Voorbeschouwing Tour Down Under | Spektakel en strijd op Willunga Hill Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Tour Down Under | Spektakel en strijd op Willunga Hill

Door Jannick van der Hooft 25 januari 2020 | 08:30


Of het verantwoord is of niet, de Tour Down Under lijkt ondanks de felle aanwezigheid van bosbranden in Australië ‘gewoon’ door te gaan. Op 21 januari trappen de renners het WorldTour-seizoen af en In de Leiderstrui blikt alvast vooruit!

Afgelopen dagen is er genoeg gezegd en geschreven over de weerstoestanden rondom Adelaide. Dat weerhield een flink aantal wielrenners er niet van om af te reizen naar Oceanië, want de deelnemerslijst is goed gevuld met sterke namen. Grote afwezige dit jaar lijkt Patrick Bevin te zijn, die noodgedwongen moest afzeggen door hartproblemen.

Lees hier al het nieuws over de Tour Down Under.

Laatste winnaars Tour Down Under

2019 Daryl Impey
2018 Daryl Impey
2017 Richie Porte
2016 Simon Gerrans
2015 Rohan Dennis
2014 Simon Gerrans
2013 Tom-Jelte Slagter
2012 Simon Gerrans
2011 Cameron Meyer
2010 Andr’e Greipel

Tour Down Under: Parcours, favorieten, TV en tijden

Etappe 1, dinsdag 21 januari:  Tanunda – Tanunda (150 km)

Zoals gebruikelijk start de Tour Down Under met een sprintetappe. Met zowel de start als finish in Tanunda staan er weinig zware beproevingen op het programma. Op een lokaal pacours staat alleen de beklimming op Breakneck Hill Road vier keer op het programma, waarvan deze twee keer voor de bergtrui meetelt.

Beklimmingen
46.9km: Breakneck Hill Road  (3e categorie, 3.6% gemiddeld)
106.9km: Breakneck Hill Road  (3e categorie, 3.6% gemiddeld)

Winnaar
Sam Bennett

Tijden
Start: 01:30
Finish: 05:15 (geschat)

TV
Nee.

Etappe 2, woensdag 22 januari: Woodside – Stirling (135,8km)

Op dag twee zal er al een stuk meer geklommen moeten worden en is de kans groot dat de winnaar van de eerste etappe zijn leiderstrui al af zal moeten staan. Onderweg naar Stirling telt Quarry Road twee keer mee voor de bergtrui, maar zal deze nog twee keer extra overwonnen moeten worden. Op het finishcircuit staan nog meer heuvels te wachten, maar deze zijn allemaal niet gecategoriseerd door de organisatie.

Beklimmingen
15.5km: Quarry Road (2e categorie, 7.7% gemiddeld)
38.5km: Quarry Road (2e categorie, 7.7% gemiddeld)

Winnaar
Caleb Ewan

Tijden
Start: 01:30
Finish: 04:53 (geschat)

TV
Nee.

Etappe 3, donderdag 23 januari: Unley – Paracombe (131 km)

Wederom een uitgelezen kans voor de punchers tijdens de derde etappe naar Paracombe. Onderweg staat er voor de renners weinig spectaculairs op het programma, maar op het einde van de rit staat Torrens Hill Road, die ook nog eens over gravelstroken gaat, op de rol. Hier zal zonder meer een slag aan de concurrenten voor de eindzege uitgedeeld kunnen worden.

Beklimmingen
130.5km, Torrens Hill Road (1e categorie, 9.3% gemiddeld)

Winnaar
Richie Porte

Tijden
Start: 01:30
Finish: 04:47 (geschat)

TV
Nee.

Etappe 4, vrijdag 24 januari: Norwood – Murray Bridge (152,2km)

De aanwezige sprinters zullen de vierde etappe aangestreept hebben in hun agenda’s, want er staat op vrijdag weer een vlakke aankomst gepland. Nadat de rit nog heuvelachtig terrein opzoekt in het begin, zal de tweede helft van de etappe grotendeels over vlakke wegen vloeien. Daarna staat de finish in Murray Bridge op het programma.

Beklimmingen
76.4km: Prospect Hill (2e categorie, 5.4% gemiddeld)

Favorieten
Caleb Ewan

Tijden
Start: 01:30
Finish: 05:38 (geschat)

TV
Nee.

Etappe 5, zaterdag 25 januari: Glenelg – Victor Harbor (149,1km)

Voor de vijfde etappe geldt dat het venijn hem in de staart zit. De schifting in deze rit zal vermoedelijk plaatsvinden op de enige gecategoriseerde klim van de dag. Vanaf daar zal het tempo niet meer stilvallen en zal de winst vermoedelijk gaan naar een aanvaller met een sterke afdaling of een sterke sprinter die de klim overleefd heeft.

Beklimmingen
129.1km: Kerby Hill (2e categorie, 5.9% gemiddeld)

Favorieten
Giacomo Nizzolo

Tijden
Start: 01:10
Finish: 05:10 (geschat)

TV
Nee.

Etappe 6, zondag 26 januari: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5km)

De beslissing van de Tour Down Under zal op de laatste dag vallen. Dan gaat de race naar de befaamde Willinga Hill, al jaren de scherprechter in de Australische rittenkoers. Richie Porte heeft bijna een patent op deze krachtklim. Grote tijdsverschillen zullen er niet vallen, maar toch zullen er de nodige aanvallen afgevuurd worden.

Beklimmingen
129.1km: Willunga Hill (1e categorie, 7.5% gemiddeld)
151.5km: Willunga Hill (1e categorie, 7.5% gemiddeld)

Favorieten
Matthew Holmes

Tijden
Start: 01:10
Finish: 04:48 (geschat)

TV
Nee.

Favorieten eindzege Tour Down Under

De slotklimmen in de Tour Down Under kunnen beschreven worden als kort, maar wel behoorlijk venijnig. Om die reden waren er al verschillende rennerstypes die de afgelopen jaren wisten te zegevieren. Met Daryl Impey, Richie Porte en Rohan Dennis staan er mannen aan de start die ook dit jaar weer een kans zouden kunnen maken op eindwinst, maar ze krijgen sterke concurrentie.

In het kamp van Impey doet namelijk ook niemand minder dan Simon Yates mee. De Brit zou in het land van zijn ploeg op de korte beklimmingen prima uit te voeten moeten kunnen. Hij zal hier al clashen met zijn Giro-concurrent Romain Bardet, die voor het eerst kiest voor een seizoenstart in het land der kangoeroes.

Er zijn nog meer springveren te vinden, maar dan op de fiets. Diego Ulissi was in het verleden al vaker goed in Australië, net als Luis Leon Sanchez. Verder is het bij Jumbo-Visma uitkijken naar George Bennett en heeft BORA-hansgrohe met Jay McCarthy nog een interessante naam binnen de gelederen. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws