Bennett maakt favorietenrol waar in derde etappe Vuelta; Jakobsen ingesloten Vuelta a Espana

Bennett maakt favorietenrol waar in derde etappe Vuelta; Jakobsen ingesloten

Door Bram van der Ploeg 26 augustus 2019 | 17:20


Sam Bennett heeft zoals verwacht de derde etappe in de Vuelta a Espana gewonnen. Na een lastige heuvelrit zaten de meeste rappe mannen er nog bij voor een ouderwetse massasprint. Daarin hoefde Bennett niet eens diep te gaan, mede omdat Fabio Jakobsen werd ingesloten. 

In tegenstelling tot de zondag was de kopgroep in deze etappe zo gevormd. Bergkoning Angel Madrazo, Diego Rubio (beide Burgos BH) en Hector Saez (Euskadi-Murias) gingen als drie Spanjaarden op pad. Ze kregen maximaal zes minuten, totdat de sprintersploegen het welletjes vonden in het peloton. Deceuninck-Quick-Step was namens Jakobsen de eerste die serieus ging achtervolgen.

Sprintersploegen controleren richting klimmetjes

BORA-hansgrohe en UAE Team Emirates volgden niet veel later, waardoor de voorsprong van de drie leiders nog voor de serieuze klimmetjes terugliep naar dik drie minuten. In de laatste honderd kilometer zaten de meeste hindernissen. Twee klimmetjes van derde categorie lagen te wachten, waarbij vooral de tweede in de finale lag en dus cruciaal kon worden.

Madrazo pakte op de eerste klim de drie bergpunten, maar voelde richting de tweede en laatste klim de hete adem van het peloton. Door nog meer steun was er op vijftig kilometer van de meet nog een minuutje over en de klim moest nog beginnen. Er werd ook meteen aangevallen, door onder meer Thomas De Gendt en Jumbo-Visma, maar Madrazo hield in zijn eentje knap stand. Terwijl Rubio en Saez al waren ingerekend, raapte Madrazo nog zijn punten.

Gaviria moet afhaken, Jakobsen wel op tijd terug

Daarna was het over met de vlucht en was het voor het peloton koppen tellen geblazen. Jakobsen en Gaviria waren tijdens de klim gelost en in tegenstelling tot Jakobsen kwam Gaviria niet meer terug in de afdaling die volgde. De Colombiaan kreeg nog wel ploegmaats om te achtervolgen, maar toen de sprintersploegen door hadden dat hij op achterstand lag, was het snel gedaan.

Met één kanshebber minder stoomde het peloton naar de meet, en werd er onderweg nog gesprint om bonificaties. Sergio Higuita won, Primoz Roglic raapte één seconde. De klassementsrenners lieten het in de diepe finale vervolgens aan de sprinters en de treintjes kwamen heel laat. Team Sunweb was het meest prominent aanwezig, maar het Sam Bennett schoot meteen raak bij zijn eerste kans. Jakobsen zat er wel, maar werd ingesloten en kon zodoende niet meedoen. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 3 Vuelta a Espana 2019

1. Sam Bennett
2. Edward Theuns ''
3. Luka Mezgec
4. Jon Aberasturi
5. Phil Bauhaus
6. Maximiliano Richeze
7. Fabio Jakobsen
8. Cyril Barthe
9. Szymon Sajnok
10. Clement Venturini

Klassement na etappe 3 Vuelta a Espana 2019

1. Nicolas Roche
2. Nairo Quintana +0.02
3. Rigoberto Uran +0.08
4. Mikel Nieve +0.22
5. Miguel Ángel López +0.33
6. Primoz Roglic +0.35
7. Sergio Higuita +0.37
8. Wilco Kelderman +0.38
9. Davide Formolo +0.46
10. Rafal Majka "

Lees etappe 3 in de Vuelta a Espana 2019 terug via ons liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Ondertussen sluiten we het liveblog af. Sam Bennett schrijft de eerste massasprint op zijn naam, tot morgen!

Theuns zou nu toch de tweede plaats behaald hebben. 

1. Bennett
2. Theuns
3. Mezgec
4. Aberasturi 
5. Bauhaus

1. Bennett
2. Mezgec
3. Theuns

Bennett wint! Jakobsen zat helemaal ingesloten en eindigt rond de zesde plaats.

0 km

Het is Theuns die aan het wiel van Degenkolb de spurt aangaat. Maar Bennett gaat erover en wint met gemak voor Mezgec.

1 km

Bauhaus zit erg ver. Walscheid zit dan weer in derde positie, Bennett zit ook goed geplaatst.

2 km

Team Sunweb voert nu de forcing, naast Bora.

2 km

Jakobsen zit wat ver.

3 km

Er wordt afgewacht en er is bolvorming in het peloton. Geen enkele ploeg wil al hard doorrijden. Dillier rijdt vooraan op een klein heuveltje, naast Luis Leon Sanchez en Gilbert.

4 km

Het peloton volgt nu een lange weg richting de aankomst. Ondertussen wordt een lekke band gemeld voor Battaglin.

4 km

Bennett zit goed vooraan. Hij heeft nog drie knechten voor zich uit. Bij Ineos zal Doull meesprinten.

5 km

Het is moeilijk om nog op te schuiven. Toch zitten enkele treintjes nu op de rails. Bahrain gaat naast Jumbo-Visma aan de leiding. Zij zetten in op de snelle Duitser Phil Bauhaus.

7 km

Tony Martin zorgt ervoor dat het peloton op een lint zit.

8 km

Op wie letten we in de spurt? Bennett, Jakobsen, Mezgec, Walscheid, Bauhaus, Sarreau, Theuns en Degenkolb lijken de verwachte namen.

13 km

Marcato, Henao en Gaviria probeerden nog te achtervolgen, maar gooien nu definitief de handdoek in de ring.

17 km

Jumbo-Visma neemt nu weer over, met alle klassementsmannen in het wiel. Er staat wat wind en dus is het nerveus. 

Tussensprint

Higuita wint de tussensprint en 3 bonificatieseconden. Sunweb stuurde een renner mee voor de 2 punten, Roglic pakt er eentje. 

21 km

Over en uit voor Gaviria, die op een heuveltje al in de problemen komt. De val in de ploegentijdrit is hier ongetwijfeld debet aan.

24 km

Ook Deceuninck helpt mee, samen met BORA. Dimension Data met één mannetje voor Boasson Hagen. Het verschil met Gaviria slinkt niet en is 53 seconden. 

26 km

Het peloton wacht niet, BORA op kop. Gaviria komt amper dichterbij, met alleen Sergio Henao bij zich. Jakobsen zal het goedkeurend zien, hij zit er al een poosje weer bij.

28 km

Gaviria nog op achterstand! 50 seconden, dat gaat niet lukken voor de Colombiaan.

31 km

Jakobsen en Gaviria zijn terug! Het peloton is bijna weer compleet, BORA heeft de kans gemist om die twee op achterstand te houden. 

36 km

Jumbo-Visma leidt de afdaling, ogenschijnlijk om Roglic veilig te houden. Achter het peloton proberen renners terug te komen. 

38 km

Guerreiro is ingerekend, waardoor we voor het eerst in deze koers een volledig peloton hebben en geen kopgroep. Het lijkt erop dat de groepjes met Gaviria en Jakobsen wel terug kunnen komen. 

39 km

Madrazo vindt het mooi geweest en laat zich opslokken door het peloton. Guerreiro blijft nog even alleen doorrijden in de afdaling die nu volgt. Hoog tempo, maar geen geslaagde aanvallen dus.

40 km

Ruben Guerreiro is bij Madrazo gekomen en ze komen samen boven. Madrazo is blij, hij heeft zijn bergpunten!

Gaviria en Jakobsen in moeilijkheden

Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen hebben het lastig achter het peloton. Ze zullen moeten aanpoten, zodat ze straks eventueel nog terug kunnen komen. 

41 km

Madrazo nog als enige vooraan! Daar achter is het peloton bijeen, inclusief Rubio en Saez. 

41 km

Het peloton zit echt vlak achter het groepje van vijf achtervolgers. De drie vluchters zijn er ook bijna aan voor de moeite.

42 km

De Gendt, Neilson Powless, Sepp Kuss, Marc Soler en Damien Howson zijn in de achtervolging! 

42 km

Arme sprinters... Het peloton op een lint door de aanval van De Gendt en anderen. Madrazo is vooraan weggereden, in de hoop dat hij de bergpunten nog kan pakken. 

43 km

Aanval De Gendt! Hij wil het gat overbruggen, en er zijn ook jongens van Jumbo-Visma en Movistar op komst!

43 km

28 seconden nog en we zijn bezig aan de Puerto de Tibi!

50 km

Laatste 50 kilometer! 1.06 voor de drie leiders... Gaat Madrazo de punten nog kunnen pakken op de tweede en laatste klim van de dag?

52 km

1.20 minuten nog. Het gaat heel hard met de voorsprong. Laten ze de kopgroep überhaupt nog zwemmen?

Hector Saez

Hector Saez van Euskadi Basque Country - Murias is de jongste van de drie leiders (25 jaar om 28 en 31 jaar). Hij was vooral op dreef in de Vuelta a Castilla y Leon, met een zevende plaats. In de Ronde van Portugal won hij een rit.

Diego Rubio

Diego Rubio, ploegmaat van Madrazo bij Burgos, is een stuk beter op dreef dit jaar. Hij won het bergklassement in de Ronde van Valencia, werd zevende in de Vuelta Aragón en reed knap naar plek vier bij het Spaans kampioenschap op de weg. 

Angel Madrazo

Voor Angel Madrazo is de bollentrui een mooie manier om in de spotlights te rijden. De Spanjaard van Burgos BH presteerde dit seizoen eigenlijk nog vrij weinig. Twee top-10 noteringen in de daguitslagen van de GP Internacional Torres Vedras, dat was het wel. 

61 km

2.17 minuten. De Puerto de Tibi is de volgende en tevens laatste klim van de dag. Derde categorie, daarna weten we zeker of dit sprinten wordt.

70 km

3.06 minuten, het klimmetje heeft de voorsprong van de drie leiders goed gedaan. In het peloton leiden BORA, Deceuninck en UAE nu al kilometers lang.

Bergpunten Puerto de Biar

De punten op de eerste klim van de dag zijn zoals verwacht voor bergkoning Madrazo. Hij voegt 3 toe aan zijn totaal en staat nu op 11.

78 km

Onder de 3 minuten! 2.51 nog voor de drie leiders.

42,4 km/h

Het gaat nog steeds hard! Dik 42 gemiddeld in de eerste twee koersuren. 

98 km

Minder dan 100 kilometer nog en het gat van de kopgroep bedraagt 3.48 minuten. Vooralsnog verloopt de etappe perfect voor de sprinters.

CRASH

Er wordt gevallen in het peloton! We hebben geen namen, zien wel renners van Sunweb en Euskadi erbij.

112 km

Ook BORA heeft zich op kop genesteld, waardoor van die 6 minuten voorsprong nog 3.27 minuten over zijn. De kopgroep met Madrazo, Rubio en Saez voelen zo langzamerhand de hete adem in de nek. 

121 km

De seconden vliegen er plots af in de afgelopen tien kilometer. 4.18 minuten nog voor de drie vooraan, want in het peloton heeft Deceuninck hulp gekregen van het UAE van Gaviria. 

130 km

58 kilometer achter de rug, en het gat is met 6 minuten speelbaar voor het peloton. Het is wachten op de eerste klim, waarvan we de top over 60 kilometer gaat bereiken. 

LEKKE BAND

Weer een lekke band, nu voor Nairo Quintana. De Spaanse wegen, ze zullen nooit de mooiste worden om op te fietsen. 

45,9 km/h

De kopgroep zal allerminst vinden dat er rustig aan is gedaan. 45,9 km/h in het eerste uur!

140 km

Meteen 20 seconden eraf. Het peloton is eindelijk in gang getrokken, nadat het 40 kilometer tamelijk rustig aan heeft gedaan. 

Jakobsen vol bravoure, twijfels bij Bennett

147 km

Daar is Deceuninck! De ploeg van Fabio Jakobsen vindt 6.20 minuten genoeg en gaat op kop rijden. 

158 km

6 minuten! 

LEKKE BAND

Het zit nog niet mee deze Vuelta, voor Steven Kruijswijk. Zaterdag een crash met de ploeg, zondag tijdverlies, nu een lekke band. Gelukkig rijdt het peloton nog niet door, dus kan hij makkelijk terugkeren. 

163 km

De voorsprong loopt verder op naar 5.42 minuten. De koplopers nog eenmaal: Angel Madrazo (Burgos BH), Diego Rubio (Burgos BH) en Hector Saez (Euskadia-Murias).

LEKKE BAND

Even oponthoud in de kopgroep. Hector Saez rijdt lek, maar krijgt van zijn twee medevluchters de tijd om terug te keren. 

172 km

Madrazo, Saez en Rubio hebben binnen 15 kilometer koersen een voorsprong van 4.16 minuten bij elkaar. 

Mocht je het gemist hebben, deel 2

Mocht je het gemist hebben, deel 1

176 km

3.20 minuten en er wordt gemeld dat Team Sunweb en Lotto Soudal op kop van het peloton rijden. Dat zijn zo op het oog nog niet de ploegen die we daar verwachten vandaag. 

180 km

2.23 minuten. In de Tour was dit vaak het moment voor de sprintersploegen om al de controle te nemen. Hoe ver laten de ploegen van Bennett, Jakobsen en Gaviria het nu komen?

Madrazo in de bergtrui

Angel Madrazo verzamelde gisteren al 8 punten voor de bergtrui en heeft die om de schouders. Zijn voorsprong naar nummer twee Valverde bedraagt 3 punten, maar er zijn vandaag onderweg zes te verdienen!

183 km

1.25 minuten. De voorsprong stijgt snel. 

184 km

Vijftig seconden, de koers ligt voorlopig in de plooi. Geen strijd om de kopgroep, zoals gisteren. 

Kopgroep van drie

Angel Madrazo en Diego Rubio zijn allebei van Burgos BH, de paarse ploeg van Jetse Bol. Hector Saez vertegenwoordigt de Baskische formatie van Euskadi Basque Country - Murias. 

187 km

Madrazo in de bollentrui, Rubio Hernandez en Saez Benito zijn de drie mannen die meteen de ruimte krijgen. 

188 km

We zijn onderweg en meteen gaan er drie renners vandoor!

Armée is het er niet mee eens

Neutrale start

We zijn begonnen, op naar de officiële start voor 188 kilometer koers!

Wat schreven de kranten?

Mocht u het openingsweekend gemist hebben; er was genoeg voer tot napraten!

Profiel etappe 3 Vuelta a Espana

Delage is ziek

Een eerste uitvaller, in het kamp van Groupama-FDJ. We gaan met 175 verder.

Klassementen Vuelta 2019

Met deze tijdverschillen gaan we de dag in.

Etappe 3 Vuelta a Espana

Goedemorgen! Na een heerlijk wielerweekend zijn we vandaag toe aan etappe 3 in de Vuelta. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws