Voorbeschouwing WK veldrijden 2020 | Zet Van der Poel oranje-feest door? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK veldrijden 2020 | Zet Van der Poel oranje-feest door?

Door Bram van der Ploeg 02 februari 2020 | 12:31


Het wereldkampioenschap veldrijden staat dit weekend in Zwitserland op het programma. Bij de mannen heeft Nederland met Mathieu van der Poel natuurlijk dé topfavoriet in huis, maar ook bij de vrouwen lijkt het een landgenoot te worden die met de zege aan de haal gaat. In de Leiderstrui blikt alvast vooruit.

Lees hier al het nieuws over het WK veldrijden.

Laatste winnaars WK veldrijden

Mannen:

2019 Mathieu van der Poel
2018 Wout van Aert
2017 Wout van Aert
2016 Wout van Aert
2015 Mathieu van der Poel
2014 Zdenek Stybar
2013 Sven Nys
2012 Niels Albert
2011 Zdenek Stybar
2010 Zdenek Stybar

Vrouwen:

2019 Sanne Cant
2018 Sanne Cant
2017 Sanne Cant
2016 Thalita de Jong
2015 Pauline Ferrand-Prévot
2014 Marianne Vos
2013 Marianne Vos
2012 Marianne Vos
2011 Marianne Vos
2010 Marianne Vos

Parcours WK veldrijden 2020

Over het parcours van het WK in Dübendorf was tot voor kort weinig bekend, behalve dat het op een vliegveld gehouden wordt. Normaal is deze nog gewoon in gebruik, dus moest in no-time een volledige cross uit de grond gestampt worden. Onder meer Van der Poel zette zijn vraagtekens bij deze aanpak: 'Het zal wel om geld draaien.'

We zullen het er desondanks mee moeten doen, dus wat heeft Zwitserland voor ons in petto? Dankzij Sporza weten we dat we moeten hopen op regen, want door het vele gras wordt het dan pas echt een zware koers. We tellen in totaal 25 scherpe bochten, vijf kunstmatige hindernissen in de vorm van bruggen of andere hellingen en enkele langere rechte stukken waar flink gas kan worden gegeven. 

Hieronder is een indruk van het WK-parcours te zien:

WK veldrijden 2020: Favorieten, selecties, programma en tv

Favorieten mannen elite

Over Mathieu van der Poel zelf hoeft weinig meer gezegd te worden, maar hij komt natuurlijk niet alleen naar Dübendorf. Hij krijgt onder meer Lars van der Haar en Corné van Kessel met zich mee. Toch lijkt de echte concurrentie uit Belgische hoek te komen. Eli Iserbyt en Toon Aerts lijken met Belgisch kampioen Laurens Sweeck de belangrijkste uitdagers. Michael Vanthourenhout en Wout van Aert kunnen zomaar voor een stunt zorgen. Namens de Britten hoopt Tom Pidcock op een goed resultaat. 

Favorieten vrouwen elite

Bij de vrouwen is Ceylin del Carmen Alvarado de meest opvallende naam. Het leek er lange tijd op dat zij bij de beloften mee zou doen, maar besloot later tóch om bij de elitedames te starten. De onlangs teruggekeerde Denise Betsema is niet van de partij in Zwitserland. Wel heeft Nederland een sterk blok met verder onder meer Annemarie Worst en Lucinda Brand. Sanne Cant is als titelverdedigster de grote uitdager. 

Selecties Nederland en België

- Bekijk hier de volledige Nederlandse selectie voor alle categorieën
- Bekijk hier de volledige Belgische selectie voor alle categorieën

Programma WK veldrijden 2020

Zaterdag 1 februari:
11.00 uur: Junioren vrouwen
13.00 uur: Beloften mannen
15.00 uur: Elite vrouwen

Zondag 2 februari:
11.00 uur: Junioren mannen
13.00 uur: Beloften vrouwen
14.30 uur: Elite mannen 

WK veldrijden op televisie

Het hele WK veldrijden is op meerdere kanalen gratis en live te volgen. We beginnen in Nederland, waar Eurosport de rechten heeft. Op zaterdag en zondag zendt de sportzender op Eurosport 1 de elite-wedstrijden uit. Voor de junioren en de beloften (en ook de elite) kun je beide dagen terecht op de Eurosport Player.

Natuurlijk is ook België erbij tijdens het WK. Op zaterdag zijn op Eén de junioren en elite-wedstrijd bij de vrouwen te zien. Voor de beloften bij de mannen moet je schakelen naar Canvas. Datzelfde Canvas zendt op zondag de junioren (mannen) en beloften (vrouwen) uit, alvorens we weer schakelen naar Eén voor het klapstuk met de elite bij de mannen. 

Weersverwachting

Het weer voor de zaterdag en de zondag in Dübendorf is met rond de veertien graden vrij positief. Er is daarentegen op beide dagen wel een kans van negentig procent op regen, waarbij er vooral op de zondag tijdens de mannencross stevige buien kunnen vallen. Volgens Sven Nys en de bondscoach van België Sven Vanthourenhout zal regen het parcours aanzienlijk verzwaren. (Foto: ProShots)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws