[Update] Ook B-staal Betsema positief; mogelijkheid om onschuld te bewijzen Vrouwenwielrennen

[Update] Ook B-staal Betsema positief; mogelijkheid om onschuld te bewijzen

Door Bram van der Ploeg 16 mei 2019 | 16:57


Denise Betsema is in januari positief getest op doping na de veldrit in Hoogerheide. Dat meldt de UCI vrijdagmiddag. De Nederlandse, die woonachtig is op Texel, liep in het Wereldbekerweekend tegen de lamp met anabole steroïden. Als gevolg van die test is ze voorlopig geschorst.

Zoals altijd doet de UCI geen verdere uitspraken over de zaak. De positieve test vond exact plaats op 27 januari 2019. Volgens de regels mag Betsema een B-staal opvragen. De 26-jarige Betsema maakte het afgelopen veldrit-seizoen indruk met in totaal vijftien overwinningen.

In de betreffende wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide werd Betsema zevende, veertig seconden achter winnares Lucinda Brand. Op het WK veldrijden in Bogense, een week later, werd ze vierde na een aanvallende koers.

Betsema op non-actief: 'Ik ben ontgoocheld'

Betsema zelf is zich van geen kwaad bewust, zo laat ze weten aan de NOS. 'Ik ben ontgoocheld, want ik ben absoluut onschuldig. Ik ga dit aanvechten en zal een contra-expertise aanvragen.' Dat zal ze wel alleen moeten doen, want haar ploeg Marlux-Bingoal laat via de officiële kanalen weten dat Betsema voorlopig op non-actief wordt gesteld. 

Op Instagram vervolgt Betsema: 'Wat een nachtmerrie is dit. Ik heb nooit verboden middelen gebruikt en ben het gehele jaar verder nooit positief getest. We zijn echt verbijsterd en in schok. Wat vreselijk om dit nieuws te krijgen terwijl ik met ziel en zaligheid bezig ben met de sport. Het voelt dat ik schuldig ben bevonden, voordat de hele procedure is afgerond. Er is nooit een haar op mijn hoofd geweest die eraan denkt vals te spelen, en al helemaal niet om verboden middelen te gebruiken. Het doet me dan ook onwijs veel pijn dat mijn naam in verband wordt gebracht met praktijken waar ik zelf zo'n afkeer voor heb.'

Volgens journalist Thijs Zonneveld wordt het een hels karwei voor Betsema om te bewijzen dat ze inderdaad onschuldig is. 'De UCI spreekt van een middel dat van buitenaf is toegediend. Als dat wordt bevestigd bij de B-staal kan Betsema alleen maar onder een zware sanctie (vier jaar schorsing) uit komen als ze bewijst dat ze het buiten haar schuld om heeft binnengekregen', zo stelt hij op Twitter.

Update - 16 mei (16.59 uur): Ook B-staal Betsema positief en moet onschuld gaan bewijzen

De B-staal van Denise Betsema is ook positief. Dat melden bronnen aan Sporza. De Texelse testte bij de wereldbekerwedstrijden van Hoogerheide positief op anabole steroïden. Naar eigen zeggen was ze onschuldig. Het is nu aan haar om dat te bewijzen. Uiteraard blijft ze voorlopig geschorst.

(foto: Joren Ooms / In de Leiderstrui)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws