Voorbeschouwing Milaan-Turijn | Van Aert en Van der Poel tegen sprinttop Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Milaan-Turijn | Van Aert en Van der Poel tegen sprinttop

Door Wilbert van der Velde 05 augustus 2020 | 08:00


De reeks van Italiaanse eendagskoersen wordt woensdag vervolgd met Milaan-Turijn. La Primavera nadert, dus de favorieten krijgen nog één kans om de benen te testen en het goede gevoel te vinden. In de Leiderstrui blikt vooruit. 

Laat u niet misleiden door alle topklimmers die Milaan-Turijn het afgelopen decennium gewonnen hebben, want dit jaar is, zoals met zoveel dingen, alles anders. Door de nieuwe datum heeft de organisatie er namelijk voor gekozen om het parcours drastisch om te gooien: geen loeisteile klimmen, maar een nagenoeg vlak parcours. Dat heeft alles te maken met Milaan-Sanremo, die drie dagen later wordt verreden. 

Er zal dus een compleet ander deelnemersveld dan voorheen aan het vertrek staan. Waar de voorgaande jaren de sprinters en de klassieke types al bij voorbaat een streep door deze wedstrijd zetten, zullen de meeste klimmers dat nu doen. Desondanks staat er wederom een sterk deelnemersveld aan de start, met topsprinters als Caleb Ewan, Arnaud Démare en Alexander Kristoff. Daarnaast willen Mathieu van der Poel en Wout van Aert ook nog een keer de benen testen voor de zomeruitgave van Milaan-Sanremo.

Check hier de voorlopige deelnemerslijst. 

Laatste winnaars Milaan-Turijn

2019 Michael Woods
2018 Thibaut Pinot
2017 Rigoberto Urán
2016 Miguel Ángel López
2015 Diego Rosa
2014 Giampaolo Caruso
2013 Diego Ulissi
2012 Alberto Contador
2007 Danilo Di Luca
2006 Igor Astoaloa

Parcours Milaan-Turijn 2020

Het parcours is dit jaar zoals aangegeven compleet anders dan voorgaande jaren. De renners vertrekken uit Milaan voor een koers van 198 kilometer en voert voor een groot gedeelte door de Povlakte. De eerste tachtig kilometer zijn dus vlak en soms zelfs een beetje licht dalend. Daarna begint een stuk van dertig kilometer waar de renners wat meer geaccidenteerd terrein aandoen, veel naam mag het echter niet hebben. Vervolgens zijn de resterende negentig kilometer naar de finish weer nagenoeg vlak.

Ook de slotkilometers zullen voor weinig problemen in het peloton zorgen. Op twee kilometer van de finish wacht het peloton nog een rotonde. Voor de sprinters is met name de laatste kilometer van belang. Met nog vierhonderd meter te gaan, is er namelijk nog een flauwe bocht naar links. Mocht je die als sprinter niet bij de voorste renners ingaan, wordt de zege waarschijnlijk een lastig verhaal.

Favorieten Milaan-Turijn 2020

Gezien het grotendeels vlakke parcours kijken we voor de favorieten naar de snelle mannen, en die zijn er alvast voldoende. Zo staat met Caleb Ewan op papier misschien wel dé topfavoriet aan de start. De kleine Australiër bevestigde vorig jaar zijn status als topsprinter door drie etappes in de Tour de France te winnen. Sam Bennett en Fernando Gaviria zijn op voorhand de grootste concurrenten van de Australiër.

Arnaud Démare zal na twee tweede plaatsen in de recente Ronde van Burgos ook gebrand zijn op de winst. En wat kan Peter Sagan? In de Strade Bianche kwam hij er nog niet aan te pas, maar nu wacht hem een veel makkelijker parcours. Andere snelle mannen van naam zijn: Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni en Matteo Moschetti.

Hoewel Mathieu van der Poel en Wout van Aert op papier geen pure snelheidsduivels zijn, zitten ze er qua snelheid niet ver achter. Beide hebben de échte sprinters weleens de loef afgestoken, maar dat was vaak wel na een lastige koers. Met de juiste positionering kunnen ze echter gevaarlijk uit de hoek komen. Verder kan Alpecin-Fenix ook nog de Italianen Sacha Modolo en Kristian Sbaragli uitspelen. Overige kanshebbers zijn Danny van Poppel, Davide Cimolai, Andrea Vendrame en de Belg Timothy Dupont

TV Milaan-Turijn 2020

Milaan-Turijn wordt woensdag live uitgezonden op Eurosport 1 en de Eurosport Player. De uitzending begint om 17.00 uur. De finish wordt omstreeks 18.25 uur verwacht. (Foto: Sirotti)

Wilbert van der Velde 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws