Like ons!
Pieters ondanks vreemd ploegenspel Nederland Europees kampioen vrouwen

Vrouwen

Pieters ondanks vreemd ploegenspel Nederland Europees kampioen vrouwen

Amy Pieters is Europees kampioen op de weg geworden bij de vrouwen. Na een door de wind spectaculaire beginfase sloeg de wedstrijd wat dood door een kopgroep van drie met leden uit alle drie de grote landen. Ondanks apart ploegenspel van Nederland in het peloton in de finale, was Pieters uit die kopgroep uiteindelijk de sterkste in de sprint

Vanaf de start was het koers en dat kwam vooral door de wind. Met windstoten tot windkracht zeven en zelfs acht was het op sommige stukken strijden tegen de natuur. Het peloton kon om die reden niet bijeen blijven en scheurde al snel uit elkaar. Na twee rondjes reden er vijftien dames vooruit, met daarbij vijf uit Nederland. Marianne Vos en Ellen van Dijk ontbraken.

Sterke kopgroep rijdt weg, Nederland twijfelt

Door toedoen van een sterk Italiaans blok dikte de voorste groep uiteindelijk aan, met ook Vos erbij. Met Nederland, Italië en Duitsland als drie sterke blokken vooraan reed er van ieder land uiteindelijk eentje weg in de derde rond van tien in totaal. Amy Pieters, Lisa Klein en Elena Cecchini kwamen samen en omdat ieder sterk land daarmee iemand mee had, sloeg het eerste peloton van 34 rensters stil.

Dat kwam pas weer op gang met nog zestig kilometer en dik vijf rondes voor de wielen. Pieters, Klein en Cecchini verdedigden twee minuten voorsprong, maar vooral Nederland vertrouwde de situatie niet. Onder meer Demi Vollering en Lucinda Brand probeerden aan te vallen, terwijl Duitsland en Italië het juist zo wilden laten. Door het hollen en stilstaan in het peloton liepen de drie vooraan alleen maar verder uit.

Groot-Brittannië neemt over, Nederland houdt zich koest

Na overleg met de Nederlandse ploegleiding door koerskapitein Brand besloot Nederland zich wat in het peloton te nestelen. Groot-Brittannië moest daarom de achtervolging leiden, Spanje hield zich opvallend afzijdig. Vooraan bleven de drie ook overnemen, niemand wilde vier rondes voor het einde al linkeballen.

Op 35 kilometer van de meet, met nog iets meer dan drie rondjes voor de boeg, was het Alice Barnes die doortrok op de kasseien namens de Britten. Ze werd teruggehaald, maar de voorsprong van de kopgroep daalde daardoor wel naar 1.40 minuten. Niet veel later besloot België een handje toe te steken in het peloton, waardoor er steeds meer steun kwam in de achtervolging naar de kopgroep.

Nederland geeft gas, Pieters neemt even niet over

Veel haalde de extra steun in de achtervolging op de kopgroep niet uit. Pieters, Klein en Cecchini hielden hun marge van dik 1.40 minuten in stand, ook met 25 kilometer te gaan. In het peloton was de aanvallende Vollering al kilometers lang op het elastiek aan het koersen, maar telkens kwam ze terug. Samen met Vos, Brand en Chantal Blaak nam ze met twee rondes te gaan de kop van het peloton over. Kirsten Wild en Lorena Wiebes hoefden als snelle vrouwen niet mee te doen. 

Door toedoen van Nederland werd er snel wat van de voorsprong af gehaald. Vos reed zo hard dat Brand zelfs niet meer kon overnemen. En vooraan? Daar nam Pieters even niet meer over, als signaal dat ze misschien toch niet goed genoeg was voor de winst? Plan B werd daarmee in werking gesteld door Nederland, zo leek het. Op zeventien kilometer van de meet, met nog anderhalve ronde te gaan, was het gat nog een minuut.

Nederland tegen Nederland, of toch niet?

Toch sloeg de koers weer om. Pieters nam al etend toch weer over op kop en had zonder oortjes niet door dat Nederland achter haar tot op vijftig seconden kwam van de kopgroep. Net als in 2018 was het zo even oranje tegen oranje, met een ijzersterke Vos tegen Pieters. Totdat voor de voorlaatste keer de finish werd gepasseerd. Nederland liet bij het ingaan van de slotronde het initiatief plots weer aan België. De achterstand was daar nog 45 seconden. België had de mankracht echter niet om het gat verder dicht te rijden, waardoor de voorsprong van de kopgroep weer steeg.

Nederland was zodoende toch echt aangewezen op Pieters in de kopgroep, die het met Klein en Cecchini moest uitmaken in de sprint. Alle drie de vrouwen uit de kopgroep bleven overnemen tot in de laatste twee kilometer. Het pokeren begon in de laatste kilometer, en toen er gesprint werd, was Pieters overduidelijk de sterkste. Wiebes en Wild werden in het peloton vierde en zesde. (foto: Proshots)

Uitslag EK 2019 voor vrouwen

1. Amy Pieters
2. Elena Cecchini ''
3. Lisa Klein 
4. Lorena Wiebes +0.25
5. Alice Barnes ''
6. Kirsten Wild
7. Lisa Brennauer
8. Susanne Andersen
9. Christine Majerus
10. Rasa Leleivyte

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven