Voorbeschouwing Gran Trittico Lombardo | Wie volgt Roglic op in nieuwe opzet? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Gran Trittico Lombardo | Wie volgt Roglic op in nieuwe opzet?

Door Bram van der Ploeg 03 augustus 2020 | 08:07


Het coronavirus heeft enorme gaten geslagen in 2020, zo ook in Italie. Veel koersen werden afgelast, maar er werd door de omstandigheden ook een nieuwe in het leven geroepen. De Gran Trittico Lombardo is een Italiaanse eendagskoers en kan op 3 augustus rekenen op een heerlijk deelnemersveld. In de Leiderstrui blikt vooruit.

De Gran Trittico watte...? We snappen de verwarring. Normaal gesproken wordt er in Italië ieder najaar gekoerst in de Tre Valli Varesine, Coppa Bernocchi en Coppa Agostoni. Deze drie koersen maken normaal onderdeel uit van de Trittico Lombardo, maar ze zijn dit jaar door het coronavirus samengevoegd tot één wedstrijd met de 1.Pro-status. Met onder meer Team INEOS, Bahrain McLaren en Trek-Segafredo aan de start zal de organisatie in de handen wrijven.

Check hier de volledige deelnemerslijst.

Laatste winnaars Gran Trittico Lombardo

Zoals gezegd is de Gran Trittico Lombardo een samenvoeging van drie Italiaanse eendagskoersen, die ieder jaar worden georganiseerd. Primoz Roglic was in 2019 de sterkste in Tre Valli Varesine, dat het levenslicht zag in 1919. Sprinter Phil Bauhaus won de Coppa Bernocchi, dat al bestaat sinds 1946. De Coppa Agostoni (ook met de eerste editie in 1919) werd gewonnen door Aljaksandr Raboesjenka. De Gran Trittico Lombardo is dus nieuw, maar herbergt heel veel Italiaanse wielerhistorie. 

Parcours en tijden Gran Trittico Lombardo 2020

Wat kunnen de renners precies verwachten in de Gran Trittico Lombardo. In totaal wordt er 202,7 kilometer gereden, van Legnano naar Varese. Dat betekent een lange vlakke aanloop van dik honderd kilometer, alvorens we op een lokaal rondje belanden, waar flink geklommen gaat worden. We finishen in Varese bergop, dus de sprinters kunnen beter thuisblijven.

Coppa Bernocchi wordt geëerd door te vertrekken uit Legnano, de finishplaats van 2019. In de eerste honderd kilometer rijden we twee lokale rondes, als onderdeel van het traditionele parcours van de Coppa Agostoni. De finale wordt gereden op de wegen van Tre Valli Varesine, met viermaal de beklimming van de Salita del Ronchi en de Montello. Er komen twee klimmetjes aan vooraf.

De Montello is slechts 1,8 kilometer lang, maar gemiddeld wel 5,6 procent. De Salita del Ronchi is twee kilometer lang en stijgt aan 5,2 procent gemiddeld. Dat zijn geen lopers meer, daar kunnen dus echt wel verschillen worden gemaakt. De top van de laatste klim ligt op 13,5 kilometer van de meet, alvorens we gaan dalen en bovenop de Salita del Ronchi finishen in Varese. Wie wordt daar de opvolger van Roglic?

Beklimmingen
126 km: Marazzone (1,5 km aan 6,5 procent)
137,5 km: Salita del Ronchi (2,0 km aan 5,2 procent)
142,5 km: Montello (1,8 km aan 5,6 procent)
155,5 km: Salita del Ronchi (2,0 km aan 5,2 procent)
158,5 km: Montello (1,8 km aan 5,6 procent)
171 km: Salita del Ronchi (2,0 km aan 5,2 procent)
174 km: Montello (1,8 km aan 5,6 procent)
186,5 km: Salita del Ronchi (2,0 km aan 5,2 procent)
189,5 km: Montello (1,8 km aan 5,6 procent)
203 km: Salita del Ronchi (2,0 km aan 5,2 procent)

Favorieten Gran Trittico Lombardo 2020

Voor de favorieten in de Gran Trittico Lombardo kijken we naar de renners een beetje explosief zijn en uiteraard goed bergop kunnen. Astana mikt in dat opzicht op Alexey Lutsenko, die hier alvast zijn Tourambities mag waarmaken. Bij CCC Team staat Greg Van Avermaet op de startlijst. De meeste ogen zullen echter gericht zijn op Vincenzo Nibali, die namens Trek rechtstreeks vanuit de Strade Bianche naar Lombardije komt. 

Nibali zal aardig zijn best moeten doen, want zijn eigen ploeg stuurt ook Giulio Ciccone, die in dit gebied aardig uit de voeten kan. Ze krijgen vanuit Team INEOS concurrentie van landgenoot Gianni Moscon en de sterke Pool Michal Kwiatkowski. Op zijn beurt wil ook Xandro Meurisse zich waarschijnlijk van voren laten zien.

Let op: de deelnemerslijst is nog niet volledig bekend. De lijst met favorieten wordt om die reden bijgewerkt.

TV Gran Trittico Lombardo 2020

De start staat gepland om 12.00 uur en rond 16.20 uur zijn de renners binnen. Eurosport is er vanaf 14.40 uur live bij op Eurosport 1 en de Eurosport Player. (Foto: Trek-Segafredo)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws