Van Vleuten gewaarschuwd voor monsterritten: 'Niet te vaak doen' Vrouwenwielrennen

Van Vleuten gewaarschuwd voor monsterritten: 'Niet te vaak doen'

Door Jannick van der Hooft 30 juni 2020 | 15:34


Louis Delahaije, trainer van Annemiek van Vleuten, heeft in gesprek met Trouw zijn inzicht gegeven over de monsterritten waarmee zijn pupil veelvuldig in de media kwam. 'Je moet niet te vaak zulke stunts doen', zo waarschuwt hij haar en ook andere renners.

In onze rubriek Gespot op Strava kwamen ze veelvuldig terug: monsterritten van meer dan 300 kilometer. De coronacrisis gaf renners de tijd en de motivatie om dit soort ondernemingen te plannen. Je kunt je echter afvragen hoe gezond dit is voor een wielrenner: sloop je je lichaam of wordt iemand hier daadwerkelijk beter van?

Delahaije ziet in dat je zo'n monsterrit niet al te vaak moet plannen. Hij vertelt dat hij Van Vleuten doorgaans trainingen van zes à zeven uur voorschotelt. 200 kilometer staat er dan op de teller. Toch kan het volgens hem handig zijn om af en toe de grens op te rekken: 'Bij elke spiersamentrekking komt er calcium vrij. Dat is een signaal voor het lichaam om mitochondriën aan te maken, energiefabrieken in de cel.'

Jumbo-Visma: 'Renners kunnen hun ei kwijt'

Ook Mathieu Heijboer, performance manager bij Jumbo-Visma, ziet voordelen in de monsterritten van renners. Het fysieke aspect hoeft volgens hem niet leidend te zijn: 'Het gaat mij om het mentale component. Je kunt je niet voorstellen hoezeer wielrenners de wedstrijden missen. In zo'n ultralange rit kunnen ze eindelijk weer hun ei kwijt. Zoiets is heel belangrijk voor de moraal.' (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws