Vos wint met late uitval op lastige slothelling in Giro Rosa, Van Vleuten leidt Vrouwenwielrennen

Vos wint met late uitval op lastige slothelling in Giro Rosa, Van Vleuten leidt

Door Wilbert van der Velde 13 september 2020 | 16:18


Marianne Vos heeft de derde etappe in de Giro Rosa gewonnen. Op de laatste lastige slothelling naar de finish demarreerde ze met nog vijfhonderd meter te gaan en niemand wist haar meer terug te pakken. Annemiek van Vleuten blijft de leidster in het algemeen klassement. 

Na de machtsgreep van Van Vleuten op zaterdag in een 'Strade Blanche plus plus-etappe' trok het vrouwenpeloton zondag verder met wederom een lastige etappe. In de finale wachtte de rensters namelijk een steile aankomst in Assisi (1,8 kilometer aan acht procent), op het eerste oog een kolfje naar de hand van Van Vleuten. Hoewel ook het eerste deel van de etappe verre van eenvoudig was met constant op en af, zou het waarschijnlijk geen strijd ontlokken tussen de klassementsrensters. De laatste tachtig kilometer van de rit waren, behalve de slotklim in Assisi, namelijk vlak en nodigde dus niet uit voor een vroege aanval.

Geen vroege vlucht in warme etappe

Het duurde lang voordat er een kopgroep kon wegrijden. Er waren wel rensters die op het lastige terrein probeerden te ontsnappen, maar niemand kreeg de ruimte. Het zou uiteindelijk zestig kilometer duren totdat een renster een relevant verschil wist te maken. De Poolse Mazgorzata Jasinska (Cronos Casa Dorada Women Cycling) fietste op een vlak stuk  een voorsprong van twintig seconden bijeen. Het peloton was het er echter niet mee eens en greep de Poolse binnen vijf kilometer weer terug. 

Nadat de vrouwen het eerste heuvelachtige deel van de etappe hadden afgerond, was er nog steeds geen definitieve ontsnapping te noteren. Mogelijk speelde het warme weer, met een temperatuur van boven de  dertig graden, een rol bij het gebrek aan aanvallen. Met nog 38 kilometer naar de streep kwam er dan toch weer een aanval. Rachel Neylan van het Casa Dorada Women Cycling Team wist achttien seconden voorsprong op het peloton bijeen te sprokkelen. 

Peloton op volle snelheid naar lastige aankomst

Veel ruimte kreeg Neylan echter niet, want het was opvallend de leidster in het algemeen klassement, Van Vleuten, die haar probeerde terug te pakken. De wereldkampioene verkleinde het gat naar tien seconden en haar niet veel later terugpakte. De volgende die het probeerde was Vittoria Guazzini, maar ook zij kreeg niet de ruimte. De snelheid in het peloton was richting de slotklim in Assisi ontzettend hoog. 

In de laatste tien kilometer hadden de vrouwen ook te maken met de harde wind, die mogelijk tot gaten in het peloton kon leiden. Van Vleuten zat alvast in een goede postie voor de slothelling, waar ze mogelijk een nieuwe ritzege kon boeken. Met nog een kleine twee kilometer te gaan, begonnen de rensters aan de laatste heuvel. Op de eerste stukken van het klimmetje gebeurde weinig, vooral de laatste honderden meters waren steil en daar kon het verschil gemaakt worden.  Vos was de eerste die het probeerde op vijfhonderd meter van de streep. Ze hield haar inspanning sterk vol en won de etappe. 

Uitslag etappe 3 Giro Rosa 2020

1. Marianne Vos
2. Cecilie Uttrup Ludwig + 0.02
3. Elisa Longo Borghini + 0.05
4. Liane Lippert + 0.08
5. Annemiek van Vleuten + 0.12
6. Lotte Kopecky + 0.13
7. Anna van der Breggen + 0.16
8. Asleigh Moolman ''
9. Katarzyna Niewiadoma ''
10. Mavi García + 0.19

Klassement na etappe 3 Giro Rosa 2020

1. Annemiek van Vleuten
2. Anna van der Breggen + 1.22
3. Katarzyna Niewiadoma + 1.37
4. Cecilie Uttrup Ludwig + 2.38
5. Mikayla Harvey + 3.40
6. Asleigh Moolman + 3.58
7. Mavi García + 4.08
8. Elisa Longo Borghini + 4.16
9. Elise Chabbey + 4.40
10. Marianne Vos 4.53

(Foto: Sirotti, 2019)

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Wout paraat
13 Sep 2020 om 19:44

Prachtige overwinning,weer een bewijs dat een vos nooit zijn of haar streken verleerd.

Wout paraat
13 Sep 2020 om 19:44

Prachtige overwinning,weer een bewijs dat een vos nooit zijn of haar streken verleerd.

Reageer


Meer nieuws