[Update] Ferrand-Prevot haalt uit naar Sicot: 'Dit lijkt op Richard Virenque' Vrouwenwielrennen

[Update] Ferrand-Prevot haalt uit naar Sicot: 'Dit lijkt op Richard Virenque'

Door Bram van der Ploeg 11 maart 2020 | 21:15


(8 maart 2020) Marion Sicot heeft op de Franse telvisie enkele flinke uitspraken gedaan over Marc Bracke, haar ploegleider in haar tijd bij Doltcini-Van Eyck Sport. De 27-jarige Francaise stelt dat ze doping heeft gebruikt onder druk van de Belgische Bracke. 

Sicot werd positief getest op EPO op 27 juni 2019, na het Frans kampioenschap op de weg. Ze gebruikte omdat ze naar eigen zeggen onder grote druk stond. 'Vanaf november 2018 vroeg hij me om foto's in mijn ondergoed door te sturen, zodat hij zo mijn gewicht kon controleren. Dit gebeurde soms tot twee keer per week. Als ik de foto's niet stuurde, zou ik in het begin van het seizoen geen wedstrijden mogen rijden, zei hij. In de weken die volgden vroeg hij ook foto's in string. Daar ben ik niet op ingegaan. Zonder al deze gebeurtenissen zou ik nooit geprobeerd hebben mijn prestaties te verbeteren met epo.'

De Franse wielerbond (FFC) heeft kennis genomen van de uitspraken en wil dat er onderzoek wordt gedaan. Eerder al werd Bracke beticht van het overschrijden van seksuele grenzen door een andere renster van de ploeg. Bracke ontkende dat bij Het Laatste Nieuws. Volgens hem beruste deze beschuldiging op een misverstand en kent hij de Amerikaanse renster in kwestie niet eens. Bij CyclingNews weet men echter dat de UCI ook rond deze zaak een onderzoek aan het voeren is. Sicot hoopt met haar uitspraken op een mildere dopingstraf. 

Update - 9 maart 2020 (10.25 uur): Management Doltcini weerspreekt alle aantijgingen

Het management van Doltcini-Van Eyck Sport spreekt in een uitgebreid statement de aantijgingen van Marion Sicot in Stade 2 tegen. Op Facebook wordt ontkend dat de Franse renster onder druk werd gezet om doping te gebruiken. Volgens de ploeg verwachtte de ploeg slechts een professionele houding van de renster, nadat ze na de zomer zou teruggekeerd zijn met overgewicht.

Volgens het statement zou het vermeende overgewicht ook de reden zijn geweest dat ploegbaas Marc Bracke om foto's van Sicot zou hebben gevraagd. In de Facebook-post wordt niet ontkend dat dit voorval heeft plaatsgevonden, maar wordt het door de ploeg beschouwd als 'iets normaals in het wielrennen'. De ploeg is overtuigd van haar eigen gelijk en is daarom welwillend om mee te werken aan onderzoeken van de UCI. 

Update - 11 maart 2020 (21.03 uur): Ferrand-Prevot veroordeelt uitspraken Sicot

Pauline Ferrand-Prevot, de grote ster in het Franse vrouwenwielrennen, heeft stelling genomen tegen de uitspraken van landgenote Marion Sicot. Op haar Facebookpagina reageert ze uitgebreid op het gevecht tussen de positief geteste Sicot en haar ploeg. 'De openbaringen van Marion Sicot maken mij ongemakkelijk. Het is complex. Als de feiten van intimidatie worden bewezen, dan is het duidelijk: een vrouw heeft het recht om nee te zeggen als een verzoek ongepast lijkt. Ze mag nooit bang zijn voor represailles, sportief of persoonlijk.'

Toch steekt het Ferrand-Prevot dat Sicot op deze manier haar dopingschorsing probeert te verminderen. 'Zelfs als er een verklaring voor is, zijn we volledig verantwoordelijk voor onze beslissingen en onze acties. Richard Virenque is de karikatuur geworden van de doping-renner met zijn excuses over dopinggebruik zonder vrije wil. Dit lijkt er op. Je kijkt zelf op internet, je koopt EPO, je ontvangt het en ontdekt zelf hoe de injectie werkt. Het stoort me dat de oorzaak van deze acties bij iemand anders komen te liggen.'

Volgens Ferrand-Prevot twijfelt iedere renner of renster weleens aan zichzelf, maar volgens haar gaat het overgrote deel niet over tot het gebruik van doping. 'Doping mag nooit als oplossing worden gezien. Met doping is er geen sport meer. Van kinds af aan vecht ik tegen dit idee van "de zwakke vrouw" en een dergelijke getuigenis kan een vrouwelijke fietser op een slachtoffer laten lijken. Ik herken mezelf hier helemaal niet in.' (Foto: Proshots)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws