Van Vleuten heeft heimwee naar Colombia: ‘Trainen gaat daar bijna vanzelf’ Vrouwenwielrennen

Van Vleuten heeft heimwee naar Colombia: ‘Trainen gaat daar bijna vanzelf’

Door Wilbert van der Velde 26 april 2020 | 20:17


In 2019 wist een oppermachtige Annemiek van Vleuten voor het eerst La Doyenne, oftewel Luik-Bastenaken-Luik, te winnen. Zondag had ze dat willen herhalen, maar dat gaat vanwege het coronavirus voorlopig niet door. Voor Van Vleuten was de winst in de Ardennenklassieker een belangrijke mijlpaal en impuls, vertelt ze bij de NOS.

‘Ik heb daar de basis gelegd voor de rest van mijn seizoen. Sindsdien ben ik nog meer gaan geloven in mijn klimcapaciteiten en ook met meer initiatief gaan koersen.’ Dat Van Vleuten met meer initiatief ging koersen was te zien in het verdere verloop van 2019. In de Giro Rosa was ze gewoonweg niet te stuiten en in Harrogate werd ze met een immense solo van boven de honderd kilometer wereldkampioen. 

Om de topvorm van afgelopen jaar te evenaren of misschien zelfs wel te overtreffen, trok ze afgelopen winter op trainingskamp naar Colombia. Een plek waar de training voor haar bijna zonder moeite gaat. ‘Ik heb wel een beetje heimwee. Ik vind fietsen in de bergen het allermooiste wat er is. En in Colombia zijn die er genoeg. Trainen gaat voor mij daar bijna vanzelf.’ Maar naast de bergen zijn er nog voldoende andere redenen voor de Nederlandse. ‘Je rijdt er van berg naar berg, het landschap is er anders en je ontmoet nieuwe mensen. Het geeft mij meer energie.’

Van Vleuten: ‘Snap heel goed waar ze indertijd benauwd voor waren’

Opvallend genoeg heeft Van Vleuten een opleiding afgerond tot epidemioloog en stage gelopen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze volgt het nieuws omtrent het coronavirus dan ook op de voet. ‘Ik ben afgestudeerd op gebied van de vogelgriep. In die tijd waren ze heel erg bang dat het virus over zou gaan op mensen en dat ze er geen vaccin voor zouden hebben. Tijdens mijn onderzoek dacht ik: het zal wel. Maar nu snap ik heel goed waar ze indertijd heel erg benauwd voor waren.’ (Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws