Voorbeschouwing Mont Ventoux Dénivelé Challenge | Hoe goed is Quintana? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Mont Ventoux Dénivelé Challenge | Hoe goed is Quintana?

Door Jannick van der Hooft 06 augustus 2020 | 07:45


De Mont Ventoux kan met recht bestempeld worden als één van de meest mythische beklimmingen uit de wielergeschiedenis. Zo mythisch zelfs dat de berg vorig jaar zijn eigen wedstrijd kreeg: de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. In de Leiderstrui blikt vooruit op de koers.

De Dénivelé Challenge is dit jaar een ideale opwarmer voor renners die eind augustus van start willen gaan in de Tour de France. Verschillende renners die op een klassement in La Grande Boucle mikken verschijnen dan ook aan de start. Met zes WorldTour-formaties aan de start kan er gesproken worden van een positieve opwaardering van het deelnemersveld ten opzichte van de eerste editie.

De Ventoux zagen we dit jaar overigens al een paar keer voorbij komen. In de Tour de la Provence was het Nairo Quintana die een teken van leven gaf en de tegenstand volledig degradeerde. Ook in de 'koersloze' maanden werd de Ventoux betwist, maar dan in de virtuele versie. Daar was het Michael Woods die er met de zege vandoor ging.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Laatste winnaars Mont Ventoux Dénivelé Challenge

Slechts één keer eerder werd de Mont Ventoux Dénivelé Challenge verreden. In 2019 was het Jésus Herrada die tegen de verwachtingen in Romain Bardet wist te kloppen. Het bleek een voorbode voor de moeizame Tour de France die de Fransman dat jaar tegemoet ging.

2019 Jésus Herrada

Parcours en tijden Mont Ventoux Dénivelé Challenge

Zoals de naam van de wedstrijd al doet vermoeden, is de Mont Ventoux de scherprechter in deze wedstrijd. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een dubbele beklimming van De Kale Berg. De eerste van de beklimmingen zal echter 'maar' tot Chalet Reynard gaan, waarna de klim op het slot van de rit wel naar de top zal gaan. De klim wordt opgereden vanuit Bédoin, bij fietstoeristen welbekend.

Onderweg staan er echter nog drie kortere beklimmingen op het programma, waardoor de renners zeker geen gemakkelijke aanloop naar de Ventoux zullen krijgen. In totaal telt de wedstrijd 179 kilometers en zal het hoogtepunt van de rit op 1891 meter liggen.

Beklimmingen:
28,5 km: Col de Fantoube (6,2 km aan 3,8%)
60,0 km: La Nesque (2,9 km aan 3,1%)
102,5 km: Chalet Reynard (13,2 km aan 8,0%)
130,5 km: La Nesque (2,9 km aan 3,1%)
179,0 km: Mont Ventoux (19,4 km aan 7,9%)

Tijden:
Start: 10.30 uur
Voet Mont Ventoux: Ongeveer 14.47 uur
Finish: Ongeveer 15.17 uur

Favorieten Mont Ventoux Dénivelé Challenge

Nairo Quintana bewees in de Tour de la Provence weer helemaal terug te zijn met een sterke ritzege op de Mont Ventoux. Dat maakt hem direct ook dé te kloppen man voor deze editie van de Dénivelé Challenge. Landgenoot Miguel Ángel López zal er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.

Trek-Segafredo komt met een bijzonder sterk tweetal naar Frankrijk. Richie Porte en Giulio Ciccone hebben allebei de capaciteiten om op de Ventoux te kunnen winnen. Zij kunnen het de Colombianen erg moeilijk maken met hun overtalsituatie. Andere renners kunnen zo wellicht wat meer in de luwte rijden, te denken valt aan Fabio Aru. De Italiaan zegt weer terug op zijn oude niveau te zijn, maar bewees dat nog niet.

Jésus Herrada wist de wedstrijd vorig jaar te winnen, maar de kans op herhaling lijkt klein te zijn voor de Spanjaard dit jaar. Hij zal zich niet alleen moeten ontdoen van de concurrenten van andere teams, maar heeft ook met ploeggenoot Guillaume Martin, een man die misschien nog iets beter uit de voeten kan op de flanken van de Ventoux.

Vanuit Franse hoek zijn er nog meer renners die een kans maken. Bij AG2R La Mondiale mikt men op Pierre Latour, nu Romain Bardet door een blessure niet mee kan doen. Bij Groupama-FDJ mag verwacht worden dat Valentin Madouas een lange tijd mee kan bergop. Hij zal wel met een slimmigheid moeten komen om de andere klimmers af te schudden.

TV Mont Ventoux Dénivelé Challenge 6 augustus

De wedstrijd zal in Nederland live te volgen zijn via Eurosport 2 en de Eurosport Player. De sportzender doet vanaf 14.00 uur verslag uit van de koers, ruim op tijd dus voordat begonnen wordt aan de slotbeklimming van de Ventoux. In de Leiderstrui komt na afloop van de wedstrijd met een verslag. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws