Mooie lofzang voor Van Vleuten: 'Een gekkin, een wonder der natuur' Vrouwenwielrennen

Mooie lofzang voor Van Vleuten: 'Een gekkin, een wonder der natuur'

Door Bram van der Ploeg 05 augustus 2020 | 16:04


Frank Heinen is een poëet en poëten kunnen een situatie soms zo omschrijven, dat je precies weet dat hij of zij gelijk heeft. In de nieuwe HP/De Tijd schrijft Heinen over Annemiek van Vleuten en haar overwinning in de Strade Bianche. 'Ze is simpelweg te groot om in een stukje te persen. Het enige wat je kunt doen, is kijken.'

Van Vleuten leek in een snikhete Strade Bianche toch echt te gaan verliezen, voor het eerst in 2020. Ze reed in de diepe finale minuten achter de eenzame koploopster Mavi Garcia, die de zege al kon ruiken. Totdat Van Vleuten aan een ongelofelijke inhaalslag begon. 'Kijken naar de tijdsverschillen, die sneller verspringen dan de tijd zelf, alsof Garcia is omgekeerd en begonnen is haar noodlot tegemoet te rijden. Kijken naar afdalingen, die worden aangevat alsof er gewoon volledig zicht is, en een prima wegdek, en geen geulen en ravijntjes en geen 37 graden in de schaduw', aldus Heinen.

'Hoe Annemiek van Vleuten te verslaan?', vraagt hij zich openlijk af. 'Kijken kijken kijken, maar waarnaar precies? Naar een gekkin, een wonder der natuur, naar een nieuwe vorm van scripted reality waarvan niemand je op de hoogte heeft gebracht? Misschien is het meer een begrip dat je ziet. Het woord 'onverzettelijk' met een helm op.' Als Van Vleuten uiteindelijk wéér heeft gewonnen, heeft Heinen maar één conclusie: 'Kijk. Kijk naar Annemiek van Vleuten. Wie het leven zó aanvalt, heeft al half gewonnen.' (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws