Voorbeschouwing Gran Piemonte | Kan Van der Poel mee op heuvelparcours? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Gran Piemonte | Kan Van der Poel mee op heuvelparcours?

Door Wilbert van der Velde 12 augustus 2020 | 15:16


Na de spetterende overwinning van Wout van Aert in Milaan-Sanremo gaat de Italiaanse reeks aan koersen woensdag verder met de Gran Piemonte. Met de Ronde van Lombardije voor de deur zullen verschillende toppers de benen op scherp willen zetten. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Waar in de meeste traditionele wielerlanden organisatoren niet snel experimenteren met het parcours, durven ze in Italië de route nog weleens compleet overhoop te gooien, zo ook de Gran Piemonte. Nadat de koers na een jaar afwezigheid in 2018 weer terugkeerde op de kalender, was op het parcours geen pijl te trekken. Het ene jaar vlak en het jaar daarop (2019) een aankomst bergop in Oropa. Dit jaar komen de mannen voor de heuvelklassiekers aan hun trekken.

Check hier de voorlopige deelnemerslijst.

Laatste winnaars Gran Piemonte

2019 Egan Bernal
2018 Sonny Colbrelli
2016 Giacomo Nizzolo
2015 Jan Bakelants
2012 Rigoberto Urán
2011 Danie Moreno
2010 Philippe Gilbert
2009 Philippe Gilbert
2008 Daniele Bennati
2007 Daniele Bennati

Parcours en tijden Gran Piemonte 2020

Het belooft een pittige dag te worden voor de renners. Over een parcours van 188 kilometer gaat het constant op en af en zullen de renners weinig rustmomenten kennen. Na acht kilometer wordt al de steile Rochetta Palafea (3 km aan 8,3%) aangedaan, waar een sterke kopgroep zal kunnen wegrijden. Vervolgens volgen er nog vijf klimmetjes voordat het peloton na ongeveer honderd kilometer het plaatselijk parcours opdraait, dat twee keer zal worden aangedaan.

Het plaatselijk parcours is 45 kilometer lang en kent met de Monforte d’Alba, La Morra en de finishklim naar Barolo drie obstakels. Vooral de La Morra is met verschillende stroken van rond de acht procent erg pittig, ook vanwege de plaatsing. De klim ligt namelijk op tien kilometer van de streep, waardoor het de ideale plek is voor een renner om een aanval te plaatsen en het tot de streep door te trekken. Mochten er geen renners weten te ontsnappen, dan zal een uitgedunde groep om de zege gaan sprinten in de lastige slotkilometer, die met een gemiddeld percentage van 6,5 procent op het lijf van de puncheurs is geschreven.

Beklimmingen
11,0 km: Rochetta Palafea (3,0 km aan 8,3%)
36,5 km: Costigliole d’Asti (1,2 km aan 6,35)
52,5 km: Mango (6,8 km aan 4,1%)
63,0 km Barbaresco (1,4 km aan 7,1%)
81,0 km: Diano d’Alba (4,7 km aan 5%)
92,5 km: La Morra (2,9 km aan 5,7 %)
98,5 km: Barolo (1,1 km aan 6,5%)
119,5 km: Monfote d’Alba (3,1 km aan 3,3%)
136,5 km: La Morra (2,9 km aan 5,7 %)
143,0 km: Barolo (1,1 km aan 6,5%)
163,5,5 km: Monfote d’Alba (3,1 km aan 3,3%)
180,5 km: La Morra (2,9 km aan 5,7 %)
188,0 km: Barolo (1,2 km aan 6,5%)

Tijden 
Start: 13.55 uur
Aankomst: rond 18.29 uur

Favorieten Gran Piemonte 2020

Met een parcours dat constant op en af loopt, kijken we voor de kanshebbers met name naar de heuvelspecialisten en de klimmers. De naam die dan als eerste uit de bus komt rollen is de Rus Alexander Vlasov. De Rus maakt sinds de hervatting van het wielerseizoen met onder andere het winnen van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge veel indruk. Naast Vlasov kan Astana ook Ion Izagirre en de puncheur Alex Aranburu uitspelen. In de recente Ronde van Polen viel ook de Pool Kamil Malecki op. De eerstejaarsprof van Team CCC kwam in zijn thuisronde tot een verrassende en knappe zesde plaats in het eindklassement. Ook zijn ploeggenoten Alessandro De Marchi en Simon Geschke komen op het heuvelachtige parcours goed tot hun recht. 

Namens Trek-Segafredo tekenen de Italianen Vincenzo Nibali en Giullio Ciccone present. Beide renners toonden zich aanvallend in de finale van Milaan-Sanremo en lijken dus over goede benen te beschikken. Mathieu van der Poel is misschien wel het grootste vraagteken. Niet alleen omdat het parcours mogelijk te zwaar is, maar ook gezien de vorm van de Nederlander tijdens de laatste wedstrijden. Vindt hij in de Gran Piemonte wel zijn topbenen? De aankomst is hem alvast op het lijf geschreven. En wat kan Fabio Aru? De Italiaan heeft het seizoen hervat met redelijke prestaties, maar in de buurt van de overwinning kwam hij nooit. Diego Ulissi en Valerio Conti lijken namens Team UAE Emirates dan ook meer kans te maken. Verder heeft Team INEOS met Gianni Moscon en Iván Sosa twee sterke troeven. 

Israel Start-Up Nation schuift Ben Hermans naar voren. De Belg maakte met een zevende plaats in de recente Ronde van Burgos een sterke rentree na een zware valpartij eerder dit jaar in de Tour Down Under. Waar George Bennett in de Tour de l'Ain de rol van superknecht vertolkte voor de kopmannen van Jumbo-Visma, mag hij in Italië voor eigen kans gaan. Ook de Deen Jonas Vingegaard en Antwan Tolhoek zouden ver moeten kunnen komen. Mitchelton-Scott mikt waarschijnlijk op Dion Smith, de Australische puncheur is goed in vorm, getuige zijn zesde plek in Milaan-Sanremo. Verder is de Amerikaan Matteo Jorgenson ook één om in de gaten te houden. De neoprof van Movistar werd zeventiende in Milaan-Sanremo en staat bekend als een goede klimmer. Overige kanshebbers zijn Dries Devenyns, Mattia Cattaneo en de Italiaanse veteraan Giovanni Visconti

TV Gran Piemonte 2020

Volgens de programmering van Eurosport wordt de Gran Piemonte woensdag zowel uitgezonden op Eurosport 1, Eurosport 2 als de Eurosport Player. De uitzending begint om 16.50 uur. (Foto: Sirotti)

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws