Voorbeschouwing Tour de la Provence | Gevaarlijke slotrit voor Quintana en co Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Tour de la Provence | Gevaarlijke slotrit voor Quintana en co

Door Jannick van der Hooft 16 februari 2020 | 08:44


Aaah, de Provence: uitgestrekte paarse lavendelvelden, een helderblauwe zee en heerlijke wijn. Genieten geblazen, zou je zeggen. Maar niet voor de aanwezige renners in de Tour de la Provence. Zij zullen op het scherpst van de snede strijden om de zege, In de Leiderstrui blikt vooruit.

Met veertien WorldTour-teams aan de start heeft de Tour de la Provence een deelnemerslijst om van te smullen voor een wedstrijd die zich niet op het hoogste niveau bevindt. Tussen al die renners op de startlijst bevindt zich ook Sam Oomen. De renner van Team Sunweb maakt zijn rentree in het peloton, nadat hij lang moest herstellen van een blessure. Het zal even wennen zijn voor hem, zijn laatste wedstrijd dateert namelijk al vanaf de Giro d'Italia vorig jaar.

Check de volledige deelnemerslijst van de Tour de la Provence hier.

Laatste winnaars Tour de la Provence

2019 Gorka Izagirre
2018 Alexandre Geniez
2017 Rohan Dennis
2016 Thomas Voeckler

Tour de la Provence 2020: Parcours, favorieten, TV en tijden

Etappe 1, donderdag 13 februari:  Châteaurenard - Saintes-Maries-de-la-Mer (149.5k)

Een lekker binnenkomertje voor de aanwezige renners. Op dag één staan er namelijk niet al te veel hoogtemeters op het programma. Bijna alles wijst erop dat deze rit in een massasprint eindigt, hoewel de laatste kilometer nog wel lichtjes oploopt. Dit moet echter voor de rappe mannen weinig problemen opleveren.

Beklimmingen
24 km: Col du Bestet, 3e categorie (1,4 km aan 4,5%)

Winnaar
Nacer Bouhanni

Tijden
Start: 13:00
Finish: 16:33 (geschat)

TV
De wedstrijd zal helaas niet op televisie te zien zijn. Wel verzorgt GCN Racing een livestream.

Etappe 2, vrijdag 14 februari: Aubagne - La Ciotat (174.9k)

Waar de renners een dag eerder nog rustig in konden komen, mogen ze nu direct vanuit de start aan de bak. Meteen worden ze een beklimming van de eerste categorie overgestuurd, waarna de pret voor de kijker zeker nog niet voorbij is. Drie andere klimmen volgen namelijk en dan wordt de slotklim nog niet eens meegerekend. Met een gemiddelde van 8% is deze ideaal voor de springveren in het peloton, wat daar nog van over blijft na een zware dag.

Beklimmingen
10,5 km: Col de l'Espigoulier, 1e categorie (10,1 km aan 5,4%)
53,8 km: Col de la Coustronne, 1e categorie (7,9 km aan 4,8%)
87,2 km: Côte de Magauzes, 3e categorie (2,0 km aan 4,5%)
151,4 km: Col de Brûlat, 3e categorie (2,4 km aan 4,8%)
174,9 km: Route des Crêtes, aankomst (3,4 km aan 8,0%)

Winnaar
Alexandr Vlasov

Tijden
Start: 12.15
Finish: 16.52 (geschat)

TV
De wedstrijd zal helaas niet op televisie te zien zijn. Wel verzorgt GCN Racing een livestream.

Etappe 3, zaterdag 15 februari: Istres - Mont Ventoux/Chalet Reynard (140.2k)

Die kennen we wel! De derde etappe van de Tour de la Provence gaat naar niks minder dan de Mont Ventoux. Hoewel de renners niet helemaal tot aan de top gaan, maar tot aan Chalet Reynard, staat de rit garant voor verschuivingen in het algemeen klassement. Verstoppertje spelen zal hier absoluut niet meer gaan.

Beklimmingen
57 km: Col de Lauris, 3e categorie (1,1 km aan 3,8%)
71,6 km: Col des Cèdres/Bonnieux, 3e categorie (2,8km aan 4,1%)
140,2 km: Chalet Reynard/Mont Ventoux, 1e categorie (14,6 km aan 7,6%)

Winnaar
Nairo Quintana

Tijden
Start: 12.30
Finish: 16.26 (geschat)

TV
De wedstrijd zal helaas niet op televisie te zien zijn. Wel verzorgt GCN Racing een livestream.

Etappe 4, zondag 16 februari: Avignon - Aix-en-Provence (170.5k)

De renners zullen de pijn van de Ventoux nog in de benen voelen, maar dat betekent niet dat er op de laatste dag een makkelijke etappe gepland staat. Integendeel, het parcours leent zich ervoor om flink huis te houden en ergens nog tijd goed te maken in een ultieme poging het klassement naar je hand te zetten. De rit kent drie beklimmingen, maar eigenlijk gaat het de hele dag op en af. Vanaf de top van de laatste klim gaat het grotendeels in dalende lijn, ideaal voor de durfals.

Beklimmingen
30,7 km: Col des 3 Termes, 3e categorie (6,0 km aan 4,1%)
96,9 km: Col de l'Aire del Masco, 1e categorie (7,9 km aan 4.0%)
154,6 km: Côte de la Cride, 3e categorie (10,1 km aan 5,4%)

Favorieten
De laatste rit kent veel mogelijke scenario's. Van de beter klimmende renners hebben Thibaut Pinot, Gorka Izagirre en Kasper Asgreen een goed eindschot. Zij zouden de klus eventueel ook nog kunnen klaren met een aanval op de laatste klim van de dag.

Tijden
Start: 11.10
Finish: 15.45 (geschat)

TV
De wedstrijd zal helaas niet op televisie te zien zijn. Wel verzorgt GCN Racing een livestream.

Favorieten eindzege Tour de la Provence

Veel klimmers maken hun opwachting in de Tour de la Provence, dus we kunnen er bijna donder op zeggen dat we mooie duels te zien gaan krijgen. De Fransen zullen hun hoop ongetwijfeld vestigen op hun hoop in bange dagen: Thibaut Pinot. De Groupama-renner maakt zijn seizoensdebuut en krijgt met David Gaudu een meesterknecht mee. De jonge ploeggenoot van Pinot zou zelf ook een gooi kunnen doen naar een hoge eindklassering.

Een ander sterk blok zien we bij de mannen van Arkéa Samsic. Daar verschijnen Nairo Quintana en Warren Barguil voor het eerst samen aan de start. In de Provence gaan we voor het eerst zien hoe hun tandem werkt. Astana komt met de winnaar van vorig jaar op de proppen, Gorka Izagirre, maar de wedstrijd kent dit jaar een stuk zwaardere beklimmingen en geen tijdrit. De kans lijkt daarom klein dat hij zijn titel weet te prolongeren. Alexey Lutsenko kan misschien wel uitpakken. 

Voor de rest staan er veel jonge renners aan de start die allemaal wel eens zouden kunnen zorgen voor een 'verrassing'. Bij INEOS kijken we dan naar Pavel Sivakov, terwijl EF Education First Hugh Carthy heeft en Deceuninck-Quick-Step Kasper Asgreen brengt. Misschien dat de Franse jonkies van AG2R in eigen land ook nét iets extra's kunnen. Wij kijken dan vooral Nans Peters, winnaar van een Giro-rit vorig jaar.

Vanuit Nederlands oogpunt is Wilco Kelderman de man om in de gaten te houden. Hij vormt bij Sunweb een duo met het mega-talent Marc Hirschi. De ploeg heeft echter duidelijk gemaakt vooral te kijken naar ritzeges deze ronde. Bij Jumbo-Visma lijkt Sepp Kuss een vrijgeleide te hebben om een rol van betekenis te spelen. (Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws