Geniez klopt Van Baarle in rit 12 Vuelta; Herrada leider dankzij rustdag favorieten Vuelta a Espana

Geniez klopt Van Baarle in rit 12 Vuelta; Herrada leider dankzij rustdag favorieten

Door Bram van der Ploeg 06 september 2018 | 16:53


Alexandre Geniez heeft de twaalfde etappe van de Vuelta a Espana gewonnen. In een etappe waarin de vlucht van de dag alle ruimte kreeg was hij de sterkste in de sprint voor Dylan van Baarle. Jesus Herrada (Cofidis) pakte door de enorme voorsprong van de kopgroep de rode trui over van Simon Yates.

Het was geen dag waarop de eerste ontsnapping direct de juiste was. Het duurde tot op de beklimming van de Alto de Cadeira alvorens er een kopgroep wegreed. In trapjes ontstond er een vlucht met maar liefst achttien man met daarin onder andere Dylan van Baarle, Vincenzo Nibali, Jesus Herrada, Thomas De Gendt, Davide Formolo en Gianluca Brambilla.

Het peloton gaf veel ruimte aan de leiders, waardoor Herrada al vroeg wist dat hij het rood mocht gaan overnemen van Yates. Vooraan probeerde vooral Formolo koers te maken, maar de Italiaan slaagde er niet in om de kopgroep snel uiteen te laten slaan. Ook Bahrain-Merida was was actief, waardoor het in de finale hollen en stilstaan was.

Het was een versnelling van Victor Campenaerts die ervoor nodig was om de kopgroep te splitsen. De Belg kreeg direct Formolo, Brambilla en Mark Padun mee en niet veel later volgden Van Baarle, Alexandre Geniez, Dylan Teuns en Dries Devenyns. Ze sloegen direct een gat met de tien anderen en konden om de rit gaan strijden. De rest was gezien, waaronder de nieuwe leider Herrada.

Op de wegen die constant op en af gingen was het aanvallen geblazen voor de acht vooraan en dat kostte meerderen de kop. Teuns, Formolo, Campenaerts, Van Baarle, Padun en Geniez kwamen in de laatste vier kilometer bij elkaar. Na een nieuwe klets van Teuns kon Formolo niet langer mee, waardoor vijf het mochten uitmaken in een sprint. Van Baarle leek de beste benen te hebben, maar werd ingesloten door Geniez, die de handen de lucht in mocht steken.

Uitslag etappe 12, Vuelta a Espana

1. Alexandre Geniez
2. Dylan van Baarle
3. Mark Padun
4. Dylan Teuns
5. Victor Campenaerts +0.02
6. Davide Formolo +0.05
7. Gianluca Brambilla +0.24
8. Dries Devenyns +0.48
9. Thomas De Gendt +2.27
10. Valerio Conti +2.29 

Algemeen klassement Vuelta a Espana

1. Jesus Herrada
2. Simon Yates +3.22
3. Alejandro Valverde +3.23
4. Nairo Quintana +3.36
5. Ion Izagirre +3.39
6. Tony Gallopin +3.46
7. Emmanuel Buchmann
8. Miguel Ángel López +3.49
9. Rigoberto Uran +3.54
10. Steven Kruijswijk +4.05 

Volg het wielernieuws van In de Leiderstrui ook via:

Facebook
WhatsApp
Twitter

Volg hier live etappe 12 van de Vuelta a Espana

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws