Voorbeschouwing Vuelta a Espana | Alles wat u moet weten over dit spektakel Vuelta a Espana

Voorbeschouwing Vuelta a Espana | Alles wat u moet weten over dit spektakel

Door Jasper den Boon 24 augustus 2019 | 13:19


De derde grote ronde komt eraan: de Vuelta a Espana. Voor sommigen het toetje na de Tour, voor anderen het opstapje naar het wereldkampioenschap, maar bovenal: een hele mooie koers. Kriebelt het al een beetje? In de Leiderstrui doet er nog een schepje bij met een uitgebreide voorbeschouwing op het Spaanse wielerspektakel.

Historie Vuelta a Espana

In 1935 vond de eerste Vuelta plaats. Normaal gesproken wint er dan een thuisrijder, maar deze keer niet. Het was de Belg Gustaaf Deloor die victorie kraaide, net als in 1936 overigens. Verder wist de inmiddels overleden coureur geen grote ronde of monument te winnen. Het geeft een beetje aan wat de status van de Vuelta is: de derde grote ronde.

Geïnspireerd door Frankrijk en Italië moest Spanje ook een door een krant gesponsorde grote wielerkoers krijgen. In de eerste jaren ging dat echter nog niet heel soepel. De eerstvolgende editie was die van 1941, wegens de Spaanse Burgeroorlog kon er jaren geen ronde worden gehouden. In '42 kende de ronde dezelfde winnaar als het jaar ervoor: Julian Berrendero. Daarna was het weer drie jaar wachten op een nieuwe editie, in verband met de Tweede Wereldoorlog.

Pas vanaf 1955 is de koers jaarlijks verreden, eerst in de lente, maar vanaf 1995 is het het begin van het wielernajaar. Zo was er geen concurrentie meer met de Giro d'Italia. De koers werd steeds meer een echte grote ronde. Het zorgde voor nog meer heroïsche momenten. Ook voor de Nederlanders, met bijvoorbeeld fantastische ritzeges van Tom Dumoulin (Cumbre del Sol, 2015) en Robert Gesink (Aubisque, 2016).

Er wonnen ook twee Nederlanders in de Ronde van Spanje. Niet Dumoulin, die wel dichtbij kwam, maar in 2015 door een Astana-coupe uit het rood werd gereden. Wel wonnen Jan Janssen (1967) en Joop Zoetemelk (1979), in het jaar voordat ze de Tour de France wonnen, de Vuelta. Mocht er een Nederlander het klassement winnen, dan weten we wat dat betekent!

Laatste winnaars Vuelta a Espana

2018 Simon Yates
2017 Chris Froome
2016 Nairo Quintana
2015 Fabio Aru
2014 Alberto Contador
2013 Chris Horner
2012 Alberto Contador
2011 Chris Froome
2010 Vincenzo Nibali
2009 Alejandro Valverde

Deelnemende ploegen Vuelta a Espana 2019

Uiteraard zijn alle WorldTour-ploegen present in deze grote ronde. Daarnaast zijn er nog vier pro-continentale ploegen uitgenodigd. Cofidis is al jarenlang sponsor en mag dus niet ontbreken. De andere drie ploegen zijn Euskadi-Basque Country-Murias, Burgos-BH en Caja-Rural-Seguros RGA.

Bekijk de volledige deelnemerslijst, met rugnummers.

Parcours Vuelta a Espana 2019

De eerste week: Meteen zwaar na ploegentijdrit naar Andorra
Niet voor het eerst start de Vuelta met een ploegentijdrit. Las Salinas de Torrevieja is de startlocatie, een natuurpark met roze water. Via de Costa Blanca trekt de ronde noordwaarts met twee heuveletappes, naar Calpe en Alicante. De etappe naar Alicante lijkt hiervan het meest waarschijnlijk een sprint te worden, een dag eerder naar Calpe kan het duidelijk meerdere kanten op.

Etappe 4 is een zekere sprint met een gecategoriseerde klim, vijftig kilometer van het einde. Het contrast met etappe 5 is groot. Op deze woensdag wordt gefinisht bij de sterrenwacht van Javalambre. Ook voor de slotklim van elf kilometer moet al flink geklommen worden. Wie zal hier de grote ster worden? Een dag later kan het maar zo anders zijn op de eenvoudigere Ares del Maestrat.

Het is een pittige eerste week, want op vrijdag heeft de Vuelta een muur van vier kilometer gevonden om te finishen. In etappe 8 mogen de mannen even bijtanken met een sprint op zaterdag, maar dan wacht de zondag... Slechts 94 kilometer, maar wel drie grote Pyreneeëntoppen. Ook de finish is bergop. Deze dag voor de rustdag zal als geheel plaatsvinden in Andorra.

De tweede week: Tijdrit in Frankrijk, zware beklimmingen en sprints
Na het uitje in Andorra gaat de Vuelta op dinsdag 3 september verder naar het Franse Pau. Hier was de afgelopen Tour ook al de tijdrit. Woensdag gaat het peloton terug naar Spanje in een rit voor aanvallers. Etappe 12 (donderdag) naar Bilbao heeft in de finale nog wat pittige hellinkjes, maar er zal niet met minuten worden gesmeten, normaliter.

Vrijdag kan dat wel. De slotklim van Alto de los Machucos heeft een lengte van zeven kilometer en een gemiddelde stijging van negen procent, maar is zwaarder dan doet vermoeden. Pieken van 25 procent wisselen af met stukjes afdaling. In 2017 had Chris Froome het hier enorm zwaar, terwijl Alberto Contador tijd pakte. Zaterdag is een vlakke etappe.

Zondag wacht de vijftiende rit met vier flinke bergen. De afwisselende slotklim van acht kilometer aan tien procent zal de renners ongetwijfeld angst inboezemen. Het is nog niet afgelopen met de tweede week, want de rustdag is pas dinsdag. Maandag is geen eitje, sterker nog: de slotklim is achttien kilometer aan zes procent. 

De derde week: Interessant einde moet beslissing brengen
Een korte derde week dus, met in de zeventiende etappe op woensdag geen echte hellingen, wel veel vals plat. Dit lijkt een relatieve rustige dag te worden, vlak voor een zware rit. Donderdag zijn er vier klimmen van eerste categorie, met de laatste top 26 kilometer van de eveneens oplopende finish. Goede dalers kunnen hier het verschil maken.

Vrijdag is een kans voor puncheurs, met een oplopende finishstrook. Klassementsmannen kijken vooral naar zaterdag. Een aantal kortere en langere beklimmingen zorgen voor een afwisselende voorlaatste etappe. De finale ligt op de Alto de Gredos. Deze klim is niet heel zwaar, maar na al het klimgeweld kan hier zeker nog een flinke putsch worden gedaan. Zondag rijden de renners na drie pittige weken rondjes door Madrid.

Favorieten rode trui Vuelta a Espana 2019

De strijd om het rood ligt open. Traditiegetrouw zijn er weer veel steile beklimmingen waar de springveren ervoor kunnen gaan. Een tijdrit van 36 kilometer en een ploegentijdritje zijn er voor de klassementsrenners met een grote molen. We kijken welke klassementsmannen er allemaal zijn!

Traditioneel is dit de ronde van renners die uit de Tour komen en renners die een groter deel van hun seizoen konden afstemmen op de Vuelta. Jumbo-Visma heeft allebei in de personen van Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. De Sloveen start aan zijn eerste Vuelta, nadat hij in de Giro eerder dit jaar het podium haalde. Kruijswijk strandde vorig jaar in de Spaanse ronde net naast het podium. In de Tour dit jaar verging het hem beter. Nu dus ook in de Vuelta? In dit geweld zou je George Bennett bijna vergeten, maar ook hij kan klassementen rijden.

Dan zal de Jumbo-ploeg moeten afrekenen met een drietal van Movistar. Na het wegvallen van Richard Carapaz mogen Nairo Quintana en Alejandro Valverde voor hun kans gaan. Interessant wordt om te zien wat de rolverdeling wordt binnen het in potentie sterke Movistar, want ook Marc Soler lijkt een beschermde status te genieten.

Ook bij Astana zijn er maar liefst drie sterke klassementsrenners, hoewel daar op voorhand vooral lijkt te worden gegokt op Miguel Angel Lopez. Enkele jaren geleden diende hij zich aan als kandidaat-rondewinnaar, maar dat is er nog niet uitgekomen. Hij krijgt hulp van onder meer Ion Izagirre, doorgaans een kandidaat voor een top-tien-notering in een grote ronde. Jakub Fuglsang aast na een mislukte Tour op revanche, maar zal normaal gesproken voor ritten gaan.

In de breedte is BORA-hansgrohe eveneens een sterke ploeg. Rafal Majka kennen we al langer als sterke klimmer, hoewel zijn vorm soms een vraagteken is. Davide Formolo kan goed uit de voeten op de Spaanse klimmetjes en moeten we dus niet uitvlakken. Tenslotte is er Felix Grossschartner. Dit jaar won hij de Ronde van Turkije en werd hij vierde in de Ronde van Romandië.

We noemden Quintana al, maar er is nog een oud-winnaar present: Fabio Aru. Hij is op de weg terug na blessureleed en in een ietwat minder bezette Vuelta is dit voor hem dé kans om definitief terug te komen. Dan moet hij ook afrekenen met Tadej Pogacar. De Sloveen in zijn eigen ploeg won dit jaar al de Ronde van Californië en de Ronde van de Algarve. Het wordt zijn eerste grote ronde.

De nummer zeven van de Tour de France is ook van de partij. We spreken dan over Rigoberto Uran. Hij heeft met Sergio Higuita, Daniel Martinez en Hugh Carthy meerdere sterke knechten. In die Tour heerste INEOS, maar zij hebben nu geen grote leider. Tao Geoghegan Hart kan zeker wel voor een mooi klassement rijden en Nederland rekent op Wout Poels. AG2R heeft met Pierre Latour een leuke outsider mee.

Mitchelton-Scott komt zonder de Yates-brothers, maar met Esteban Chaves. Rond de tweevoudig Vuelta-ritwinnaar in 2015 hangen grote vraagtekens, maar hij won in de Giro dit jaar al een rit en toonde weer een beetje zijn oude gezicht. En dan is er nog Wilco Kelderman. Door valpartijen en blessures komt zijn talent zelden helemaal tot ontplooiing, maar hoe mooi zou het zijn als hij daar deze Vuelta voor eens en altijd mee afrekent? De vraag is alleen hoe realistisch dat is, na een opgave in de Tour.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana

De drie laatste winnaars van de puntentrui zijn Alejandro Valverde, Chris Froome en Fabio Felline. De laatste echte sprinter die het tricot won, was John Degenkolb in 2014. Daar had hij wel flink wat ritzeges voor nodig: vier stuks. Door de grote hoeveelheid heuvel- en bergritten kunnen klimmers veel punten pakken en sprinters niet heel veel. Het is dus interessant om te zien hoe dat deze ronde zal zijn.

Op papier zijn er zo'n zes sprints. Het is altijd maar afwachten wat daar van terechtkomt, maar het zijn de grote kansen voor sprinters om punten te pakken. Sam Bennett zou wel eens veelwinnaar kunnen worden deze ronde en daarmee kandidaat voor het groen. Dan moet hij wel afrekenen met John DegenkolbFernando Gaviria, Luka Mezgec en Fabio Jakobsen.

De kans dat een klassementsrenner het redt is minimaal net zo groot en natuurlijk kijken we naar Alejandro Valverde. Hij zal bergop concurrentie krijgen van Primoz Roglic en Miguel Angel Lopez. Nog enkele namen die meekunnen in de heuvels en een sprint kunnen rijden: Luis Leon Sanchez en de man van Caja-Rural: Alex Aranburu.

Favorieten bolletjestrui Vuelta a Espana

Het klassement dat het moeilijkst te voorspellen is, is het bergklassement. De wit-blauwe trui ging vorig jaar naar Thomas De Gendt en hij is ook dit jaar weer favoriet. Andere oud-winnaars zijn Luis Leon Sanchez en Nicolas Edet. Doordat vluchters vaak voor de ritzeges strijden in de Vuelta, pakken ze ook veel punten op hoge cols.

Robert Gesink heeft ook de potentie om voor dit klassement te rijden, maar zal zich misschien aan team-orders moeten houden. Dylan Teuns kan goed klimmen en heeft een punch, een ideale combinatie. Wie wil er voor deze trui rijden? Misschien wel Jesus Herrada, die voor eigen land wellicht graag een trui zou pakken. Vorig jaar werd zijn ploeggenoot Luis Angel Maté nog derde.

Favorieten witte trui Vuelta a Espana

Dit is niet meer het combinatieklassement, maar het jongerenklassement. De winnaar van het Giro-jongerenklassement is ook nu de grote kanshebber: Miguel Angel Lopez. Hij lijkt toch wel de torenhoge favoriet te zijn. Mocht hij niet meespelen om de knikkers, dan zou het een zeer open strijd kunnen worden tussen jonge knechten en vrijbuiters. 

Tadej Pogacar mag misschien voor eigen kans rijden en beleeft een sterk seizoen. Ook mannen als James Knox, Daniel Martinez, Sergio HiguitaTao Geoghegan HartSepp Kuss en Hugh Carthy mogen niet op dit lijstje ontbreken. De jonge klimtalenten zullen misschien niet bovenaan de favorietenlijsten staan voor het rode tricot, maar voor het wit zijn ze zeker niet kansloos.

TV en tijden Vuelta a Espana

De eerste etappe van de Vuelta finisht rond 20.30 uur. Meestal zijn de andere finishes rond 17.30 uur. Sporza en Eurosport doen dagelijks verslag. De NOS op de meeste weekenddagen. Meestal zijn Sporza en Eurosport er vanaf 15.00 uur bij. 1 En 14 september is de rit integraal op Eurosport en vanaf 13.30 uur bij Sporza. De ploegentijdrit is vanaf 18.25 uur (Sporza) en 18.50 uur (Eurosport) te zien.

Uiteraard heeft In de Leiderstrui weer een liveblog tijdens elke etappe. Ook houden we al het Vuelta-nieuws bij en geven we u de dagelijkse voorbeschouwing. Daarin ook de precieze tijden van de betreffende rit. Diviértete! (Foto: Sirotti)

Jasper den Boon (Twitter: @jasperdenboon Mail: jasper@indeleiderstrui.nl)

Meer info over Vuelta a Espana 2019:
- Vuelta nieuws
- Vuelta achtergrond


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws