[Update] Ploeg van Vos biedt excuses aan: 'Ze waren wat voorbarig' Vrouwenwielrennen

[Update] Ploeg van Vos biedt excuses aan: 'Ze waren wat voorbarig'

Door Bram van der Ploeg 24 juli 2020 | 08:25


(23 juli 2020) De Sibiu Cycling Tour bij de mannen gaat op donderdag al gemankeerd van start en ook in Spanje kan het coronavirus niet langer genegeerd worden. CCC-Liv meldt via de officiële kanalen dat het niet opstapt in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa en Klasikoa Navarra.

De ploeg van onder meer Marianne Vos durft het niet aan nu het coronavirus ook in Spanje weer langzaam om zich heen begint te slaan. Op 23, 24 en 26 juli staat de herstart van het vrouwenseizoen gepland, met naast de eerder genoemde Spaanse koersen ook de Durango-Durango Emakumeen Saria op 26 juli. Ook het Boels-Dolmans van Anna van der Breggen is neergestreken in Zuid-Europa en ook Annemiek van Vleuten staat namens Mitchelton-Scott vooralsnog aan de start. 

'We hebben onszelf in de afgelopen maanden een zeer strikt gezondheidsprotocol opgelegd. Dit alles om de risico’s op besmetting met COVID-19 tot een minimum te beperken. We waren verheugd dat we eindelijk weer konden gaan koersen, maar woensdag is gebleken dat de gezondheidsrisico’s in de regio Navarra te groot zijn', zo legt teammanager Eric van den Boom van CCC-Liv uit. 'Zouden we donderdag in koers treden, dan komen we in aanraking met rensters van wie, naar nu pas blijkt, hoogstens onzeker is of zij ook de verplichte RT-PCR-test hebben ondergaan. Daarbij is het aantal besmettingen op de wedstrijdlocatie in twee dagen tijd aanzienlijk gestegen.' De ploeg kijkt of het zondag wel kan start in de laatste van drie Spaanse eendagskoersen.

Vakbond wielervrouwen spreekt van 'aanzienlijke risico's'

The Cyclists' Alliance (TCA), de vakbond voor de vrouwelijke wielrensters, spreekt in een persbericht de vrees uit dat er niet voldoende is gedaan om de Spaanse wedstrijden veilig te laten rijden. 'Er zijn aanzienlijke risico's die niet adecuaat zijn aangepakt en we vragen de UCI om de risico's van de race te bekijken. Zij moeten beslissen of deze wedstrijden kunnen doorgaan. Er is onvoldoende bewijs dat het coronaprotocol is gevolgd en de ploegen hebben geen details ontvangen over hoe de wedstrijdorganisatie de risico's gaat inperken. Niet alle teams hebben de corona RT-PCR test afgelegd.'

Update - 24 juli 2020 (08.22 uur): CCC-Liv biedt excuses aan

CCC-Liv heeft haar excuses aangeboden voor het feit dat het donderdag niet van start ging in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa. Winnares Annemiek van Vleuten liet na afloop van de door haar gewonnen race weten dat de ploeg van Marianne Vos best had kunnen starten. 'Achteraf heeft dat team van Marianne ook wel excuses aangeboden, omdat ze misschien wat voorbarig waren. Je mocht alleen starten als je getest was, dus ik heb gewoon met een volledig getest en coronavrij peloton kunnen koersen', aldus Van Vleuten bij de NOS.

Of CCC-Liv op vrijdag alsnog wel van start gaat in de Klasikoa Navarra is niet bekend. Het plan was om ook die race over te slaan. Ook de The Cyclists' Alliance liet tot vrijdagochtend niets van zich horen. De vakbond voor de wielervrouwen was ook kritisch geweest op de organisatie van de Emakumeen Nafarroako Klasikoa, omdat volgens hen niet iedereen zou zijn getest en er veel onduidelijkheid heerste. Het was ook de reden dat CCC-Liv besloot niet te starten. (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws