Voorbeschouwing Ronde van Lombardije | Volgt Mollema zichzelf op? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije | Volgt Mollema zichzelf op?

Door Ward Hilhorst 15 augustus 2020 | 08:01


Het is tijd voor De Koers van de Vallende Bladeren, oftewel de Ronde van Lombardije. Het grootste verschil met vorige edities is dat de bladeren nog niet vallen, omdat het pas augustus is. Met een hogere temperatuur dan normaal moeten de renners dus gaan strijden om dit monument!

Het wordt de 114e editie, waarin we op zoek gaan naar de opvolger van Bauke Mollema. De Nederlander won vorig jaar met een knappe aanval. Sinds 2012 winnen er hier sowieso renners die ook kort kunnen eindigen in grote rondes, sterke klimmers dus! Dit jaar zal dat waarschijnlijk niet anders zijn, al is er een deel van de kanshebbers in voorbereiding op de Tour de France. 

Bekijk ook:
Deelnemerslijst Ronde van Lombardije
Weerbericht Ronde van Lombardije

Laatste winnaars Ronde van Lombardije

2019 Bauke Mollema
2018 Thibaut Pinot
2017 Vincenzo Nibali
2016 Esteban Chaves
2015 Vincenzo Nibali
2014 Dan Martin
2013 Joaquim Rodríguez
2012 Joaquim Rodríguez
2011 Oliver Zaugg
2010 Philippe Gilbert

Parcours en tijden Ronde van Lombardije 2020

Het parcours is ietwat aangepast in verband met coronamaatregelen, maar er is nog altijd 231 kilometer te verrijden en de klimmen zijn onverminderd zwaar. In het eerste deel van het parcours zitten wat klimmen, maar die zullen vooral het toneel zijn van een vroege vlucht die daar zijn kunsten kan vertonen. 

De traditionele finale begint bij de Madonna del Ghisallo. Dit is een stevige klim en de renners hebben daarna weinig tijd om op adem te komen voordat de Muro di Sormano bedwongen moet worden. Er is vanaf daar wel eens een succesvolle aanval geplaatst, maar vijftig kilometer solo is vaak te lang.

Mollema ging vorig jaar aan op de Civiglio, waarvan de top zich op zeventien kilometer van de meet bevindt. Daarna is er nog de San Fermo della Battaglia, waarvan de afdaling direct naar de finishstrook leidt. Kortom, het wordt weer een zware kluif voor de renners en de klimmers zullen flink aan de bak moeten!

Beklimmingen
55 km: Colle Gallo (7,4 km aan 6,0%)
114 km: Colle Brianza (5,8 km aan 3,8%)
167 km: Madonna del Ghisallo (8,6 km aan 6,2%)
177 km: Colma di Sormano (5,1 km aan 6,6%)
180 km: Muro di Sormano (1,9 km aan 15,8%)
214 km: Civiglio (4,2 km aan 9,7%)
225 km: San Fermo della Bataglia (2,2 km aan 8,2%)

Tijden 
Start: 12.20 uur
Muro di Sormano: Rond 17.13 uur
Aankomst: Rond 18.15 uur

Favorieten Ronde van Lombardije 2020

Let op! De deelnemerslijst is nog verre van compleet, dus de favorieten zullen worden aangevuld.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat Bauke Mollema een gooi doen naar prolongatie. In zijn team wil Vincenzo Nibali ook graag winnen, terwijl ook Giulio Ciccone verre van kansloos is. Zij krijgen een jong en sterk Deceuninck-Quick-Step tegenover zich, waar Remco Evenepoel staat te popelen om te bewijzen dat hij het ook in een monument kan. Ook João Almeida steekt in een goede vorm.

Vanuit Astana komt Jakob Fuglsang hier een poging wagen, terwijl Rafal Majka en Maximilian Schachmann BORA-hansgrohe vertegenwoordigen. Tim Wellens was vorig jaar zeer bedrijvig in Lombardije, maar kan hij het ook met hitte?

Richard Carapaz is de kopman van Team INEOS, terwijl George Bennett de vooruitgeschoven Killer Wasp is. In zijn schaduw kan Antwan Tolhoek misschien iets moois doen. Vanuit Nederland staan Wilco Kelderman en Mathieu van der Poel verder ook nog aan de start, maar voor die laatste lijkt het te veel klimwerk te zijn.

TV Ronde van Lombardije 2020

Eurosport gaat de koers voor u uitzenden, en wel vanaf 16:50 uur. Zij zullen dat doen op TV én op de Eurosport Player. De NOS en Sporza doen verslag van de Dauphiné en slaan Lombardije over. Zij hebben de rechten namelijk niet. (Foto: Sirotti, 2019)

Ward Hilhorst (w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws