Voorbeschouwing Waalse Pijl | Kansen liggen open na afzegging Alaphilippe Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Waalse Pijl | Kansen liggen open na afzegging Alaphilippe

Door Jannick van der Hooft 30 september 2020 | 07:45


Een paar maandjes te laat, maar 30 september staat dan toch nog de Waalse Pijl op de internationale wielerkalender gepland. Wie is dit jaar de sterkste op de Muur van Huy? In de Leiderstrui blikt vooruit!

De Waalse Pijl is immer onderdeel van het drieluik aan Ardennenklassiekers, maar nu zal deze wedstrijd eens een keer dienen als opener daarvan. Sterker nog, het zal een opmaat worden voor het gehele klassiekerseizoen in België. Om die reden zullen organisatoren zeker met een schuin oog kijken hoe het in Huy gaat met de verschillende corona-maatregelen.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Laatste winnaars Waalse Pijl

2019 Julian Alaphilippe
2018 Julian Alaphilippe
2017 Alejandro Valverde
2016 Alejandro Valverde
2015 Alejandro Valverde
2014 Alejandro Valverde
2013 Daniel Moreno
2012 Joaquim Rodriguez
2011 Philippe Gilbert
2010 Cadel Evans

Parcours en tijden Waalse Pijl 2020

De Waalse Pijl en de Muur van Huy zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en logischerwijs is de steile helling wederom in het parcours opgenomen als dé scherprechter van de wedstrijd. De renners rijden in eerste instantie over een licht glooiend parcours met maar één gecategoriseerde klim. Daarna betreden de renners een lokaal circuit rond Huy.

In het circuit zijn drie beklimmingen opgenomen die allemaal drie keer verreden worden. Ze lopen iets op in zwaarte: de Côte d'Ereffe is met twee kilometer aan vijf procent nog goed te doen, terwijl de Côte du chemin des Gueuses al iets zwaarder is met 6,5 procent. Daarna is het wachten op de Muur van Huy: met 1,3 kilometer 9,6 procent een zeer venijnig slotstuk van de wedstrijd.

Beklimmingen
30,5 km: Côte de Trassenter (3,3 km aan 4,9%)
119,5 km: Côte d'Ereffe (2,0 km aan 5,0%)
128,5 km: Côte du chemin des Gueuses (1,8 km aan 6,5%)
138,5 km: Muur van Huy (1,3 km aan 9,6%)
151,0 km: Côte d'Ereffe (2,0 km aan 5,0%)
160,5 km: Côte du chemin des Gueuses (1,8 km aan 6,5%)
170,0 km: Muur van Huy (1,3 km aan 9,6%)
183,0 km: Cöte d'Ereffe (2,0 km aan 5,0%)
192,5 km: Côte du chemin des Gueuses (1,8 km aan 6,5%)
202,0 km: Muur van Huy (1,3 km aan 9,6%)

Tijden
Start: 11.30 uur
Tweede passage Huy: rond 15.45 uur
Finish: rond 16.33 uur

Favorieten WK wielrennen mannen 2020

Normaal zou men altijd Alejandro Valverde in één adem met de favorieten noemen, maar de Spanjaard is dit jaar niet van de partij in Huy. Tel daar bij op dat Julian Alaphilippe na zijn WK-overwinning vermoeid heeft afgezegd en dat Jakob Fuglsang met het oog op de Giro laat lopen, en we zijn drie topfavorieten kwijt. Daardoor komen we uit bij een blok van UAE-renners. De ploeg neemt niet alleen Tour de France-winnaar Tadej Pogacar mee, maar mikt mogelijk ook op Rui Costa. Vanuit Team Sunweb komt een jonge ploeg die rijdt voor Marc Hirschi, die een sterke punch heeft.

In eigen land kunnen de Belgische fans hopen op de punchbenen van Dylan Teuns en het aanvalswerk van Tim Wellens. Wellicht kan zelfs good old Jelle Vanendert nog iets betekenen: vroeger steevast goed in deze wedstrijd, maar al een tijdje bezig aan de weg terug. Dat geldt ook voor Michael Albasini, die bijna een patent had op een top tien plek ieder jaar.

Frankrijk heeft met Rudy Molard en Benoît Cosnefroy twee mogelijke kanshebbers, al zal voor hen alles mee moeten zitten om ook te kunnen winnen. Michal Kwiatkowski bewees in de Tour de France zijn goede vorm met een ritzege en is vaak sterk in het Ardennenwerk. Wie voor een gok wil gaan, kan kijken naar Jonas Vingegaard. De Deen van Jumbo-Visma moet gezien zijn kwaliteiten een eind kunnen komen op de Waalse heuvels. Ook Colombia is met Daniel Felipe Martínez en Sergio Higuita bij EF Pro Cycling goed vertegenwoordigd. 

TV en tijden Waalse Pijl 2020

Veel keuze als het gaat om de uitzending van de Waalse Pijl. Drie zenders doen live verslag van de wedstrijd en zullen ook met hun online service een stream van de wedstrijd hebben. In onderstaand overzicht kunt u lezen hoe laat zij starten.

NOS: NPO 1, vanaf 13.30 uur.
Sporza: Één, vanaf 14.00 uur.
Eurosport: Eurosport 2, vanaf 15.00 uur.

Verder zal ook In de Leiderstrui live verslag doen van de wedstrijd. Op onze site kunt u al vanaf 10.30 uur een liveblog van de wedstrijd vinden, zodat u niets van de wedstrijd hoeft te missen.

Jannick van der Hooft - Email: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws