Voorbeschouwing La Route d'Occitanie | Pakt Fraile met punch de slotetappe? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing La Route d'Occitanie | Pakt Fraile met punch de slotetappe?

Door Bram van der Ploeg 03 augustus 2020 | 20:55


De nieuwe wielerkalender voor 2020 heeft veel haken en ogen, maar we zijn van één ding verzekerd: Het is iedere dag koers. Op de dag dat de laatste etappe van de Ronde van Burgos wordt gereden en in Italië de Strade Bianche gepland staat, start in Zuid-Frankrijk La Route d'Occitanie. In de Leiderstrui blikt vooruit.

La Route d'Occitanie (tot voor kort Route du Sud geheten) is niet de bekendste koers in Frankrijk, doorgaans wat weggedrukt op de kalender voorafgaand aan de Tour de France. De meeste renners kozen vorige jaren liever voor de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland als voorbereiding, al wonnen er de laatste tien jaar met Nairo Quintana en Alberto Contador toch twee grote namen.

Op de nieuwe wielerkalender heeft de wedstrijd in het zuiden van Frankrijk een ideale plek gekregen. Van 1 tot en met 4 augustus komen veel toppers dan ook voor het eerst de benen testen. We kunnen zonder twijfel zeggen dat de 44e editie van La Route d'Occitanie het beste deelnemersveld uit zijn historie kent.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Laatste winnaars Route d'Occitanie

2019 Alejandro Valverde
2018 Alejandro Valverde
2017 Silvan Dillier
2016 Nairo Quintana
2015 Alberto Contador
2014 Nicolas Roche
2013 Thomas Voeckler
2012 Nairo Quintana
2011 Vasil Kiryjenka
2010 David Moncoutié

Route d'Occitanie 2020: Parcours, favorieten, TV en tijden

Etappe 1, zaterdag 1 augustus: Saint-Affrique - Cazouls-lès-Béziers (187 km)

Hoewel de eerste etappe een zwaar begin kende, met de nodige hoogtemeters, kwamen de sprinters nooit in de problemen. Tijdens de vlakke tweede helft van de etappe zetten ze hun ploegen op kop om de vluchters bij te halen. Dat gebeurde met nog ongeveer tien kilometer te gaan. In de slotkilometer volgde met een valpartij nog de nodige chaos. Topfavorieten Elia Viviani en Bryan Coquard waren daar echter niet bij betrokken en maakten er een spannend duel van, dan in het voordeel van de laatste uitviel. 

Beklimmingen
70,4 km: Col de l'Hopital (8,7 km aan 5,2%)
93 km: Col des Très Vents (3,6 km aan 6,7%)

Winnaar
Bryan Coquard

Tijden
Start: 11.45 uur
Finish: Rond 16:17 uur

TV
GlobalCyclingNetwork verzorgt betaald beeld. Eurosport heeft de rechten ook, maar die zullen alleen highlights uitzenden.

Etappe 2, zondag 2 augustus: Carcassonne - Cap Découverte (174,5 km)

Ook de tweede etappe was op voorhand niet per se een rit voor de sprinters en kende in tegenstelling tot de eerste etappe ook wat obstakels in de finale. Zes renners waagden hun kans in de vroege vlucht, maar het mocht wederom niet baten. Ruim op tijd werden de vluchters teruggepakt, waarna de sprinters toch weer hun kunsten mochten vertonen. Op zijn specialiteit, een licht hellende aankomst, spurtte Sonny Colbrellli overtuigend naar de winst. Bryan Coquard werd tweede en bleef de leider. 

Beklimmingen
27 km: Montée du Sor (15 km aan 3,4%)
122,2 km: Cagnac-les-Mines (2,7 km aan 4,0%)
163 km: Cote de Monesties (1,9 km aan 5,9%)

Winnaar
Sonny Colbrelli

Tijden
Start: 11.45 uur
Finish: Rond 16.11 uur

TV
GlobalCyclingNetwork verzorgt betaald beeld. Eurosport heeft de rechten ook, maar die zullen alleen highlights uitzenden.

Etappe 3: maandag 3 augustus: Saint-Gaudens - Col de Beyrède (163,5 km)

De derde dag gaat zorgen voor vuurwerk, dat lijkt toch wel een zekerheid. Met alle grote kleppers aan de start zijn vier cols, waarvan drie Pyreneeëngrootheden van eerste categorie, toch wel genoeg voer om er eens flink voor te gaan. De aankomst ligt bergop, waardoor de sterkste van de dag ook daadwerkelijk zal winnen. We kunnen niet wachten!

Beklimmingen
49,7 km: Cap de la Serre (1,2 km aan 5,6%)
94 km: Port de Bales (19,2 km aan 6,2%)
119,1 km: Col de Peyresourde (9,7 km aan 7,5%)
163,5 km: Col de Beyrede (10,9 km aan 7,2%)

Winnaar
Egan Bernal 

Tijden
Start: 11.45 uur
Finish: Rond 16.08 uur

TV
GlobalCyclingNetwork verzorgt betaald beeld. Eurosport heeft de rechten ook, maar die zullen alleen highlights uitzenden.

Etappe 4, dinsdag 4 augustus: Lectoure - Rocamadour  (195 km)

De laatste dag is er eentje voor de puncheurs, of misschien zelfs voor een klassementsrenner die nog iets wil proberen. De korte klimmetjes volgen elkaar in de finale in hoog tempo op, al zijn er maar twee gecategoriseerd. Wie heeft er de sterkste benen bij de finish heuvelop? En wie schrijft de ronde op zijn naam?

Beklimmingen
61,1 km: Lauzerte (1,1 km aan 7,0%)
161,6 km: Montée de l'Hospitalet (1,6 km aan 7,1%)

Favorieten
Dit wordt vuurwerk in de finale, wat normaal gesproken te zwaar en te snel is voor de sprinters. Wie hebben er een punch in de finale? We denken dan misschien wel aan renners met een klassiek karakter, zoals Benoit Cosnefroy (AG2R), Valentin Madouas (Groupama) of Omar Fraile (Astana).

Tijden
Start: 11.30 uur
Finish: Rond 16.12 uur

TV
GlobalCyclingNetwork verzorgt betaald beeld. Eurosport heeft de rechten ook, maar die zullen alleen highlights uitzenden.

Favorieten eindzege Route d'Occitanie 2020

De winnaar van de Route d'Occitanie lijkt dit jaar in de derde etappe te gaan uitdelen. Wie die monsterlijke bergetappe het verschil maakt, heeft de leiderstrui normaal gesproken binnen. Team INEOS lijkt de topfavoriet met Egan Bernal, Chris Froome en Pavel Sivakov in de gelederen. AG2R zet er met Romain Bardet en Pierre Latour echter een sterk blok tegenover. Frankrijk kan bovendien rekenen op Thibaut Pinot, namens Groupama-FDJ. 

Miguel Ángel López zal eindzege proberen binnen te hengelen bij Astana en Warren Barguil mag bij Arkéa-Samsic voor eigen kans gaan, nu Nairo Quintana niet meedoet. Bij Trek-Segafredo rekenen we op Richie Porte en Bauke Mollema. Een outsider dan? Hermann Pernsteiner lijkt de beste klimmer bij Bahrain McLaren. Kan hij zich mengen tussen de grote namen? (foto: Team INEOS, 2019)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws