Voorbeschouwing Ronde van de Algarve | Wie kan Evenepoel van de zege afhouden? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van de Algarve | Wie kan Evenepoel van de zege afhouden?

Door Jannick van der Hooft 22 februari 2020 | 20:58


De Algarve staat bij Nederlanders vooral bekend om haar heerlijke temperaturen en de feestende jongeren, maar daar zullen we tijdens de Ronde van de Algarve maling aan hebben. In de Leiderstrui blikt vooruit op de wedstrijd die een deelnemerslijst heeft om van te smullen!

De race blijkt namelijk niet alleen populair bij Nederlandse toeristen, ook wielrenners uit ons land reizen maar al te graag af naar het zuiden van Portugal. De wedstrijd vormt, als we de startlijsten mogen geloven, bijvoorbeeld het decor van de wegcampagne van Mathieu van der Poel, die na een sterke crosswinter zijn zinnen heeft gezet op onder meer Parijs-Roubaix.

Ook komt Fabio Jakobsen weer in actie. In Valencia werd hij nog twee keer geklopt door Dylan Groenewegen, maar die is hier niet van de partij. Met Bauke Mollema en Cees Bol starten wel twee andere Nederlanders waar wat van verwacht mag worden. Voor de Belgen is het uitkijken naar Remco Evenepoel. Om te zien welke toppers er nog meer aan het vertrek staan, verwijzen wij u graag door naar onze deelnemerslijst.

Laatste winnaars Ronde van de Algarve

2019 Tadej Pogacar
2018 Michal Kwiatkowski
2017 Primoz Roglic
2016 Geraint Thomas
2015 Geraint Thomas
2014 Michal Kwiatkowski
2013 Tony Martin
2012 Richie Porte
2011 Tony Martin
2010 Alberto Contador

Ronde van de Algarve 2020: Parcours, favorieten, TV en tijden

Etappe 1, woensdag 19 februari: Portimão - Lagos (195,6 km)

De eerste etappe van de Volta ao Algarve is vrijwel identiek aan de eerste rit van afgelopen jaar. Toen bleek dat de verschillende heuveltjes in het parcours niet zwaar genoeg waren om de sprinters af te schudden, waardoor de kans aannemelijk lijkt dat we ook in deze editie weer te maken gaan krijgen met een massasprint in de eerste etappe.

Beklimmingen
62,7 km: Picota, 3e categorie 
78,2 km: Santa Luzia, 4e categorie 

Winnaar
Fabio Jakobsen

Tijden
Start: 13:00
Finish: 18:03 (geschat)

TV
Vanaf ongeveer 16.45 is Eurosport 1 aanwezig bij deze koers, direct na de finish van de Ruta del Sol. Mocht die wedstrijd uitlopen, kunt u ook terecht op de Eurosport Player voor live-beelden.

Etappe 2, donderdag 20 februari: Sagres - Alto da Fóia (183,9 km)

Een pittig ritje op dag twee! De klimmers mogen uit hun kot komen, want de etappe eindigt namelijk op een klim van meer dan zeven kilometer. Hoewel de strijgingspercentages niet boven de 10% komen, zal hier de eerste schifting vor het algemeen klassement gemaakt worden.

Beklimmingen
48,9 km: Marmelete, 3e categorie (3,8 km aan 6,7%)
162,3 km: Alferce, 3e categorie (2.1 km aan 6,6%)
170,2 km: Pomba, 2e categorie (3,8 km aan 7,6%)
183,9 km: Alto da Fóia, 1e categorie (7.4 km aan 6,0%)

Winnaar
Remco Evenepoel

Tijden
Start: 13.20
Voet slotklim: 17.44 (geschat)
Finish: 17.55 (geschat)

TV
Vanaf ongeveer 16.45 is Eurosport 1 aanwezig bij deze koers, direct na de finish van de Ruta del Sol. Mocht die wedstrijd uitlopen, kunt u ook terecht op de Eurosport Player voor live-beelden.

Etappe 3, vrijdag 21 februari: Faro - Tavira (201,9 km)

De renners zullen de klim van een dag eerder wellicht nog in de benen voelen, maar toch mogen ze in de derde etappe weer de fiets opstappen voor een lange rit van meer dan 200 kilometer. Hoewel er nog enkele heuveltjes liggen in het begin van de rit, lijken deze te ver weg om de sprinters af te doen schudden.

Beklimmingen
63,4 km: Portela da Corcha, 3e categorie (4,2 km aan 4,4%)
78,3 km: Cachopo, 3e categorie (4,0 km aan 4,6%)

Winnaar
Cees Bol

Tijden
Start: 12.50
Finish: 18.07 (geschat)

TV
Vanaf ongeveer 16.45 is Eurosport 1 aanwezig bij deze koers, direct na de finish van de Ruta del Sol. Mocht die wedstrijd uitlopen, kunt u ook terecht op de Eurosport Player voor live-beelden.

Etappe 4, zaterdag 22 februari: Albufeira - Alto do Malhão (169,7 km)

Het peloton kan zich opmaken voor een explosief ritje. Vanuit de feesthoofdstad van de Algarve, Albufeira, zullen de renners vrijwel de hele dag te maken krijgen met korte beklimmingen. Slotstuk van de rit gaat naar de Alto do Malhão, waar de renners twee keer zullen passeren. Deze heuvel is slechts drie kilometer lang, maar daarvan gaan de eerste twee wel steil omhoog met gemiddeld meer dan 10%. Naar het einde vlakt de klim wat af, dus reden om er vroeg aan te beginnen?

Beklimmingen
66,0 km: Picota, 3e categorie (1,7 km aan 7,1%)
104 km: Barrenco do Velho, 3e categorie (1,7 km aan 5,9%)
132,2 km: Alte, 3e categorie (2,4 km aan 6,7%)
145,7 km: Alto do Malhão, 2e categorie (2,5 km aan 9,7%)
169,7 km: Alto do Malhão, 2e categorie (2,6 km aan 9,4%)

Winnaar
Miguel Angel Lopez

Tijden
Start: 13.30
Voet voorlaatste klim: 17.15 (geschat)
Voet slotklim: 17.50 (geschat)
Finish: 17:54 (geschat)

TV
Vanaf ongeveer 16.45 is Eurosport 1 aanwezig bij deze koers, direct na de finish van de Ruta del Sol. Mocht die wedstrijd uitlopen, kunt u ook terecht op de Eurosport Player voor live-beelden.

Etappe 5, zondag 23 februari: Lagoa - Lagoa (Tijdrit van 20,3 km)

Op de laatste dag mogen de aanwezige klassementsrenners het tegen elkaar opnemen in een race tegen de klok. De tijdrit is twintig kilometer lang, waardoor er genoeg ruimte lijkt te zijn om het opgelopen tijdverlies hier nog goed te maken. Hoogtemeters kent het parcours amper, waardoor de tempobeulen in het peloton in het voordeel lijken te zijn op dit parcours.

Beklimmingen
Geen.

Favorieten
Voor een overwinning in de tijdrit zal er ongetwijfeld gekeken moeten worden naar de wereldkampioen in deze discipline, Rohan Dennis. Zijn rivalen zijn echter niet de minste. Onder meer Remco Evenepoel en Stefan Küng zullen er alles aan doen om hem van die zege af te houden.

Tijden
Starttijden worden later bekendgemaakt.
Finish laatste renner: 17.26 (geschat)

TV
Vanaf ongeveer 16.00 is Eurosport 1 aanwezig bij deze koers, direct na de finish van de Ruta del Sol. Mocht die wedstrijd uitlopen, kunt u ook terecht op de Eurosport Player voor live-beelden.

Favorieten eindzege Ronde van de Algarve

Met twee aankomsten bergop en een individueele tijdrit van ongever twintig kilometer is het onontkomelijk dat de winnaar van de Ronde van de Algarve over verschilllende kwaliteiten dient te beschikken. De grote man om in de gaten te houden lijkt daarom Remco Evenepoel. Zijn tijdrittalent is bekend, maar hij liet in de Vuelta a San Juan ook nog eens met de beteren omhoog te kunnen.

Binnen de gelederen van Team INEOS beschikt met in de selectie over maar liest vier eindzeges in deze ronde. Zowel Geraint Thomas als Michal Kwiatkowski wisten de ronde twee keer op hun naam te schrijven. Beide beschikken, naast hun klimmersbenen, over een sterke tijdrit. Ook Rohan Dennis zou binnen de Britse formatie ver moeten kunnen komen.

Bij Trek-Segafredo rekent men op het blok Bauke Mollema-Vincenzo Nibali. Het duo zal voor het eerst samen ten strijde trekken, dus wellicht is het nog wat aftasten hoe de samenwerking verloopt. Toch zou de één zomaar van de aanwezigheid van de ander kunnen profiteren. Zo'n zelfde situatie geldt ook voor de mannen van Astana. Die hebben met Miguel Ángel López en Luis León Sánchez twee mannen die elkaar perfect moeten kunnen aanvullen.

Verder beschikken Lennard Kämna en Maximilian Schachmann over de kwaliteiten die vereist zijn om hier mee te kunnen doen op dit parcours. De vraag is of zij opgewassen zijn tegen de wat grotere namen. Gevaarlijke eenlingen in het peloton zijn Tim Wellens, Daniel Martin en Rui Costa. Die laatste liet in de Saudi Tour al zijn goede vorm zien en zijn ploeg zit in een goede flow. Het rijden voor eigen publiek kan hem zomaar wat extra vleugels geven. (Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws