafredo schuift ook enkele mooie namen naar voren, waarvan Ronde van Lombardije-winnaar Bauke Mollema eruit springt. Ook gele trui-drager Giulio Ciccone mag niet onderschat worden. 

Daarnaast staan er nog wat mannen aan de start die de afgelopen weken hun goede vorm toonden, zoals Sonny Colbrelli (Bruno Beghelli-winnaar) en Michael Woods (Milaan-Turijn). Die laatste zal zijn afzwaaiende teamgenoot Taylor Phinney ongetwijfeld willen eren met een zege, terwijl Colbrelli hier een finish op zijn maat vindt. Andere jongens die rap kunnen aankomen na een afmattende race zijn Dion Smith en Marco Canola. 

TV en tijden Japan Cup

Wie de Japan Cup wil volgen, zal zijn wekker zondagochtend vroeg moeten zetten. De finish wordt verwacht rond de klok van zeven uur. De koers is niet op televisie te zien. (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws